Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Valul acesta de zăpadă este mană cerească pentru culturile agricole. Opiniile specialiştilor agronomi

GALERIE
zapada_grau
  • zapada_grau
- +

Zăpada pe care o bombănim cei mai mulţi dintre noi în aceste zile, în timp ce privim îngrijoraţi prin geamurile caselor sau taxiurilor pomii înfloriţi acoperiţi cu nămeţi, ar putea fi, de fapt, salvatoarea agriculturii din zona de nord-est a ţării. Este părerea specialiştilor de la Universitatea Ştiinţelor Vieţii din Iaşi, care spun că mai degrabă un îngheţ ar putea să ne îngrijoreze, şi nu stratul gros de zăpada sau precipitaţiile abundente.

 

Ba chiar “pentru culturile de câmp, din zona noastră, zăpada asta va însemna completarea rezervei de apă din sol şi vom începe primăvara cu aceasta rezerva la nivel optim. Hărţile ANM de săptămâna trecută arătau pentru regiunea Moldovei cantităţi de precipitaţii sub valorile optime. Pentru zona noastră, zăpada asta înseamnă între 45 – 55 litri de apă/mp şi constituie un aport important. Pentru grâul de toamnă zăpada căzută nu reprezintă o problemă, iar pentru culturile care urmează să fie semănate va reprezenta un aport sporit de umiditate şi anunţă, deci, un început de primăvară bun”, crede prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Un început de primăvară bun e tot ce aşteptau agricultorii din întreaga ţară. La finalul anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara pentru Agerpres, la începutul lunii decembrie, că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”. El a anunţat atunci că “România va consemna cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi”, se arata într-o analiză privind starea agriculturii în anul 2021-2022, pe www.Economedia.ro în care se preciza şi că “suprafaţa afectată de secetă se apropie de 1,3 milioane hectare, fiind consemnată în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, atât la culturile însămânţate în toamnă cât şi la cele de primăvară”.

Dacă zăpada e mumă pentru culturi, îngheţul ar putea fi ciumă, avertizează însă prof. univ. Liviu Irimia, decanul Facultăţii de Horticultură din cadrul USV Iaşi: “Viţa de vie în nici un caz nu e afectată, pentru viţa de vie o să fie consecinţe favorabile. Va fi un aport masiv de apă după seceta acumulată în ultimii ani. Pentru viţa de vie dezmuguritul e pe la jumătatea lunii aprilie, de asta nu e niciun pericol. Mărul de obicei înflorea în perioada asta, dar anul acesta a întârziat, iar efectul s-ar putea să fie mai degrabă benefic. Zăpada căzută acum e o salvare pentru agricultură. Începeam cu o secetă pedologică foarte, foarte serioasă fără zăpada asta. Aceasta este apa pe care o aştepta toată lumea de vreo doi-trei ani”.

Aportul de apă e benefic şi pentru viţa de vie, şi pentru pomii fructiferi, a adăugat decanul Facultăţii ieşene de Horticultură, care spune şi că: „La pomii fructiferi, în caz de îngheţ, riscul ar fi pentru cei aflaţi în prag de înmugurire sau dezmugurire. Este posibil sa fie afectate specii cum ar fi cireş, vişin, prun, dacă temperaturile vor scădea sub minus 3, minus 4 grade. În acest caz am putea vorbi de pierderi, importate chiar. La nivelul de acum al temperaturilor, nu consider că se poate vorbi de o pagubă”. Nu am trecut însă hopul, atrage atenţia profesorul ieşean: „Ar putea să apară fenomene mai periculoase, până spre sfârşitul lunii aprilie, cum este bruma. Mai este, totuşi, mult până când să putem spune că pericolul temperaturilor scăzute a trecut”.

Iar în ce priveşte culturile legumicole, acestea sunt protejate de sere şi solarii, însă şi aici există un pericol, spun specialiştii USV Iaşi. În curând am putea afla, de la agriculturii din zona Tg. Frumos, de exemplu, că solariile s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri