Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vânzările de apartamente scad, autorizarea de noi blocuri-turn duduie

GALERIE
constructie blocuri turn
  • constructie blocuri turn
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă lista celor mai importante proiecte imobiliare autorizate luna trecută. În ciuda tendinţei de pe piaţa apartamentelor - scădere certă -, investitorii nu par impresionaţi.

 

Investitorii imobiliari continuă să propună noi ansambluri rezidenţiale în ciuda unei tendinţe de scădere a vânzărilor de apartamente. Date oficiale arată că, faţă de anii 2017 şi 2018, în piaţă este un recul, dar, cu toate acestea, la Primărie curg autorizaţiile de construire pentru noi blocuri. Potrivit unui raport publicat de municipalitate, în luna august au fost emise peste 100 de autorizaţii, iar mai multe dintre acestea vizează noi locuinţe: individuale şi colective. „Ziarul de Iaşi“ a consultat lista actelor urbanistice emise şi vă prezintă cele mai importante proiecte care au primit undă verde de la Primărie.

Conest: 118 apartamente vizavi de Spitalul de Recuperare

Unul dintre proiectele autorizate aparţine firmei Conest, companie care este principalul contractor al Primăriei în ceea ce priveşte lucrări de infrastructură. Conest are la dispoziţie o suprafaţă de 3.952 mp pe str. Pantelimon Halipa nr. 1, vizavi de Spitalul de Recuperare. Compania va construi două imobile cu 11 etaje, care vor găzdui 118 apartamente (49 apartamente cu o cameră, 65 apartamente cu două camere şi 4 apartamente cu trei camere) şi 6 spaţii comerciale. În ceea ce priveşte locurile de parcare, Conest propune 113 locuri, 62 dintre acestea fiind supraterane, iar 51 în subteran. Pentru spaţiile comerciale, planul urbanistic zonal prevede amenajarea altor 10 locuri de parcare. Un alt proiect aparţine companiei Agim SRL. Investitorul deţine o suprafaţă de 4.887 mp în Bucium, în apropiere de ansamblul de vile „I.C. Brătianu“. Firma are în plan construirea unui ansamblu cu trei imobile, la un regim de înălţime cu demisol, parter, 6 etaje şi un etaj tehnic. În blocuri vor fi amenajate 155 de apartamente, fiind propuse şi 186 locuri de parcare (80 la demisol şi 106 la nivelul solului).

Autorizaţie pentru un proiect contestat

Primăria a autorizat luna trecută şi proiectul firmelor Great Lakes Construction şi Next Capital Investments. Planul urbanistic prevede construirea unui bloc pe str. Toma Cozma, în apropiere de Colegiul „Negruzzi“. Vecinii au contestat vehement proiectul din mai multe motive, începând de la stabilitatea versantului şi până la supraalomerarea zonei cu un trafic ce va fi cu greu descărcat pe străzile adiacente. În instanţă sunt deschise mai multe procese pe această temă. Firmele au în proprietate un teren de 2.463 mp, iar imobilul propus va avea un regim cu parter şi 4 etaje. Potrivit autorizaţiei 880/2019, vor fi amenajate 43 apartamente, iar investitorii spun că viitorii locatari vor avea la dispoziţie 50 locuri de parcare. Investitorii au ales o soluţie controversată pentru amenajarea celor mai multe dintre parcări: 40 de locuri vor fi în sistem multipark. Alte locuinţe colective au fost autorizate pe şos. Iaşi - Voineşti nr. 58A. Firma Sivco Rezidence SRL va construi blocuri cu un regim mic de înălţime (demisol, parter şi 2 etaje) şi care vor avea, în total, 31 de apartamente.

Ce proiecte au mai fost autorizate

Unul dintre beneficiarii autorizaţiilor de construire emise în luna august a fost Fortus SA: compania va demola una dintre halele a fostului combinat de utilaj greu, respectiv hala de turnare lingouri (regim de înălţime - parter). Suprafaţa desfăşurată construită ajunge la aproape 7.000 mp. „Acoperişul este tip şarpantă din profile metalice şi învelitoare din tablă. Închiderile exterioare sunt realizate cu panouri din tablă şi sticlă. Structura de rezistenţă este alcătuită din stâlpi şi grinzi cu zăbrele din profile metalice“, este descrierea halei, conform autorizaţiei 873/2019. O altă demolare va avea loc pe Calea Chişinăului nr. 132: Rompaper SRL a primit undă verde pentru dezafectarea a 13 construcţii. „Se autorizează demolarea unor clădiri existente, cu funcţiuni diverse (birouri, pod rulant, rezervor acizi, decantor, post trafo, platforme tehnologice), teren în suprafaţă totală de 40.000 mp. Desfiinţările propuse nu afectează clădirile menţinute şi nici vecinătăţile existente“, se precizează în autorizaţia 912/2019. Un alt proiect autorizat aparţine Parohiei „Sf. Spiridon“ şi vizează consolidarea şi restaurarea turnului clopotniţă de pe bld. Independenţei, fiind vorba despre continuarea lucrărilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri