Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Vânătoarea de simboluri (II)

GALERIE
cip iesean
  • cip iesean
- +

* Am început marţi să scriem despre Legea 217/2015, prin care se interzic organizaţiile, simbolurile şi faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, răspândirea şi deţinerea de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, utilizarea lor în public, promovarea cultului persoanelor vinovate etc. Găsiţi textul pe site-ul ziarului sau chiar pe print, dacă nu v-aţi făcut coif din el, să vă apăraţi de soare. Am început şi am realizat că subiectul e prea amplu pentru un text mic, iar un text mare devine plicticos dacă nu-i tăiat în două - ceea ce am şi făcut, de altfel. Aşadar şi prin urmare, iată o continuare:

 

* Şi pe partea cu promovarea cultului unor persoane legate de cele de mai sus se ridică probleme: Mircea Eliade, de pildă, influenţat de profesorul său de logică şi metafizică Nae Ionescu, a îmbrăţişat ideile legionare, fiind şi arestat în 1938; să înţelegem că elevii care comentează opera sa din programa şcolară nu-i vor mai putea lăuda geniul, ca să nu încalce legea? Şi Emil Cioran a fost simpatizant, prin anii '30, şi Constantin Noica (alt student al lui Nae Ionescu) şi alţi români de care ţara e mândră: filologul, publicistul şi academicianul Sextil Puşcariu a ajuns în senatul legionar, la fel ca Nicolae Paulescu, cel care a contribuit la descoperirea insulinei. Corneliu Zelea Codreanu a fost influenţat mult de scrierile lui Paulescu - care, în 1922, împreună cu A.C. Cuza, a fondat Uniunea Naţională Creştină, având drept simbol oficial svastica...
 
* Cu svastica asta e o şi mai mare problemă. Dacă peste decenii socialiştii vor declanşa un război, fiind ulterior acuzaţi de exact ce au fost acuzaţi naziştii (membri ai unui partid naţional social democrat al muncitorilor), iar simbolul lor va fi interzis prin lege, ce vor face urmaşii noştri care vor iubi florile - mai exact, trandafirii, simbolul socialismului? Cine va avea trandafiri în grădină, de frumuseţe sau pentru dulceaţă, va fi obligat să-i smulgă, pentru a nu fi acuzat că deţine simboluri interzise? Svastica e unul dintre cele mai vechi simboluri din lume (mai vechi decât multe specii de trandafiri), fiind folosită din preistorie; cuvântul vine din sanscrită (suastika) şi desemnează un obiect benefic, aducător de noroc. Apare în epopeile Ramayana şi Mahabharata, dar şi pe ţesăturile Navajo, în ruinele Troiei, în Egiptul antic, la civilizaţii din sudul Africii etc. Pe plaiurile noastre de baladă s-au găzit svastici datând din epoca de piatră nu doar la Bod (lângă Braşov) şi la Turda; mormântul Mariei de Mangop (cea de-a doua soţie a lui Ştefan cel Mare) este împodobit şi el cu svastici, simboluri despre care unii spun că s-ar fi găsit şi în picturile din biserica Trei Ierarhi...
 
* După cum am mai zis şi marţi, n-am întâlnit în legea asta vreo referire la interzicerea simbolurilor comuniste, la seceră şi la ciocan ori la tricourile cu stele roşii şi portretul lui Che Guevara (cum purta Viorel Ponta). Bine, nu ai cum interzice secerile şi ciocanele din magazinele de scule, că n-ar mai avea unii săteni cu ce să se taie şi să-şi spargă capetele, la beţie, dar este plină ţara de nostalgici (nu doar cei care se adună anual la mormântul lui Ceauşescu) care fac propagandă şi îi învaţă pe tineri că înainte de 1990 era bine, fiindcă se freca menta la fel ca azi, dar se primea casă şi se lua leafă. Oricum, nu de la clasa politică aşteptăm vreo soluţie, fiindcă, vorba aia, n-ai de unde. Doar de la marile corporaţii poate veni rezolvarea: mai exact, de la producătorii de aparate de ras, care văd că nu se mai vinde marfa de când sunt la modă, printre tineri, bărbile lungi, de hipster lumbersexual. Să facă lobby să se interzică promovarea comunismului şi cultului lui Karl Marx!
 

 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri