Vârful Sărbătorilor Iaşului, astăzi: Se cinsteşte hramul Sfintei Parascheva

luni, 14 octombrie 2024, 03:09
4 MIN
 Vârful Sărbătorilor Iaşului, astăzi: Se cinsteşte hramul Sfintei Parascheva

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva se apropie de punctul culminant: slujba care va fi susţinută astăzi, luni, 14 octombrie, pe scena amenajată în dreptul bulevardului Ştefan cel Mare, de către Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Rândul de pelerini a fost lung tot weekend-ul, în permanenţă aşteptându-se ore întregi pentru închinare. Pe parcursul zilei de ieri a fost finalizată şi montarea ecranelor de-a lungul rândului şi în diferite zone ale oraşului, pe care va fi transmisă slujba de Liturghie de astăzi (care se va desfășura în intervalul orar 09:30-12:30), de hramul Ocrotitoarei Moldovei.

CITESTE SI: LIVE-TEXT-VIDEO: A început slujba de Sfânta Parascheva. Centrul Iașului, plin de credincioși și de politicieni

De asemenea, încă de duminică, în bucătăria cantinei sociale din Iași au început să clocotescă sarmalele pregătite special pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.  Aproximativ 20.000 de sarmale s-au pus la foc mic aici. Masa tradițională se pregătește cu multă atenție pentru pelerinii veniți din toate colțurile țării să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Pantelimon

Majoritatea pelerinilor s-a îndreptat spre Iaşi după momentul de miercuri seara, când moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon  au fost aduse la Iaşi din Grecia.  Preotul Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, definea pelerinajul astfel:„Pelerinajul este un parcurs de rugăciune, de evlavie, o cale de regăsire atât a sinelui, cât și a Bunului Dumnezeu și a Sfinților Săi.” Relicvele sfinte au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” de pe Muntele Athos. Părintele din Grecia care-a ținut cuvânt cu ocazia aducerii la Iași a moștelor Sfântului Pantelimon, împreună cu Părintele Mitropolit Teofan, este monahul Nikodimos Rantsios, delegat al starețului Partenie al Mănăstirii „Sfântul Pavel” din Muntele Athos. „Întâmpinarea sfintelor moaște” a avut loc la intrarea din față a Mitropoliei. Mai mulți voluntari au aprins lumânări pe care le-au ținut în mâini, așezându-se în rând, pe scări, de o parte și de alta. După ce moaștele au ajuns în curte, soborul alcătuit din peste 20 de preoți și diaconi a fost urmat până în interiorul Mitropoliei. Întreaga procesiune, la care au participat sute de ieșeni, printre care și Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost emoționantă. Sfântul Pantelimon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți vindecători. A devenit un medic renumit datorită priceperii sale în tratarea bolnavilor. Deși, după moartea mamei sale, a fost crescut în credința tatălui său păgân, a fost botezat creștin de către preotul Ermolae, moment din care a început să îmbine tratamentele medicale, rugăciunea și credința în Hristos. Sfântul Pantelimon era cunoscut pentru faptul că nu cerea bani pentru tratamentele sale. Astfel, era numit „doctor fără de arginți”, deoarece îi trata pe toți, fără a face diferențe între bogați și săraci.

Pelerinii au profitat de sfârșitul de săptămână

Estimările arată că sâmbătă dimineața s-a depăşit borna de 100.000 de persoane care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Pantelimon. În jurul orei 07:30, la moaștele Cuvioasei se închinaseră peste 108.000 de pelerini, pe când 42.500 de persoane așteptau să ajungă la raclă. La ora 12:00, rândul întinzându-se până în Podu Roș, înspre Cantemir.

De asemenea, sâmbătă au  „explodat” și numărul cazurilor medicale, de la sub 100 de intervenții, cât erau vineri seară, medicii au fost nevoiți să intervină de peste 200 de ori, dovadă că numărul mare de pelerini a necesitat și mai mult ajutor medical. Printre problemele medicale întâmpinate, s-au numărat sângerări nazale, dureri de cap, infecții urinare netratate, cât și consum excesiv de alcool, iritații, tăiere, astm bronșic, dureri abdominale și ulcer.

Duminică în prânzului, peste 50.000 de pelerini așteptau să ajungă la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sf. Pantelimon. Alte 157.000 de persoane deja se închinaseră. Organizatorii estimează că zeci de mii de oameni vor participa la slujbă şi la activităţile conexe de astăzi.

Cum au fost descoperite moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Descoperirea trupului Sf. Parascheva a fost considerată de creștini un miracol. „Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost îngropată ca o străină, nimeni neştiind cine era. Dar Dumnezeu, voind să o proslăvească, a descoperit în chip minunat cine era acea străină. Se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la ţărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe nişte creştini să-l îngroape după rânduiala creştinească. Săpând, deci, o groapă, «aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred şi plin de mireasmă»”, potrivit pe doxologia.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii