De Business

Punem punctul pe știi

Vânzările de mașini cu motoare convenționale ar putea accelera în 2024

miercuri, 03 aprilie 2024, 03:00
9 MIN
 Vânzările de mașini cu motoare convenționale ar putea accelera în 2024

Reducerea la jumătate a ecotichetelor din programul Rabla va duce la o scădere a interesului pentru autoturismele echipate cu motoare electrice sau hibride. Care au fost cele mai vândute modele de mașini la Iași, anul trecut?

Se prevede o expansiune a pieței auto locale în 2024. Dealerii auto din Iași anticipează această evoluție pozitivă datorită creșterii vânzărilor de mașini noi, care par să obțină un avantaj în fața vehiculelor second-hand, un trend pe care l-au observat în ultimii ani. Ascensiunea mașinilor noi este susținută și de rezolvarea problemelor legate de lipsa de producție, care au marcat ultimii doi-trei ani, disponibilitatea autoturismelor noi contribuind la previziunea lor optimistă. Ieșirea de pe piață a motoarelor convenționale cu combustie internă depinde de evoluția tehnologică și a preferințelor cumpărătorilor, însă o tranziție graduală către vehicule ecologice este de așteptat pe termen lung.

Pentru a obține o perspectivă asupra pieței auto locale în 2024, i-am provocat la discuții pe Bogdan Pițigoi, fondatorul și președintele Tester Grup, Matei Grădinaru, director general al Grupului Sandra (Sandra Trading și Sunrise Motors), și pe Cosmin Cristescu, director de vânzări BMW Apan Motors Iași, iar în urma acestor interacțiuni s-au conturat câteva estimări și trenduri interesante.

Printre provocările industriei auto în ansamblu se află schimbările rapide în preferințele cumpărătorilor, adaptarea la noile tehnologii și gestionarea stocurilor în contextul fluctuațiilor de cerere. Perspectivele de viitor sunt marcate și de schimbări legislative importante. Din 2035, conform legislației europene, doar mașinile cu propulsie electrică sau motoare termice care folosesc combustibili sintetici nepoluanți vor putea fi vândute în Europa. Pe plan local, vânzările de mașini electrice au înregistrat o creștere în prima parte a anului 2023, urmată de o descreștere în cea de-a doua parte a anului, posibil influențată de factori precum fluctuațiile prețurilor la energia electrică.

Însă, reducerea la jumătate a valorii ecotichetelor acordate prin Programul Rabla 2024, mai exact de la 51.000 lei la 25.500 lei pentru mașinile electrice și de la 26.000 lei la 13.000 lei pentru mașinile hibride, ar putea însemna o continuare a diminuării interesului pentru vehiculele electrice în rândul cumpărătorilor. Totuși, producătorii auto se orientează tot mai mult către vehiculele electrice, iar acest trend ar putea accelera tranziția către o mobilitate mai ecologică în următorii ani.

Bogdan Pițigoi: Mașinile noi vor câștiga teren în fața celor second-hand

Casa Auto din Iași, o divizie Tester Grup, are drept de reprezentare pentru 14 mărci auto – Mercedes – Benz, Dacia, Land Rover, Jaguar, Hyundai, Mitsubishi, Nissan, Opel, Honda, Mazda, Renault, Peugeot, Citroën şi DS.

Bogdan Pițigoi, fondatorul și președintele Tester Grup

Bogdan Pițigoi, fondatorul și președintele Tester Grup: „Cred că piața auto locală va crește în anul 2024, în primul rând datorită mașinilor noi care vor câștiga teren în fața celor second-hand, confirmând tendința ultimilor ani, deoarece înainte de pandemie la o mașină nouă se vindeau patru mașini second-hand, ceea ce s-a întâmplat în 2023 înscriindu-se în această tendință. Vânzările de mașini noi vor crește deoarece problemele de lipsă de producție care au dominat ultimii doi ani s-au rezolvat și există o disponibilitate bună a mașinilor. Vânzările mașinilor electrice au scăzut în toată lumea, vizibil în a doua parte a anului trecut, iar în anul 2024 cred că procentele de creștere vor fi mai mici decât cele din anii trecuți și pentru că prima de casare pentru acest tip de mașini a scăzut atât în România, cât și în Europa. În anul 2023, în Iași, pe primul loc la vânzări de mașini noi a fost Dacia, urmată de Renault. În ceea ce privește segmentul de lux, Mercedes-Benz este marca preferată de ieșeni. Anul trecut, vânzările de mașini noi au crescut, cele de mașini second-hand au fost în stagnare, mașinile electrice având în prima parte a anului 2023 o creștere accelerată față de prima parte a anului 2022, în timp ce în a doua parte a anului 2023 vânzările de mașini electrice au avut rate mai mici de creștere. Legislația europeană prevede ca, începând din anul 2035, în Europa se vor putea vinde mașini noi doar cu propulsie electrică sau cu motoare termice care folosesc combustibili sintetici nepoluanți. Astăzi abia 10% din vânzările de mașini noi sunt cu propulsie electrică și estimez că procentul acesta va crește destul de lent în următorii ani, ajungând abia în următorii 11 ani la ceea ce a hotărât UE. În ceea ce privește circulația pe drumurile publice a mașinilor cu motoare convenționale, abia în anul 2050 se estimează că ele nu vor mai circula în Europa.“

Matei Grădinaru: Chinezii urmează să construiască în Europa capacități de producție

Sandra Trading din Iași are drept de reprezentare pentru mărcile Volkswagen și Audi, iar Sunrise Motors pentru Toyota și Lexus.

Matei Grădinaru, director general al Grupului Sandra

Matei Grădinaru, director general al Grupului Sandra: „Estimările generale ale producătorilor și importatorilor arată că piața va crește în 2024 cu mai mult de 20%, bazându-se pe faptul că s-a reușit reglarea fluxurilor de producție și luându-se în considerare vechimea parcului auto. Ne-am conturat ideea că pe măsură ce potențialul economic al ieșenilor va crește, piața mașinilor noi va crește la rândul ei în defavoarea mașinilor second-hand. Consider că, pe piața locală, la fel ca în anul 2023, mașina națională Dacia va rămâne leader de necontestat și în 2024, urmând ca mașinile Volkswagen, Toyota, Renault, Hyundai, Ford și Skoda să aibă cote aproximativ egale. Referindu-ne la mărcile premium, în preferințele ieșenilor sunt Audi, BMW și Mercedes-Benz, urmate strâns de Volvo. Să nu uităm că Tesla vine să ia atât din cotele mașinilor de volum, cât și a celor premium, urmând trendul ascendent al mașinilor electrice de la toate mărcile. Trebuie menționat și pătrunderea pe piață a mașinilor chinezești, producătorii din China urmând să construiască în Europa capacități de producție. Există o multitudine de alți factori care pot influența atât piața auto, ca de altfel toate domeniile economiei locale și nu numai. Referitor la anul trecut, pentru grupul nostru de firme, vânzările de autoturisme au fost cele predicționate de importatori. Mașinile electrice au avut o creștere semnificativă în mixul nostru de modele. Motoarele convenționale, după opinia noastră, nu vor dispărea, mai ales că s-au găsit variante de combustibil sintetic, al cărui preț va deveni competitiv în următorii 10 ani.“

Cosmin Cristescu: Surprizele fiscale se vor resimți

BMW APAN Motors este dealer BMW.

