Vânzarea unui apartament a ajuns pe rolul Curţii de Apel. Vor fi anulate actele tranzacţiei?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Vânzarea unui apartament a ajuns pe rolul Curţii de Apel. Vor fi anulate actele tranzacţiei?

Totul a început de la un împrumut ce trebuia returnat în trei luni de zile.

GALERIE
tranzactie imobiliara
  • tranzactie imobiliara
- +

Un ieşean şi-ar putea pierde apartamentul abia cumpărat. Vânzătorul apartamentului avea datorii pentru care se începuse executarea silită. Creditorul se adresase instanţei, cerând anularea actului de vânzare-cumpărare prin care debitorul îşi înstrăinase apartamentul. Acţiunea pauliană a fost respinsă de magistraţii Judecătoriei, cazul ajungând acum în faţa Curţii de Apel.

C.F. îl împrumutase pe Ş.G. cu 30.000 de lei. Împrumutul, autentificat în luna mai 2005, avea termen de restituire trei luni. După aproximativ doi ani, neprimindu-şi banii înapoi, C.F. a început demersurile de executare silită. Acestea s-au prelungit, încheindu-se abia în 2019, când în sarcina lui Ş.G. a fost stabilit un debit de 30.000 lei, reprezentând împrumutul iniţial, şi aproximativ 16.000 lei, dobânda datorată. În ianuarie 2018 însă, Ş.G. îşi vânduse deja apartamentul către T.D. Creditorul se găsea astfel în situaţia de a avea dreptul la bani, dar de a nu mai avea ce să execute din patrimoniul datornicului.

“Deşi executarea silită este în curs, Ş.G. a vândut singurul său imobil către T.D., cu scopul de a-şi micşora patrimoniul şi a-l prejudicia pe reclamant, la un preţ derizoriu, iar cumpărătorul cunoştea faptul că imobilul făcea obiectul executării silite”, a reclamat creditorul.

Acesta i-a chemat în judecată atât pe datornic, cât şi pe cumpărătorul apartamentului, pentru a se constata inopozabilitatea faţă de el a contractului de vânzare. Legal, inopozabilitatea presupune că actul de vânzare nu va produce efecte în raportul dintre creditor şi debitor, ca şi cum nu ar exista. Creditorul ar putea deci să execute silit apartamentul cumpărat de T.D. până la concurenţa sumei datorate de către Ş.G. Cu două săptămâni înainte ca T.D. să cumpere apartamentul, debitorul îşi plătise datoria iniţială. Executarea silită însă nu s-a încheiat, întrucât nu se stabilise şi suma datorată ca dobândă. Practic, T.D. ar putea cădea la mijloc pentru cei 16.000 lei stabiliţi ca dobândă la un an de la cumpărarea apartamentului. În primă instanţă, magistraţii Judecătoriei au apreciat că nu poate fi vorba de reaua voinţă a cumpărătorului apartamentului şi că pot fi găsite alte surse din care Ş.G. să plătească şi dobânda la datoria iniţială.

“Instanţa reţine că reclamantul nu a dovedit prin vreun mijloc de probă că Ş.G. nu mai deţine alte bunuri mobile sau imobile, pentru satisfacerea creanţei sale. În al doilea rând, la data de 4 ianuarie 2018, executorul judecătoresc a dispus încetarea executării silite, ca urmare a faptului că debitorul a achitat întreg debitul, precum şi cheltuielile de executare. La momentul la care debitorul a înstrăinat imobilul nu se poate reţine că acesta a intenţionat să-şi micşoreze patrimoniul în dauna reclamantului (debitul pretins prin executarea silită fiind achitat) reclamantul neprobând acest aspect, şi cu atât mai puţin intenţia de fraudare şi nici cerinţa legală a participării terţului la fraudă”, au conchis judecătorii. Cazul a intrat de miercuri pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.