De Business

Punem punctul pe știi

Valuri majore pe piața bancară – cazul BRD

marți, 28 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Valuri majore pe piața bancară – cazul BRD

„A face tranzacţii ca europeni înseamnă că avem nevoie de consolidare ca europeni”, a spus președintele Macron când a fost întrebat dacă, de exemplu, ar fi dispus să accepte vânzarea Societe Generale din Franţa către Santander din Spania. La începutul anului au apărut zvonuri că BRD ar fi într-un proces de vânzare.

De ceva vreme în mediul de afaceri a apărut zvonul/informația că BRD România ar fi scoasă la vânzare. Informația nu a fost confirmată oficial până acum. Totuși, tema a fost abordată chiar de președintele Emmanuel Macron care a spus că nu s-ar opune neapărat unei preluări chiar a băncii mamă, respectiv Societe Generale. Mai mult, recent, BRD Finance IFN SA, entitate deținută de BRD, a anunțat că își lichidează afacerile din România. Mișcările din ultima perioada de pe piața bancară arată că, totuși, discuții sunt, chiar dacă ceva concret încă nu se arată la orizont.

Macron și vânzarea unei bănci

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că sectorul bancar european are nevoie de o consolidare mai mare, chiar dacă asta înseamnă că o bancă majoră din Franţa va fi cumpărată de o rivală europeană, a spus el într-un interviu acordat luni Bloomberg, transmite Reuters. Macron pledează de mult timp pentru o uniune europeană a pieţelor de capital, argumentând că actuala fragmentare a sectorului bancar din regiune este un obstacol pentru dezvoltarea regiunii. Întrebat dacă, de exemplu, ar fi dispus să accepte vânzarea Societe Generale din Franţa către Santander din Spania, Macron a spus:

”A face tranzacţii ca europeni înseamnă că avem nevoie de consolidare ca europeni”.

Macron a spus că nu ar fi fericit dacă compania petrolieră franceză Total şi-ar muta listarea principală în Statele Unite, dar a remarcat că până acum există doar zvonuri. Comentariile lui Macron au venit în aceeaşi zi în care a primit directori generali de companii din întreaga lume la summitul anual ”Alege Franţa” de la Palatul Versailles. Aceştia s-au angajat să investească un total de 15 miliarde de euro (16,17 miliarde de dolari) în economia franceză, un record pentru acest eveniment. Preşedinţia franceză a declarat că investiţiile includ 56 de proiecte de afaceri diferite şi ar putea duce la crearea a 10.000 de locuri de muncă.

Situația BRD Finance IFN SA 

Într-un articol publicat recent de către zf.ro se arată că BRD Finance IFN SA  își va încheia activitatea în Românie. „La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA se află în proces de vânzare a întregului său portofoliu de credite. Conducerea intenţionează să înceteze activitatea“, potrivit BRD. BRD Finance, controlată în proporţie de 49% de BRD-SocGen şi 51% de SG Financial Services Holding, este prezentă pe piaţa din România din aprilie 2004, timp în care şi-a desfăşurat activitatea de creditare prin credite pentru achiziţii de bunuri, carduri de credit, credite auto şi credite de nevoi personale.

Citește aici integral Ziarul de Business nr. 8

Grupul BRD în România include pe lângă banca BRD – Groupe Societe Generale SA şi BRD Finance IFN SA, BRD Sogelease IFN SA şi BRD Asset Management SAI SA. Pe segmentul de pensii, BRD nu a participat la majorarea capitalului social al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private din iulie 2023, prin urmare procentul de deţinere al BRD a fost redus de la 49% la 26,95%, în urma aprobării ONRC din octombrie 2023. În plus, în iulie 2023 BRD şi-a vândut investiţia la Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR), de 33,33%, către CEC Bank, după cum indică rapoartele BRD. BRD Finance, divizia de credite de consum a BRD-SocGen, a patra cea mai mare bancă din România după active, urmează să iasă din peisajul financiar autohton după două decenii de activitate, fiind în proces de vânzare a întregului portofoliul de credite.

„La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA este în curs de vânzare a întregului său por­to­foliu de credite. Conducerea inten­ţio­nează să înceteze activitatea şi, din această pers­pectivă, a apreciat că principiul conti­nui­tă­ţii activităţii pentru întocmirea situaţiilor sale financiare nu este adecvat. Prin urmare, la data de 31 martie 2024 situaţiile financiare ale BRD Finance IFN SA au fost întocmite în con­formitate cu IFRS, dar nu mai sunt întoc­mite pe baza principiului continuităţii acti­vi­tăţii. Pe această bază a fost inclusă entitatea în situa­ţiile financiare consolidate ale gru­pului“, se menţionează în documentele BRD.

De unde au pornit zvonurile?

Profit.ro anunța la începutul acestui an, invocând surse, că grupul bancar francez Societe Generale a angajat JP Morgan pentru a explora posibilitatea vânzării BRD, entitatea sa din România, locul 3 pe piața locală. Procesul se află într-un stadiu incipient, dar deja există interes din partea mai multor jucători pentru achiziționarea băncii românești, scrie publicația online.

Printre cei interesați este și grupul financiar belgian KBC, conform Merger Market, care citează mai multe surse, și Bizlawyer. KBC este în topul celor mai activi cumpărători de proprietăți bancare din regiune. Contactați de Profit.ro, reprezentanții BRD și cei ai Societe Generale nu au comentat până la acest moment.

În noiembrie 2021, grupul belgian KBC a cumpărat integral Raiffeisenbank Bulgaria, subsidiara bulgară a Raiffeisen Bank International, într-o tranzacție de peste 1 miliard de euro. Slawomir Krupa, care fost numit în postul de CEO în luna mai, declara și în septembrie că ambiția sa este de a face din SocGen o „bancă solidă”, după mai mulți ani de performanțe modeste, prin stabilirea unor obiective care pot fi atinse într-un context dificil, caracterizat de încetinirea creșterii economice.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii