anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Vârful adversităţii

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

În formularea inspirată a Secretarului de Stat Anthony Blinken, relaţia americano-chineză va fi „de competiţie atunci când e cazul, de cooperare atunci când e posibil, de adversitate atunci când e necesar”. Între aceste trei vârfuri - şi apropiindu-se mult de cel de-al treilea - se înscrie şi turneul asiatic al preşedintelui Joe Biden, care a cuprins Coreea de Sud şi Japonia, în această ultimă ţară desfăşurându-se şi summit-ul QUAD (Dialogul Cvadrilateral pe teme de Securitate), un format de cooperare mai vechi, recent revitalizat, reunind SUA, Japonia, India şi Australia.

Aşadar, un program de întâlniri cu parteneri importanţi - cu excepţia Indiei, e vorba chiar de aliaţi ai SUA. Cu alte cuvinte, un turneu ce provocase, încă de la anunţarea sa, o puternică enervare la Beijing. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că administraţia Biden a ales ca linie directoare în raporturile cu China o strategie inspirată de ceea ce în timpul războiului rece se numea îngrădire (containment). Dar, în cursul acestui turneu, liderul de la Casa Albă a ales să anunţe din nou faptul că America va riposta militar la o intervenţie chineză în Taiwan.

Data trecută când s-a întâmplat aşa ceva, oficialii din Departamentul de Stat s-au grăbit să dea asigurări că nu s-a schimbat nimic în doctrina „ambiguităţii strategice” - opţiunea de a nu preciza dacă şi cum ar interveni SUA în cazul unei încercări a autorităţilor comuniste chineze de a reunifica pe cale violentă mica insulă şi gigantul continental. Presupunând că prima dată au putut fi convinşi că ambiguitatea strategică rămâne în vigoare şi că asigurarea dată taiwanezilor este rezultatul principiilor şi emoţiilor unui om sensibil, a doua oară chinezii nu vor mai lua de bune vorbele atent cumpănite ale diplomaţilor. Calculele liderilor chinezi vor porni, dacă nu cumva o fac deja, de la ideea că un război regional cu americanii este inevitabil pe termen lung.

Pe de altă parte, la Washington şi în alte capitale occidentale, anticipările în privinţa Chinei ar putea fi modelate, cel puţin în parte, de experienţa relaţiei cu Rusia. Aceasta din urmă a demonstrat eşecul unei vechi intuiţii liberale în relaţiile internaţionale, mereu întărite şi actualizate: aceea că încadrarea durabilă într-o reţea de pieţe globale, cuplată cu participarea la diverse instituţii internaţionale, plus efectele benefice ale noilor tehnologii ce facilitează comunicarea, ar tinde să atenueze, în timp, pornirile agresive ale statelor. Desigur, s-ar putea spune că, spre deosebire de Rusia, care este o putere în declin, China a beneficiat consistent de factorii enumeraţi mai sus, deci conducerea de la Beijing ar urma să se gândească bine înainte de a lansa vreo acţiune care să pericliteze ordinea actuală. Dar, la fel de bine, cineva ar putea observa că deschiderea nepăsătoare a Vestului faţă de influenţa chineză, stimulată de oportunităţile de câştig financiar sau pur şi simplu de orbire politică, este pe cale să ia sfârşit, ceea ce ar putea încuraja China să acţioneze mai impulsiv, renunţând la proverbiala şi adesea admirata ei răbdare geopolitică.

Aşadar, turneul extrem-oriental al preşedintelui Biden ar putea duce la întărirea acestei logici conflictuale. Va satisface adepţii liniei dure de la Washington, majoritare în ambele partide din Congres, şi va trezi în rândul aliaţilor regionali anumite speranţe de revenire a Washingtonului în reţelele economice şi comericale transpacifice - în definitiv, acesta este comportamentul aşteptat din partea unui lider. Dar, aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic. Pentru stabilitatea regiunii şi a lumii, să sperăm că va fi şi singurul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.