Cosmin Cristescu, director de vânzări BMW APAN Motors

Cosmin Cristescu, director de vânzări BMW APAN Motors: „Anul 2024 ne aduce «surprize fiscale adoptate de Guvern», care se vor resimți în piața auto din România. Cel mai afectate vor fi mașinile electrice, iar efectul va fi resimțit în lanț, cu scumpiri inclusiv pe piața mașinilor second-hand. Problema este modul în care Guvernul a decis să ajusteze programele Rabla și Rabla Plus, unde valoarea ecotichetului a fost redusă la jumătate pentru mașinile electrice și hibrid, la 25.500 de lei, în loc de 51.000 de lei, cât și valoarea pentru tichetele Rabla Clasic la 3.500 de lei, folosite pentru achiziția de mașini cu motoare cu combustie. Din punctul meu de vedere cred că vor crește vânzările de Young Used Car și auto rulate. Rezultatele de vânzări în anul 2023 au fost mai bune comparativ cu anul 2022. Ca în fiecare an, ieșenii preferă SUV-urile, cele mai vândute modele ale noastre fiind BMW X5, X6, X7 și Seria 7. Anul 2023 a venit în schimb și cu surprize plăcute, noi îl denumim anul M-urilor deoarece am vândut cele mai multe modele din această divizie a BMW, cea M sport: aici ar fi BMW M3, M3 CS, M4 și X5/X6M. A fost un an bun și pentru mașinile electrice, am fost ajutați și de programele de la Guvern Rabla și Rabla Plus, dar și de «Primul program de finanțare nerambursabilă destinat femeilor antreprenor» și altele. Cât privește ieșirea de pe piață a motoarelor convenționale, cu combustie internă, europarlamentarii au votat în urma unei dezbateri intense în plenul Parlamentului European noul regulament prin vânzarea de mașini noi cu motoarele cu combustie internă începând din 2035. Noua legislație stabilește măsurile ce vor fi aplicate pentru a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi până în 2035. Este vorba de un obiectiv aplicabil întregului parc de vehicule de la nivelul UE de a reduce emisiile de CO2 produse de autoturismele și camionetele noi cu 100% comparativ cu 2021. Dar vom vedea ce ne rezervă timpul până atunci.“

Gabriel Manolache: Ne așteptăm în continuare la o creștere a pieței auto de mașini noi

Grupul MAG Automobile are drept de reprezentare pentru mărcile auto Ford, Skoda, Volvo și SUV Cars.

Gabriel Manolache, președintele grupului MAG Automobile

Gabriel Manolache, președintele grupului MAG Automobile: „Anul 2023 a fost în conformitate cu prognozele si estimările făcute de noi. Am avut o creștere pe toate brandurile pe care le reprezentăm: Ford, Skoda, Volvo și SUV Cars care importă în România brandurile chinezești – SERES, DFSK, BAIC, JAC, SWM Motors, FORTHING, XEV. În 2023 am dezvoltat o rețea la nivel național pentru brandurile chinezești unde grupul MAG Automobile este importator pentru România. Creșterea vine datorită produselor care sunt actualizate cu cerințele clienților atât din punct de vedere al garanțiilor, cât și al sistemelor infotainment atât de cerute în zilele noastre. Suntem bucuroși că producătorii pe care îi reprezentăm țin pasul cu cele mai exigente cerințe ale clienților actuali, lucru care a contribuit la o creștere a brandurilor noastre mai mare decât media pieței. Un segment aparte este segmentul premium, iar Volvo prin performanța modelelor actuale a reușit să depășească în vânzări mărci pe care clienții din Iași, în anii anteriori, le preferau: BMW, Audi, Range Rover.

Piața de second-hand este într-o stagnare, a ajuns la saturație, dovadă că sunt foarte multe parcuri de mașini rulate care rămân blocate. Referitor la câteva estimări cu privire la piața auto în acest an, ne așteptăm în continuare la o creștere a pieței auto de mașini noi, având în vedere că întreaga producție s-a reglat, termenele de livrare s-au scurtat.

Achiziția de mașini electrice va fi strâns legată de modul în care se va desfășura programul Rabla anul acesta. Noi suntem încrezători pentru că anul acesta începem să livrăm deja ultimul model electric de la Volvo, care este 32.500 de euro fără TVA, fără să luăm în calcul suportul Rabla. Începând cu anul 2024, grupul MAG Automobile a devenit importator în România al brand-ului Shelby, un brand de supercar-uri american.

Legat de ieșirea de pe piață a motoarelor convenționale, cu combustie internă, în România este greu să facem o astfel de estimare deoarece nu cred că putem să ne comparăm cu trendul țărilor mari din Europa și nici orașele mari din România nu vor impune aceleași restricții curând, așa cum au făcut-o deja Londra, Paris sau alte metropole. Pentru moment, marii producători auto vor merge în paralel cu producția modelelor electrice și a celor cu combustie internă.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii