Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Varianta de avarie

GALERIE
gin
  • gin
- +

Dincolo de greşelile unora sau ale altora, calea „Nation League” trebuie privită cu mai multă atenţie, îndreptată spre soluţia constructivă cea mai nimerită.

De la ora când acest text ia formă şi până când va intra în spaţiul public este un răstimp mai scurt de 15 ore. Răstimp în care se dispută cel mai important eveniment fotbalistic, sportiv chiar al sfârşitului de an, meciul România – Suedia. Cum graficul editorial nu permite apariţia unor comentarii post factum despre acest meci la ora apariţie, trebuie să ne mulţumim cu nişte consideraţii atemporale, dar care rămân valabile, indiferent de deznodământul „main event-ului”.

S-a tot vorbit şi răs-vorbit despre caracterul decisiv al acestui meci. Nimic mai fals, nimic mai eronat. Victoria asupra suedezilor nu aduce automat calificarea la Euro 2020, mai trebuie şi un punct blestemat de la Madrid, un punct al naibii de greu de smuls, chiar dacă Spania este deja calificată. Poate că Robert Moreno va aborda confruntarea cu echipa României cu jucători tineri, de perspectivă, poate că va folosi aceiaşi jucători hârşiţi-obosiţi prin cele campionate puternice, rezultanta este aceeaşi, fiindcă, indiferent de elanul tinereţii sau de rutina senatorilor, dorinţa de victorie este scrisă în ADN-ul echipei iberice. Antrenorul Moreno a declarat public că vrea punctaj maxim din grupă. Nu-l va avea, fiindcă s-a opus bafta suedeză, dar asta nu scade cu nimic ambiţia iberică. Deci, meciul cu Suedia este halta cea mai importantă în drumul spre... România, dar nu ultima.

În orice caz, un rezultat realizat cu mari emoţii, joi seara, Cehia – Kosovo 2-1, a acordat tricolorilor încă o cărăruie spre calificare: Liga Naţiunilor, o cale riscantă, cu şanse relativ reduse, dar, totuşi, o variantă de avarie pentru a evita situaţia neplăcută a unui turneu final organizat (şi) în România fără români. Această cale este deschisă indiferent de rezultatele ultimelor două meciuri din grupa F. Însă prestaţiile înregistrate în ultimele două partide ale grupei sunt foarte importante şi dincolo de (non) calificare, în perspectiva drumului pe care va păşi naţionala României în viitorul apropiat. Şi asta include şi soarta actualului selecţioner, Cosmin Contra.

Mandatul lui Contra durează până în decembrie şi are ca obiectiv calificarea la Euro 2020. Nu scrie nicăieri că se vizează calificarea DIRECT| din grupe, poate şi pentru că, la început puţină lume şi-a bătut capul să priceapă stufoasa cale a Ligii Naţiunilor. Inclusiv selecţionerul însuşi, fiindcă dacă ar fi făcut-o n-ar fi căutat să conserve un rezultat nefericit cu Muntenegru, în loc să forţeze o victorie care i-ar fi permis să abordeze altfel această variantă de avarie. Atunci, la tragerea la sorţi a grupelor, Contra a realizat eroarea, după ce a nimerit o grupă foarte dificilă, incomparabilă cu cea a Finlandei, de exemplu, care s-a luptat pentru calificare cu Bosnia şi Armenia, nu cu Suedia şi Norvegia. Poate că acest regret a stat şi la baza negocierii defectuoase a programului grupei, care a pricinuit un astfel de final de infarct. În fine, greşelile aparţin trecutului, acum rămâne o întrebare: în caz de eşec al calificării directe, ce e de făcut cu Contra? dacă este păstrat până la ultime baraje, trebuie prelungit contractul; dacă este demis, se poate spune perfect justificat că obiectivul nu a fost ratat în întregime, deoarece mai există o şansă. Evoluţia naţionalei în ultimele două meciuri din grupe este, de aceea, foarte importantă. Fiindcă într-un fel judecăm în caz de 2-0 cu Suedia, cu un joc pe măsură, plus un eşec în ultimele secunde la Madrid, cu o altă evoluţie remarcabilă. Şi altfel raţionăm dacă România pierde fără drept de apel ambele partide. Ne amintim, fără voie, de un alt final de campanie ratat, cel din 2003, cu Danemarca - România 2-2, cu ratările lui Mutu şi Cernat, cu arbitrul Urs Meier şi toate cele. Pe parcursul acelei campanii, selecţionerul Anghel Iordănescu a fost îndelung criticat, însă acel final nefericit a creat o atmosferă de încredere pentru „tata Puiu” şi pentru jucătorii care începuseră să fie numiţi „generaţia de argint”.

La ora când citiţi aceste rânduri, veţi cunoaşte o jumătate din acest adevăr. Ce e de făcut în caz de eşec? Mergem cu Contra până la capăt? Sau angajăm un selecţioner care să înceapă un drum nou cu capătul celui vechi? Hagi, în mod cert, n-ar accepta o astfel de postură. Iar mult mediatizatul Dan Petrescu pare să continue să nu dea vreun chior pe angajamente, când apare un contract nou zornăitor.

Poate că, dincolo de greşelile unora sau ale altora, calea „Nation League” trebuie privită cu mai multă atenţie, îndreptată spre soluţia constructivă cea mai nimerită, nu spre demolare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri