anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Variante de economisire pe care le poți folosi pentru a da valoare banilor tăi (P)

GALERIE
credius_ziaruldeiasi.ro
 • credius_ziaruldeiasi.ro
- +

În condițiile în care se discută în ultima vreme tot mai mult despre inflația în creștere și despre cum banii își pierd din valoare, orice român este interesat de metode de economisire cât mai avantajoase. Dincolo de depozitele clasice contractate la bănci, există și alte variante de luat în calcul. Cei care au apetit mai mare pentru risc se pot orienta chiar spre metode de investire (fonduri, acțiuni cotate), însă astfel de opțiuni nu garantează un anumit câștig fix și pot aduce chiar pierderi.

Dacă în trecut cei mai mulți români se informau online în domeniul financiar mai degrabă despre variante de credit nevoi personale și alte forme de împrumuturi, în prezent se observă interes în creștere pentru înțelegerea tuturor mecanismelor financiare. O cultură economică vastă înseamnă acumularea de cunoștințe despre toate oportunitățile legate de finanțele personale. Astfel de date nu sunt doar pentru specialiști, ci pentru fiecare dintre noi, pentru a ne administra mai bine bugetul și pentru a crește sumele economisite în timp. La fel cum este isteț să analizezi atent opțiunile înainte de a alege un credit de nevoi personale, tot așa trebuie să compari variantele atunci când îți mobilizezi economiile pentru a se lupta cu inflația.

Depozite bancare

Așa cum subliniam mai sus, depozitele bancare sunt cele mai cunoscute forme de economisire a banilor personali. Multe bănci oferă dobânzi mai mari la depozitele contractate online. Dobânzile trebuie comparate atent, pentru că pot exista diferențe extrem de mari. În principiu, băncile mai mici, care au nevoie de finanțare pentru a acorda la rândul lor credite, sunt mai interesate de a atrage fonduri și astfel propun dobânzi mai ridicate la depozite. Depozitele pe termen de peste 1 an au valori mai mari ale dobânzilor.

Cont de economii

O variantă asemănătoare este contul de economii, de asemenea propus de cele mai multe bănci comerciale din România. Avantajul este că poți retrage și adăuga bani oricând, dobânda se calculează în funcție de soldul din fiecare zi. Ca dezavantaj major: nivelul foarte scăzut al dobânzilor.

Titluri de stat

Mult mai atractive sunt dobânzile la titluri de stat. Este vorba despre instrumente emise de statul român și vândute direct către public în programe lansate în anumite perioade de timp sub denumirea Fidelis. Titlurile de stat tranzacționate pe Bursa de Valori București pot fi cumpărate în orice moment în condiții foarte atractive, în funcție de cerere și ofertă. În prezent, dobânzile la titluri de stat în lei ajung chiar și la 5-6% / an.

Chiar în această perioadă românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de până la 5,35%, cele mai mari de la lansarea programului, după cum a anunțat Ministerul Finanţelor. Un avantaj suplimentar: câștigurile generate de titlurile de stat nu sunt impozitate. Atenție, titlurile de stat Tezaur nu se tranzacționează la bursă.

În final, merită amintită și varianta obligațiunilor corporative, tranzacționate tot pe Bursa de Valori București. Acestea pot aduce randamente de până la 10% / an. Practic, anumite companii mari din România se împrumută de pe piața de capital și plătesc dobânda semestrial sau anual. Spre deosebire de depozite bancare și titluri de stat, obligațiunile au asociate riscuri ce pot fi însemnate, chiar dacă teoretic oferă un câștig fix.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.