Vaporii de sodiu, parțial înlocuiți cu LED. Primăria dă sistemul de iluminat pe mâna unui privat, timp de 5 ani

luni, 20 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Vaporii de sodiu, parțial înlocuiți cu LED. Primăria dă sistemul de iluminat pe mâna unui privat, timp de 5 ani

Sistemul de iluminat public de pe raza orașului va fi concesionat pe o perioadă de 5 ani. În ultimii ani, costurile pentru întreținerea sistemului au fost de circa 2,3 milioane lei/an.

Mare parte din sistem a fost reabilitat până în anul 2015, tehnologii mai noi (LED) fiind implementate în special după anul 2020.

Conform unui studiu de fundamentare întocmit la comanda Primăriei, în prezent rețelele de joasă tensiune subterană au un grad avansat de uzură (cu excepția celor realizate în perioada 2005 – 2015) și necesită un număr mare de intervenții pentru menținerea în funcțiune, ceea ce generează „costuri exagerat de mari și durate mari de funcționare a iluminatului public”. În prezent, rețeaua de iluminat cuprinde 314 km de linie electrică aeriană și 122 km de linie electrică subterană.

Corpuri cu lămpi cu vapori de sodiu

Principalele intervenții în cadrul sistemului au fost în perioada 2005 – 2015, în cadrul unui contract de concesiune încheiat cu Luxten Lighting Compay și Flash Lighting Service, când au fost montate corpuri cu lămpi cu vapori de sodiu. În prezent, această tehnologie reprezintă 66% din rețea, în timp ce 30% beneficiază de tehnologie LED (modernizările au avut loc în perioada 2020 – 2023). Celelalte corpuri de iluminat (530 de bucăți din aproape 19.000) sunt în stare de funcționare, dar au o vechime de peste 18 ani.

Contractul de concesiune pe următorii 5 ani nu presupune doar întreținerea sistemului, ci și modernizarea sau extinderea acestuia. Din punct de vedere al tehnologiei folosite, specialiștii recomandă corpuri cu LED întrucât acestea realizează un consum de energie electrică mai scăzut.

„Varianta optimă este cea în care se schimbă parte din corpurile de iluminat cu sodiu cu aparate de iluminat cu LED. În acest scenariu, pe lângă modernizarea sistemului, s-a luat în calcul și implementarea sistemului de telegestiune până la nivel de punct luminos”, se precizează în studiul de fundamentare.

Serviciul de iluminat public, care va fi scos la licitație de concesiune de Primărie cel mai probabil până la sfârșitul verii, cuprinde iluminatul rutier, cel stradal-pietonal, cel arhitectural (montat la diverse monumente din Iași) și cel ornamental-festiv (cu ocazia Sărbătorilor de iarnă). Pe lângă reparațiile curente, modernizări și extinderi, concesionarul va elabora planul anual de investiții pe categorii de surse de finanțare, program care va trebui aprobat de către Primărie.

„Lucrările propuse conduc la scăderea semnificativă a costurilor cu întreținerea și menținerea sistemului de iluminat public”, conform studiului de fundamentare.

18.858 de corpuri de iluminat

Sistemul de iluminat public cuprinde 18.858 de corpuri de iluminat, dintre care: 5.801 bucăți cu LED, 12.527 cu sodiu și 530 în stare de funcționare, dar cu o vechime de peste 18 ani. În ceea ce privește stâlpii de iluminat, Primăria administrează direct peste 5.700 de stâlpi (mai mult de jumătate sunt reabilitați), alți 2.100 aparțin CTP, iar circa 9.500 sunt ai Delgaz Grid.

Licitația pentru concesionarea serviciului ar urma să fie lansată în această vară, în condițiile în care, în prezent, un astfel de proiect este în etapa de consultare publică.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii