Valul 4: Ieri, la Iaşi, coadă de ambulanţe la Spitalul de Infecţioase. „Nu mai sunt deloc locuri!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Valul 4: Ieri, la Iaşi, coadă de ambulanţe la Spitalul de Infecţioase. „Nu mai sunt deloc locuri!”

GALERIE
Coada Ambulante Infectioase_Iasi1
  • Coada Ambulante Infectioase_Iasi1
- +

Ceea ce oficiali din domeniul sanitar şi medici anunţă că va lovi în curând România se pare că a devenit ceva iminent. O imagine suprinsă de „Ziarul de Iaşi” ieri la prânz în curtea Spitalului de Infecţioase, unitate din linia întâi în lupta anti-Covid, cea mai specializată din Moldova, nu mai are nevoie de nicio explicaţie. Cinci ambulanţe din întreaga zonă, cu pacienţi în stare gravă, unii necesitând oxigen, aşteptau în zadar să le fie preluat pacientul: medicii au ieşit din saloane să le explice că nu mai au locuri. Astfel de situaţii nu numai că vor persista, spun medicii, dar se vor acutiza şi mai mult: vârful aşa-numitului „Val 4” fiind încă în faţă. Pe larg despre situaţia Covid de la Iaşi, tot mai dramatică de la o zi la alta, în rândurile care urmează:

 

Coadă de ambulanţe ieri, la ora prânzului, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva. Bolnavi confirmaţi cu infecţia cu Sars Cov 2 şi cu formă cel puţin medie de boală aşteptau în salvări de peste o oră eliberarea unui pat la sectorul „confirmaţi”. “În acest moment, la sectorul confirmaţi, spitalul nu mai dispune de niciun loc liber, din păcate”, a subliniat Florin Roşu, managerul unităţii medicale.

Şeful DSP: Dacă vom fi depăşiţi de situaţie, vom vedea ce vom face

Tot de ieri, unitatea mobilă de Terapie Intensivă a devenit secţie ATI COVID exterioară, aici fiind libere cinci paturi. “Tulpina Delta este extrem de contagioasă, mult mai contagioasă ca tulpina Alpha, drept urmare, cred că principala problemă în acest episod pandemic va fi organizarea activităţii medicale. Deja ne aflam fără niciun loc la confirmaţi, şi nu au trecut decât două săptămâni de când am început să simţim revenirea cazurilor de COVID 19. Această pantă ascendentă va continua o perioadă de timp. Va fi accentuată cam la două săptămâni de la începutul şcolilor, dar şi odată cu începerea anului universitar. Cei care se ocupă de administrare sunt cei care vor avea munca cea mai grea în această perioadă. Vom vedea cum vor organiza forurile de la nivelul Iaşului astfel încât să nu stea pacienţi în salvări şi să aştepte internarea”, a spus Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, strategia pe termen scurt pare a fi deja stabilită. “Vom creşte capacitatea treptat în funcţie de numărul de noi cazuri şi internări până când vom putea. Dacă vom fi depăşiţi de situaţie, vom vedea ce vom face”, a declarat Vasile Cepoi. Ieri, au fost alocate 20 de paturi pentru confirmaţi la Spitalul CFR, iar astăzi alte 15 la Spitalul Orăşenesc Hârlău. Umează ca luni alte paturi să fie alocate la Spitalul CF Paşcani. Ca şi secţii ATI care vor intra în prima linie, prima va fi cea de la Spitalul de Pneumologie.

Incidenţa a trecut de 1 la Iaşi şi de 2 la Hârlău

Ieri, la nivelul judeţului au fost raportate 225 de noi infecţii cu SARS – CoV-2, dintre care 116 pe municipiu. De altfel incidenţa pe Iaşi a trecut tot de ieri de 1 la mia de locuitori. Oraşul Hârlău a depăşit pragul de 2 la mia de locuitori. De asemenea, au fost raportate două decese în rândul celor confirmaţi cu COVID 19. Din punct de vedere al gradului de ocupare a paturilor, ieri erau ocupate 329, dintre care 44 sunt paturi ATI COVID. La nivelul întregei reţele mai erau libere 11 paturi , asta după ce au fost activate opt paturi la ATI-mobil de la Infecţioase. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate trei paturi ATI. De asemenea, la Spitalul de Obstetrica şi Ginecologie “Elena Doamna” Iaşi, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, era ocupat un pat ATI şi alte şase paturi din zona de confirmaţi, iar în zona ATI Covid de la Spitalul de Copii “Sfânta Maria” erau ocupate patru paturi ATI.

Focar la grădiniţă

Inevitabil, a crescut şi numărul de focare. După ce cu două zile în urmă DSP Iaşi anunţa focare la Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase şi la Socola, la acesta din urmă au mai fost depistate alte patru cazuri pozitive - trei pacienţi şi un cadru medical - la Secţia II Acuţi. De remarcat că în fiecare focar există şi cel puţin un cadru medical infectat, în condiţiile în care angajaţii reţelei sanitare au fost primii vaccinaţi. „În cazul nostru, cele trei cadre medicale infectate sunt vaccinate, au o formă uşoară de boală şi aşteaptă cu nerăbdare a treia doză. Noi am fost vaccinaţi încă din decembrie anul trecut”, a subliniat Florin Roşu, managerul de la Infecţioase. Un focar şi la o grădiniţă ieşeană: „Sfânta Parascheva” din Cantemir. Aici au fost depistate cinci cazuri pozitive: 3 îngrijitoare, 2 personal auxiliar. Ca urmare, autorităţile au decis închiderea unităţii pentru 14 zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.