anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

VALUL SCHIMBĂRII: Ce a marcat Iaşul în ultimii 27 de ani (PRIMA PARTE)

GALERIE
palas
 • palas
- +

Două evenimente majore au marcat societatea românească, în general, şi pe cea ieşeană, în particular, în aceşti 27 de ani de la Revoluţie. Primul a fost însăşi Revoluţia din decembrie 1989, iar cel de-al doilea, aderarea la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007. Ambele au transformat societatea radical, au produs falii adânci între diversele grupuri sociale şi au lăsat urme grele, ce pot fi oricând folosite de diverse formaţiuni extremiste în interes propriu. Peste toate acestea s-a suprapus revoluţia tehnologică, dezvoltarea internetului şi a telecomunicaţiilor, în particular, apariţia şi răspândirea fără precedent a telefoanelor mobile inteligente şi a reţelelor de socializare. S-a ajuns ca fiecare cetăţean care deţine un telefon mobil cu o conexiune decentă la internet să devină o mică vedetă peste noapte. Informaţia s-a democratizat, iar consecinţele sunt cele pe care le vedem cu ochiul liber astăzi. Ce va fi mâine este greu de spus, putem doar ghici, dar cu exactitate nu vom putea şti. „Ziarul de Iaşi“ face o trecere în revistă a principalelor direcţii în care s-a îndreptat societatea ieşeană în aceşti 27 de ani. 

Explozia supermarketurilor

Înainte de 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, în Iaşi erau 2-3 supermarketuri în adevăratul sens al cuvântului. Cele mai cunoscute erau Gima, transformat ulterior în G’Market, la parterul Iulius Mall, Billa de la fosta Autogară şi Metro. O vreme a mai funcţionat şi Univers’all, la parterul fostei Hale Centrale. În rest, se mai ţineau pe picioare magazinele mari de cartier, de la parterul blocurilor sau din centrele special amenajate. Ele erau oricum departe de conceptul de supermarket, aşa cum îl ştim astăzi. Transformarea a avut loc imediat după aderare. La început, peisajul a fost transformat de Carrefour Felicia şi de cele trei magazine Kaufland: Nicolina, Păcurari şi Alexandru. Pe rând, au mai apărut încă un Carrefour, la intrarea în Iaşi din Păcurari, alte două magazine Billa, plus încă două supermarketuri de mici dimensiuni Billa. În ultima perioadă, la nivel de cartier, s-au dezvoltat foarte multe magazine Lidl. Dezvoltarea supermarketurilor a coincis cu restrângerea afacerilor comerciale mici sau a celor de la colţul blocului; multe au fost nevoite să tragă obloanele sau să se reprofileze fiindcă nu au reuşit să facă faţă marilor centre comerciale, care îşi permiteau o politică de reducere a preţurilor mult mai agresivă, şi au o gamă mult mai largă de produse. Specific acestui gen de dezvoltare este faptul că toate supermarketurile au capital străin. Singura zonă în care acestea nu au reuşit să o acapareze în totalitate este a comerţului cu materiale de construcţii: aici, supermarketurile Dedeman, cu capital românesc, domină piaţa de profil.

Palas - „inima orașului”

Una dintre investiţiile care au schimbat oraşul este Palas. Proiectul a pornit ca unul destul de controversat. A mobilizat multe energii şi mulţi oameni de afaceri s-au poziţionat de o parte sau alta. Pe lângă faptul că a schimbat radical centrul oraşului, a adus şi o serie de beneficii ce nu pot fi contestate de către nimeni. A devenit loc de plimbare, loc de cumpărături aproape obligatorii sau de petrecere a timpului liber în centrul comercial sau în parcul din interior pentru aproape orice ieşean. El a devenit însă repede cunoscut şi persoanelor din judeţele vecine sau din Republica Moldova. Zilnic, din estimările oficialilor, trec pragul Palas în jur de 50.000 de oameni. În clădirile de birouri ridicate în jurul centrul comercial lucrează câteva mii de ieşeni, în cea mai fierbinte industrie din lume, respectiv cea a IT-ului. Pe lângă unele mici controverse pe care le generează alegerea locului sau cea de implementare a proiectului arhitecturii, faptul că este un real succes, cu greu poate fi pus în discuţie.

Am schimbat două-trei rânduri de milionari

Când îşi aduc aminte de persoanele avute de dinainte de ‘89 sau 2007, milionarii galonaţi ai Iaşului vorbesc în special despre cetăţeni arabi veniţi la studii. Până în 2007 au mai apărut meteoric prin zonă şi aşa-numiţii milionari de carton. Averea lor creşterea precum Făt-Frumos şi se topea precum zăpada într-o zi caniculară. După aderarea la UE, apele au început să se mai limpezească şi au putut fi văzuţi peştii mari, dar şi rechinii. Acum, Iaşul numără cel puţin douăzeci de milionari în euro, a căror avere trece uşor de cinci milioane de euro de fiecare. Dacă scădem pragul, atunci vom vedea că în jurul sumei de un milion vom mai număra câteva zeci. Această categorie din urmă este formată din persoane din rândul medicilor, notarilor, managerilor de top, avocaţilor. Tot aici, ar trebui incluşi şi o serie largă de politicieni: parlamentari sau primari care s-au îmbogăţit din contractele ilicite cu statul sau din afacerile preferenţiale cu prietenii sau familia. Numele cel mai cunoscut, care are probleme şi cu legea, este de departe cel al fostului ministru Relu Fenechiu, aflat în închisoare pentru dosarul „Transformatorul“ şi în fază de cercetare penală în alte dosare penale, pentru mite ce ajung la un milion de euro. Nu trebuie uitaţi nici milionarii care au făcut avere din alt tip de afaceri, specifice tranziţiei sau dezvoltării: din amanet, cum este Bogdan Gheorghiu, sau tinerii care au investit în afaceri din domeniul IT.

CITIȚI ȘI:

VALUL SCHIMBĂRII: Ce a marcat Iaşul în ultimii 27 de ani (ULTIMA PARTE)

VALUL SCHIMBĂRII: Ce a marcat Iaşul în ultimii 27 de ani (PARTEA A TREIA)

VALUL SCHIMBĂRII: Ce a marcat Iaşul în ultimii 27 de ani (PARTEA A DOUA)

Analiza completă a schimbărilor care au marcat Iașul în ultimii 27 de ani poate fi citită în ediția tipărită a „Ziarului de Iași” de astăzi, 31 decembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.