Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Valul 4: Ieri, la Iaşi, coadă de ambulanţe la Spitalul de Infecţioase. „Nu mai sunt deloc locuri!”

GALERIE
Coada Ambulante Infectioase_Iasi1
  • Coada Ambulante Infectioase_Iasi1
- +

Ceea ce oficiali din domeniul sanitar şi medici anunţă că va lovi în curând România se pare că a devenit ceva iminent. O imagine suprinsă de „Ziarul de Iaşi” ieri la prânz în curtea Spitalului de Infecţioase, unitate din linia întâi în lupta anti-Covid, cea mai specializată din Moldova, nu mai are nevoie de nicio explicaţie. Cinci ambulanţe din întreaga zonă, cu pacienţi în stare gravă, unii necesitând oxigen, aşteptau în zadar să le fie preluat pacientul: medicii au ieşit din saloane să le explice că nu mai au locuri. Astfel de situaţii nu numai că vor persista, spun medicii, dar se vor acutiza şi mai mult: vârful aşa-numitului „Val 4” fiind încă în faţă. Pe larg despre situaţia Covid de la Iaşi, tot mai dramatică de la o zi la alta, în rândurile care urmează:

 

Coadă de ambulanţe ieri, la ora prânzului, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva. Bolnavi confirmaţi cu infecţia cu Sars Cov 2 şi cu formă cel puţin medie de boală aşteptau în salvări de peste o oră eliberarea unui pat la sectorul „confirmaţi”. “În acest moment, la sectorul confirmaţi, spitalul nu mai dispune de niciun loc liber, din păcate”, a subliniat Florin Roşu, managerul unităţii medicale.

Şeful DSP: Dacă vom fi depăşiţi de situaţie, vom vedea ce vom face

Tot de ieri, unitatea mobilă de Terapie Intensivă a devenit secţie ATI COVID exterioară, aici fiind libere cinci paturi. “Tulpina Delta este extrem de contagioasă, mult mai contagioasă ca tulpina Alpha, drept urmare, cred că principala problemă în acest episod pandemic va fi organizarea activităţii medicale. Deja ne aflam fără niciun loc la confirmaţi, şi nu au trecut decât două săptămâni de când am început să simţim revenirea cazurilor de COVID 19. Această pantă ascendentă va continua o perioadă de timp. Va fi accentuată cam la două săptămâni de la începutul şcolilor, dar şi odată cu începerea anului universitar. Cei care se ocupă de administrare sunt cei care vor avea munca cea mai grea în această perioadă. Vom vedea cum vor organiza forurile de la nivelul Iaşului astfel încât să nu stea pacienţi în salvări şi să aştepte internarea”, a spus Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, strategia pe termen scurt pare a fi deja stabilită. “Vom creşte capacitatea treptat în funcţie de numărul de noi cazuri şi internări până când vom putea. Dacă vom fi depăşiţi de situaţie, vom vedea ce vom face”, a declarat Vasile Cepoi. Ieri, au fost alocate 20 de paturi pentru confirmaţi la Spitalul CFR, iar astăzi alte 15 la Spitalul Orăşenesc Hârlău. Umează ca luni alte paturi să fie alocate la Spitalul CF Paşcani. Ca şi secţii ATI care vor intra în prima linie, prima va fi cea de la Spitalul de Pneumologie.

Incidenţa a trecut de 1 la Iaşi şi de 2 la Hârlău

Ieri, la nivelul judeţului au fost raportate 225 de noi infecţii cu SARS – CoV-2, dintre care 116 pe municipiu. De altfel incidenţa pe Iaşi a trecut tot de ieri de 1 la mia de locuitori. Oraşul Hârlău a depăşit pragul de 2 la mia de locuitori. De asemenea, au fost raportate două decese în rândul celor confirmaţi cu COVID 19. Din punct de vedere al gradului de ocupare a paturilor, ieri erau ocupate 329, dintre care 44 sunt paturi ATI COVID. La nivelul întregei reţele mai erau libere 11 paturi , asta după ce au fost activate opt paturi la ATI-mobil de la Infecţioase. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate trei paturi ATI. De asemenea, la Spitalul de Obstetrica şi Ginecologie “Elena Doamna” Iaşi, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, era ocupat un pat ATI şi alte şase paturi din zona de confirmaţi, iar în zona ATI Covid de la Spitalul de Copii “Sfânta Maria” erau ocupate patru paturi ATI.

Focar la grădiniţă

Inevitabil, a crescut şi numărul de focare. După ce cu două zile în urmă DSP Iaşi anunţa focare la Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase şi la Socola, la acesta din urmă au mai fost depistate alte patru cazuri pozitive - trei pacienţi şi un cadru medical - la Secţia II Acuţi. De remarcat că în fiecare focar există şi cel puţin un cadru medical infectat, în condiţiile în care angajaţii reţelei sanitare au fost primii vaccinaţi. „În cazul nostru, cele trei cadre medicale infectate sunt vaccinate, au o formă uşoară de boală şi aşteaptă cu nerăbdare a treia doză. Noi am fost vaccinaţi încă din decembrie anul trecut”, a subliniat Florin Roşu, managerul de la Infecţioase. Un focar şi la o grădiniţă ieşeană: „Sfânta Parascheva” din Cantemir. Aici au fost depistate cinci cazuri pozitive: 3 îngrijitoare, 2 personal auxiliar. Ca urmare, autorităţile au decis închiderea unităţii pentru 14 zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri