anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Valul 4: Scăderea bruscă a numărului de infecții în Japonia îi lasă perplecși pe experți

GALERIE
covid japonia
 • covid japonia
- +

Numărul cazurilor de COVID-19 din Japonia a scăzut brusc până la cel mai mic nivel al său din ultimele 11 luni, în timp ce alte regiuni din Asia se confruntă cu creşteri ale numărului de infectări, în cadrul unui fenomen care îi lasă perplecşi pe experţi, relatează Reuters și Agerpres.

Numărul cazurilor de COVID-19 din Tokyo a scăzut la 87 pentru ziua de luni, înregistrând cel mai scăzut nivel al său după data de 2 noiembrie 2020 şi marcând o scădere rapidă în raport cu cele peste 5.000 de cazuri zilnice raportate în perioada valului epidemiologic din august 2021, care a paralizat infrastructura medicală din capitala Japoniei.

Acest tipar în scădere a fost constatat la nivelul întregii ţări.

După un start lent, Japonia a făcut progrese rapide în cadrul campaniei sale naţionale de vaccinare, iar cele şase luni de stare de urgenţă şi de restricţii privind distanţarea fizică au contribuit la încetinirea răspândirii virusului.

Totuşi, viteza cu care a scăzut în intensitate acel val de infectări şi de spitalizări provocate de varianta Delta i-a uluit pe experţii din sănătate.

„Veritabil coșmar”

Hiroshi Nishiura de la Universitatea Kyoto este unul dintre aceia care sunt de părere că vârful de infectări din vara acestui an şi scăderea bruscă a numărului de cazuri s-au datorat în principal tendinţelor observate în activitatea umană.

Infectivitatea, măsurată prin rata de reproducere efectivă a virusului, este corelată cu vacanţele şi concediile, a declarat acest cercetător nipon.

„În timpul vacanţelor, ne întâlnim cu persoane pe care le vedem rar şi, mai mult decât atât, există o şansă mare să luăm masa alături de ele într-un mediu care ne aduce faţă în faţă”, a declarat Hiroshi Nishiura, un expert de top în domeniul modelării computerizate a evoluţiei bolilor infecţioase, care este şi consilier al guvernului japonez.

Recentele recorduri de cazuri înregistrate în Coreea de Sud şi în Singapore ar putea fi conectate cu unele dintre concediile de la jumătatea anului, iar convergenţa care există între vacanţele de sfârşit de an ale asiaticilor şi cele ale occidentalilor ar putea să ducă la un veritabil „coşmar”, a adăugat el.

Însă alţi experţi consideră că tendinţele pandemiei au de-a face mai puţin cu călătoriile şi mai mult cu tendinţele regulate, sezoniere.

Unii experți vorbesc despre „cicluri vicioase”

Jason Tetro, un expert în boli infecţioase din Canada şi autor al cărţii „The Germ Code”, susţine că diverse categorii de vârstă din rândul populaţiei devin un fel de „carburant” pentru ca virusul să se perpetueze, în funcţie de ratele de vaccinare şi de infecţiile anterioare, în perioade diferite.

„Fără eliminarea virusului, vom continua să asistăm la vârfuri de infectări, până când 85% din populaţie va fi imună la tulpina dominantă”, a precizat el.

„Este singura modalitate de a scăpa de aceste cicluri vicioase”, a adăugat expertul canadian.

O teorie care câştigă tot mai mult teren este aceea conform căreia noul coronavirus şi variantele sale au tendinţa de a se deplasa în cicluri de două luni, deşi Jason Tetro consideră că astfel de cicluri reprezintă „mai mult un factor care ţine de natura umană decât de mama-natură”.

Kenji Shibuya, fost director al Institutului pentru Sănătatea Populaţiei din cadrul King's College din Londra, se îndoieşte că „fluxul de persoane” alimentează virusul, aşa cum au presupus mulţi dintre consilierii guvernamentali.

„(Pandemia, n.r.) este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare şi, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat profesorul Shibuya, care a coordonat şi campaniile municipale de vaccinare din nordul Japoniei.

După un start lent, Japonia a vaccinat 61% din populaţia sa totală, iar Guvernul de la Tokyo se pregăteşte să administreze doze de supra-rapel pentru a evita o nouă creştere a numărului de cazuri, aşa cum s-a întâmplat în alte părţi ale lumii, a precizat Noriko Horiuchi, noul ministru coordonator al campaniei de vaccinare, în prima ei conferinţă de presă după numirea în această funcţie.

Oricare ar fi cauza scăderii bruşte a numărului de infectări în Japonia, experţii consideră că timpul va fi un element esenţial pentru a preveni o eventuală recrudescenţă a pandemiei.

„Avem doar o fereastră de o lună. Ar trebui să ne mişcăm repede pentru a asigura paturi în spitale şi pentru a accelera vaccinările”, a adăugat profesorul Shibuya.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.