Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Valul 4, doza 3: o nouă doză de vaccin și vaccinare obligatorie pentru anumite categorii?

GALERIE
agitatie, covid, spital
  • agitatie, covid, spital
- +

Medicii infecţionişti ieşeni şi autorităţile medicale locale sunt tot mai îngrijorate în legătură cu modul în care evoluează pandemia, după acalmia din ultimele lun. Practic, o statistică realizată pe iulie - august arată că toţi indicatorii negativi s-au dublat: de la număr de infecţii la cazuri grave şi decese. Mai rău, varianta Delta afectează acum mai mult tinerii. După 5 luni, a apărut un mic pacient cu Covid şi la Spitalul de Copii, la ATI. „Evoluţiile arată că deja suntem în valul 4. Şi că tendinţa este de creştere rapidă”, spune chiar şeful DSP. De altfel, şi spitalele iau deja măsuri pentru a preîntâmpina ce este mai rău. În privinţa pacienţilor, doar unul din zece era vaccinat, şi toţi aceştia au făcut doar formă uşoară 

Explozie de noi cazuri de infectări cu SARS COV 2 atât la nivel naţional, dar şi la nivel local. Ieri, la Iaşi au fost raportate 19 noi cazuri de COVID 19, iar incidenţa în municipiu reşedinţă de judeţ a crescut de la 0,13 la 0,15 cazuri la mia de locuitori. Evoluţia infectărilor şi internărilor în spital şi a cazurilor grave care ajung în ATI arată că deja suntem în valul 4, şi că tendinţa este de creştere rapidă” a avertizat Vasile Cepoi , şeful DSP Iaşi. La ce să ne aşteptăm, aşadar, cât de curând?

Statistică pe două luni

O statistică făcută la nivelul judeţului Iaşi pe ultimele două luni arată că atât numărul de infectări cu SARS COV 2 cât şi cel de internări s-au dublat. Astfel, dacă în luna iulie erau raportate în medie cinci cazuri de noi infectări pe zi, în luna august au fost în medie 12 cazuri pe zi. S-a dublat, de asemenea, şi rata internărilor. Luna trecută au fost în medie 2,5 internări bolnavi COVID 19 pe zi , iar în această lună sunt deja 5,2 internări pe zi.  Dintre cele 442 de cazuri internate, 47 au fost persoane vaccinate, şi a căror stare de sănătate nu a ridicat probleme, iar evoluţia a bolii a fost una scurtă şi favorabilă. Tot dintre cei 442 pacienţi testaţi pozitiv, 32 dintre ei au fost confirmaţi cu tulpina Delta. Dintre aceştia din urmă, doar 3 erau vaccinaţi, doi cu vaccinul produs de Pfizer şi unul cu Johnson&Johnson. Incidenţa cea mai mare cu tulpina Delta se găseşte la grupa de vârstă 60-70 de ani, respectiv 5,6 cazuri la 100.000 de locuitori, şi la grupa de vârstă 70-80 ani, respectiv aproximativ 7 cazuri la 100.000 de locuitori.

La grupa de vârstă între 30-50 de ani, incidenţa la Iaşi este de 3,2 cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce arată, spune şeful DSP, Vasile Cepi, că populaţia activă este afectată mai mult decât în valurile anterioare ale pandemiei. “Vaccinarea este o soluţie, dar nu fără respectarea regulilor de protecţie recomandate încă de la începutul pandemiei. Purtarea măştii, spălatul pe mâini ne feresc de boală; vaccinul ne fereşte de o evoluţie dramatică a bolii”, a mai spus Vasile Cepoi.

Măsuri speciale la "Infecţioase"

În acelaşi timp, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, secţia ATI COVID funcţionează la capacitate maximă şi, pentru că numărul de internări este în creştere, conducerea instituţiei a luat o serie de măsuri. “Deja am operaţionalizat sase din şapte pavilioane pentru bolnavii COVID-19, iar cel de-al şaptelea pavilion, care până acum era destinat pacienţilor non-COVID, urmează să-şi schimbe destinaţia. De asemenea, pentru a mări capacitatea de tratare a pacienţilor care necesită îngrijiri în Terapie Intensivă , am decis să facem rocada secţiilor ATI din spital, adică unitatea mobilă va deveni acum secţie ATI COVID, iar cea din interior va deveni Terapie Intensivă non-COVID. De remarcat este faptul că în ultimele trei săptămâni numărul pacienţilor a crescut progresiv, mulţi cu suspiciune de tulpină Delta, şi la mulţi s-a şi confirmat. Majoritatea în schimb erau nevaccinaţi”, a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Şi la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu", situaţia secţiei ATI este similară, drept pentru care conducerea a dispus dublarea capacităţii de tratare a bolnavilor aflaţi cu formă severă de boală.

Primii pacienţi la ATI Covid de la Spitalul de Copii, după cinci luni

La Spitalul de Copii "Sfânta Maria", pentru prima dată în ultimele cinci luni, secţia ATI COVID are pacienţi. Este vorba despre un copil care are ca prim diagnostic apendicită. “Având în vedere că avea simptomatologie, cu tablou clinic suspect COVID, a fost testat PCR, a ieşit testul pozitiv. Pacientul rămâne internat până la evaluare şi tratamentul, probabil chirurgical. Din punctul de vedere al evoluţiei infecţiei cu SARS COV 2 , pacientul nu pune probleme, dar, dat fiind faptul că la copii există manifestări digestive ale bolii, s-a decis rămânerea la ATI Covid tocmai pentru a fi bine supravegheat”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Iaşi.

S-a deschis calea pentru obligativitatea vaccinarii unor categorii profesionale

Serul Pfizer a fost autorizat permanent în SUA, până acum, toate fiind autorizate provizoriu. Asta deschide calea pentru utilizarea celei de-a treia doze de imunizare, dar mai ales pentru posibila obligativitate a vaccinării anumitor categorii profesionale. Prof.dr. Doina Azoicăi: „Este o certificare a siguranţei şi eficienţei vaccinului” 

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de către companiile Pfizer şi BioNTech a primit aprobare completă de utilizare din partea FDA (Food and Drug Administration, autoritate de reglementare din domeniul sanitar în SUA). Ramificaţiile acestui scenariu sunt mari, explică prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi. Nu atât asupra felului în care este utilizat vaccinul, ci asupra certitudinii faptului că este sigur. „Poate fi un argument pentru ca cei care au făcut ciclul complet de vaccinare să facă şi a treia doză, atunci când va fi necesar, fără reţinere. Este o certificare a siguranţei şi eficienţei vaccinului, şi aşteptăm ca în timpul cel mai scurt inclusiv Agenţia Europeană a Medicamentului să autorizeze permanent acest vaccin şi pentru ţările din Uniunea Europeană”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

În contextul pandemiei COVID-19, toate cele patru vaccinuri existente pe piaţă, produse de Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, au obţinut autorizaţie pentru folosirea de urgenţă. Deşi această procedura este una standard, care se foloseşte la intrarea pe piaţă a medicamentelor într-o situaţie de criză, a fost unul dintre argumentele principale ale anti-vacciniştilor, care vorbeau despre „vaccinuri experimentale”, „teste pe oameni” etc. pentru a discredita campania de vaccinare. „Autorizarea permanentă se face de această dată pe baza rezultatelor studiilor în post-marketing, din decembrie şi până în prezent. Practic, datele arată cum s-a comportat vaccinul în afara situaţiilor controlate din studiile din primele faze. Această autorizare permanentă se poate da la cel puţin şase luni de utilizare a produselor, a fost depusă integral documentaţia şi nu au fost niciun fel de probleme cu acestea”, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi.

O parte dintre studiile publicate în presa internaţională arată că vaccinul de la Pfizer a fost utilizat cu precădere în majoritatea ţărilor UE, reprezentând de la 60 la 80% din totalul serurilor utilizate în aceste ţări. Conform CNN, citat de biziday.ro, din cele 170 de milioane de persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 în SUA, peste 92 de milioane au primit serul produs de către companiile Pfizer şi BioNTech. Discuţiile cu privire la autorizarea permanentă a vaccinului în SUA sunt importante şi în contextul în care se discută din ce în ce mai mult despre obligativitatea vaccinării pentru o parte dintre categoriile socio-profesionale. Fie că este vorba de profesori, lucrători în domenii cheie din securitate sau Armată, mai multe state din SUA au impus deja vaccinarea obligatorie.

Până luni, 23 august, în România au fost administrate peste 7,5 milioane de doze din serul produs de Pfizer şi BioNTech, în contextul în care ţara noastră încă nu a atins cifra de 10 milioane de doze administrate populaţiei generale. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţional de imunizare, a spus că, în aşteptarea unei decizii a Agenţiei Europene a Medicamentului, din toamnă este posibil vaccinarea şi cu cea de-a treia doză din serul anti-COVID-19, ca un „booster” care să crească răspunsul imun. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri