Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vârful adversităţii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

În formularea inspirată a Secretarului de Stat Anthony Blinken, relaţia americano-chineză va fi „de competiţie atunci când e cazul, de cooperare atunci când e posibil, de adversitate atunci când e necesar”. Între aceste trei vârfuri - şi apropiindu-se mult de cel de-al treilea - se înscrie şi turneul asiatic al preşedintelui Joe Biden, care a cuprins Coreea de Sud şi Japonia, în această ultimă ţară desfăşurându-se şi summit-ul QUAD (Dialogul Cvadrilateral pe teme de Securitate), un format de cooperare mai vechi, recent revitalizat, reunind SUA, Japonia, India şi Australia.

Aşadar, un program de întâlniri cu parteneri importanţi - cu excepţia Indiei, e vorba chiar de aliaţi ai SUA. Cu alte cuvinte, un turneu ce provocase, încă de la anunţarea sa, o puternică enervare la Beijing. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că administraţia Biden a ales ca linie directoare în raporturile cu China o strategie inspirată de ceea ce în timpul războiului rece se numea îngrădire (containment). Dar, în cursul acestui turneu, liderul de la Casa Albă a ales să anunţe din nou faptul că America va riposta militar la o intervenţie chineză în Taiwan.

Data trecută când s-a întâmplat aşa ceva, oficialii din Departamentul de Stat s-au grăbit să dea asigurări că nu s-a schimbat nimic în doctrina „ambiguităţii strategice” - opţiunea de a nu preciza dacă şi cum ar interveni SUA în cazul unei încercări a autorităţilor comuniste chineze de a reunifica pe cale violentă mica insulă şi gigantul continental. Presupunând că prima dată au putut fi convinşi că ambiguitatea strategică rămâne în vigoare şi că asigurarea dată taiwanezilor este rezultatul principiilor şi emoţiilor unui om sensibil, a doua oară chinezii nu vor mai lua de bune vorbele atent cumpănite ale diplomaţilor. Calculele liderilor chinezi vor porni, dacă nu cumva o fac deja, de la ideea că un război regional cu americanii este inevitabil pe termen lung.

Pe de altă parte, la Washington şi în alte capitale occidentale, anticipările în privinţa Chinei ar putea fi modelate, cel puţin în parte, de experienţa relaţiei cu Rusia. Aceasta din urmă a demonstrat eşecul unei vechi intuiţii liberale în relaţiile internaţionale, mereu întărite şi actualizate: aceea că încadrarea durabilă într-o reţea de pieţe globale, cuplată cu participarea la diverse instituţii internaţionale, plus efectele benefice ale noilor tehnologii ce facilitează comunicarea, ar tinde să atenueze, în timp, pornirile agresive ale statelor. Desigur, s-ar putea spune că, spre deosebire de Rusia, care este o putere în declin, China a beneficiat consistent de factorii enumeraţi mai sus, deci conducerea de la Beijing ar urma să se gândească bine înainte de a lansa vreo acţiune care să pericliteze ordinea actuală. Dar, la fel de bine, cineva ar putea observa că deschiderea nepăsătoare a Vestului faţă de influenţa chineză, stimulată de oportunităţile de câştig financiar sau pur şi simplu de orbire politică, este pe cale să ia sfârşit, ceea ce ar putea încuraja China să acţioneze mai impulsiv, renunţând la proverbiala şi adesea admirata ei răbdare geopolitică.

Aşadar, turneul extrem-oriental al preşedintelui Biden ar putea duce la întărirea acestei logici conflictuale. Va satisface adepţii liniei dure de la Washington, majoritare în ambele partide din Congres, şi va trezi în rândul aliaţilor regionali anumite speranţe de revenire a Washingtonului în reţelele economice şi comericale transpacifice - în definitiv, acesta este comportamentul aşteptat din partea unui lider. Dar, aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic. Pentru stabilitatea regiunii şi a lumii, să sperăm că va fi şi singurul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri