Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vama din Siret, blocată. 100 de persoane protestează faţă de restricţiile vizând importul

GALERIE
protest
  • protest
- +

Peste 100 de persoane s-au adunat în această dimineaţă în faţa Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi protestează faţă de intrarea în vigoare a restricţiilor privind importul unor produse de strictă necesitate.

Iniţial, protestarii au blocat traficul pe drumul care duce spre vamă, circulând cu maşinile doar cu câţiva kilometri pe oră ori pur şi simplu împingându-le, susţinând că au rămas fără combustibil.

La 11.30, sensul de mers spre Ucraina era blocat. La faţa locului au ajuns şi reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei. Poliţiştii încearcă să degajeze traficul, însă cele peste 100 de persoane refuză să renunţe la protestul lor.

Oamenii legii au încercat să reţină permisele de conducere ale mai multor conducături auto implicaţi în protest, însă protestarii au reacţionat, poliţiştii renunţând pentru moment la intenţiile lor de sancţionare contravenţională ale celor care au blocat traficul.

Potrivit noilor reglementări, valoarea maximă a bunurilor care pot fi introduse în România din ţările non UE este de 300 de euro. Numai că, în acest plafon există o serie întreagă de interdicţii în ceea ce priveşte produsele accizabile, dar şi zahărul.

Spre exemplu, o persoană poate aduce din Ucraina doar un kilogram de zahăr, în timp ce la tutun, alcool şi carburant restricţiile sunt foarte bine definite şi sunt în vigoare de mai multă vreme.

Legislaţia permite introducerea din Ucraina a două pachete de ţigări de persoană, 50 de trabucuri sau 250 de grame de tutun de fumat. În privinţa băuturilor alcoolice, cantităţile permise sunt un litru de alcool cu o concentraţie de peste 22 de grade, doi litri de alcool cu o concentraţie mai mică de 22 de grade, patru litri de vinuri liniștite şi 16 litri de bere.

Măsurile restrictive la intrarea în România dinspre Ucraina, prin punctele de trecere a frontierei de la Siret, Sighet şi Halmeu, au fost impuse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi au intrat în vigoare de pe 15 februarie, începând cu ora 0.00.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri