anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Vânătorii de rău platnici au învârtit în şase luni 750 milioane euro

Piaţa colectării de creanţe a crescut în primul semestru cu 18%.

GALERIE
executor judecatoresc ciocan-judecator-2-shutterstock
 • executor judecatoresc ciocan-judecator-2-shutterstock
- +

Piaţa de colectare de creanţe a crescut cu 18% în prima jumătate a anului, la aproape 750 milioane de euro, iar numărul cazurilor a scăzut cu 10%, la 2,22 milioane de debite, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), care estimează o stabilizare a pieţei, spre creştere, anul viitor.

 

 "În ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat în România în ultimii ani, industria colectării creanţelor a avut o evoluţie ascendentă. Estimările pentru piaţa colectării creanţelor în 2014 sunt de stabilitate spre creştere. În primele două trimestre din 2013 s-au înregistrat aproximativ 2,22 milioane debite cu valoare totală de aproximativ 747 milioane euro, la nivelul Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale", se arată într-un comunicat al asociaţiei. În perioada similară a anului trecut piaţa de colectare a creanţelor a totalizat circa 615 milioane euro, la un total de 2,46 de milioane de debite. Creşterea din acest an este dată în special de activitatea înregistrată pe segmentul B2C (debitori persoane fizice), datorită portofoliilor de creanţe externalizate de bănci. În ceea ce priveşte distribuţia creanţelor pe segmente de activitate, debitele persoanelor fizice reprezintă 72% din piaţă, în timp ce cele ale persoanelor juridice 5%. Achiziţiile de portofolii de debite reprezintă 22% din piaţă.  Asfel, valoarea creanţelor persoanelor fizice externalizate în primul semestru a crescut cu 66% de la 325 milioane de euro, la 538,3 milioane de euro. Numărul de astfel de cazuri s-a redus cu 6%, de la 2,14 milioane în primele şase luni din 2012 la 2,02 milioane în 2013. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, valoarea cazurilor externalizate pe segmentul debitori persoane juridice în perioada ianuarie-iunie 2013 a scăzut cu 31% de la 57,5 milioane de euro, la 39,5 milioane de euro. Numărul de cazuri externalizate pe acest segmen s-a redus cu 24%, 40.800 de debite. În primele nouă luni, firmele de recuperare a creanţelor au cumpărat creanţe în valoare de 169,3 milioane de euro, în scădere cu 27% faţă de intervalul similar din 2012, în timp ce, ca număr, creanţele achiziţionate au înregistrat o diminuare de 41%. "Colectarea creanţelor este o piaţă mixtă. Piaţa creanţelor B2C externalizate rămâne stabilă, în special datorită băncilor care îşi externalizează portofoliile de creanţe neîncasate de la debitorii persoane fizice. Pe lângă sectorul bancar se remarcă, totodată, o creştere venită din sectoarele telecomunicaţii, IFN şi utilităţi. În ceea ce priveşte vânzarea portofoliilor de creanţe nesecurizate, aceasta îşi va continua trendul descendent. Prefigurăm o consolidare a pieţei bancare şi de leasing, cu retragerea de pe piaţă a unor jucători din cauza mărimii lor, precum şi datorită strategiei lor generale de business", a declarat Georg Kovacs, preşedintele AMCC. La fel ca în anii precedenţi, în prima parte a anului 2013, cea mai mare pondere în activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, la un nivel de 35%, datorită externalizării de către bănci a portofoliilor de creanţe neperformante ale debitorilor persoane fizice.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.