Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Varice: operaţie cu laser sau radiofrecvenţă?

GALERIE
picioare-cu-varice
  • picioare-cu-varice
- +

Pentru tratamentul varicelor se pot folosi ambele metode. Dar, terapia cu radiofrecvenţă se poate aplica şi la varicele fine, aflate în stadiul I. Este vorba de telangiectazii albastre sau roşi, acele linii fine roşii şi violete, de câţiva milimetri până la câţiva centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase. Ele desenează  adesea reţele inestetice. Oricare dintre cele două metode menţionate mai sus, au ca avantaje faţă de operaţia clasică numărul mai mic de incizii, cicatrici de mici dimensiuni şi timpul mai scurt în care pacientul îşi reia mersul şi activităţile curente. Aflaţi mai multe din articolul următor.

Iulia, 33 de ani din Iaşi: ”După sarcină am rămas cu varice. Nu sunt foarte mari, ca o reţea de vinişoare, roşii-vineţii. Nu mă deranjează efectiv, dar sunt inestetice şi aş dori să scap de ele. Cineva mi-a spus că pot apela la laser sau la radiofrecvenţă ca să scap de operaţia clasică. Astfel, aş sta mai puţin în spital şi cicatricile ar fi mai mici. Este adevărat? Care e diferenţa între laser şi radiofrecvenţă? Trebuie să port ciorapi medicinali dacă apelez la una dintre cele două metode? Cât trebuie să stau internată? Trebuie să fac analize înainte? Vă mulţumesc”.
Dr. Florin Radu Popa, şeful Secţiei de Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iaşi: “Diferenţa între cele două metode terapeutice este legată de tipul de energie eliberată şi de cantitatea de căldură emanată de fiecare procedură. Laserul foloseşte lumina care trece focalizată printr-o fibră creată special şi care la vârful acestei fibre (cateter) eliberează o energie sub formă de căldură de până la 100 grade Celsius. Fibra nou creată (VENEX 360) permite eliberarea energiei termice pe un segment precis de venă şi astfel se poate controla precis segmentul de vena tratat. Radiofrecvenţa foloseşte un cateter care la vârful său eliberează energie termică de până la 80 grade Celsius prin utilizarea curenţilor de radiofrecvenţă. Ambele catetere folosesc în final căldura care determină închiderea venei afectate. Pentru tratamentul varicelor se pot folosi ambele metode. Terapia cu radiofrecvenţă se poate aplica şi la varicele fine în stadiul I (telangiectazii albastre sau roşii – linii fine roşii şi violete, de câţiva milimetri până la câţiva centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase; ele “desenează” adesea reţele inestetice). În acest caz se folosesc ace prelucrate special, ce au două manşoane de metal pentru a proteja pielea de o eventuală arsură.

Cât trebuie să stau în spital pentru aceste intervenţii?

Pentru tratamentul cu radiofrecvenţă sau laser spitalizarea este de câteva ore. Deocamdată intervenţiile pe varice cu laser sau radiofrecvenţă se efectuează în clinici private şi nu în spital. Dacă se efectuează cu anestezie locală, pacienţii pot pleca la două-trei ore de la operaţie. Intervenţia se poate realiza la ambele picioare, fie că se foloseşte cateterul cu laser sau cateterul cu radiofrecvenţă. De altfel, aşa este recomandat şi avantajos, având în vedere că aceste catetere sunt de unică folosinţă, iar preţul lor este destul de mare.

Ce analize trebuie făcute înainte de operaţie?

Analizele sunt cele uzuale fiecărei intervenţii chirurgicale cu menţiunea că există totdeauna un consult preanestezic efectuat de către un medic anestezist care poate indica analize complementare. Peste 40 de ani, radiografia pulmonară este obligatorie.

După intervenţie trebuie să vin la control? De câte ori?

Primul control se efectuează a doua zi postoperator când se reface pansamentul. Apoi, la 7 zile, se efectuează un examen Doppler şi se scot eventualele fire. La o lună se efectuează ultimul examen Doppler.

Există restricţii sau recomandări special după o astfel de intervenţie?

Trebuie evitate eforturile fizice ce presupun ridicarea de greutăţi mari. De asemenea, trebuie evitată constipaţia.

După operţia cu laser sau radiofrecvenţă trebuie să port ciorapi medicinali?

După intervenţia cu laser timp de o lună de zile este recomandat să se poarte ciorapi medicinali compresie 15-17 mmHG. De aceea nu recomandăm intervenţia cu laser sau radiofrecvenţă în perioadele foarte călduroase pentru că purtarea ciorapilor poate deveni dificilă. Doar după terapia cu radiofrecvenţa a telangiectaziilor (n.r. – acea reţea de vinişoare roşii-vineţii) nu trebuie purtaţi ciorapi medicinali.

Reapar varicele după laser? Dar după radiofrecvenţă?

Rata de recidivă se încadrează în cea cunoscută şi la operaţiile clasice (2-7%) cu toate că tendinţa constatată pentru intervenţiile cu laser şi radiofrecvenţa, se pare a fi mai scăzută.

Sunt situaţii în care nu se poate practica nici una dintre cele două metode şi trebuie să se apeleze la intervenţia chirurgicală clasică?

Sunt situaţii când varicele sunt foarte mari, când au determinat tulburări trofice importante cu ulcere ce trenează de ani de zile, când internarea în spital şi tratamentul ulcerului este pe primul loc şi mai apoi ne concentrăm spre rezolvarea patologiei venoase. Aş dori să mai precizez că există o nouă soluţie terapeutică pentru persoanele în vârstă sau cele care nu doresc intervenţie chirurgicală. Procedura se efectuează în mediu privat. Se numeşte terapie prin sclerozare ecoghidată şi înseamnă închiderea varicelor şi secundar a ulcerelor venoase cu ajutorul unor injecţii (puncţii) ce se efectuează prin ghidaj ecografic. Se închid astfel canale comunicante intre sistemul venos profund şi superficial cât şi vene superficiale dilatate şi afectate. Rezultatele sunt excelente.
----

Avantajele laserului şi a terapiei cu radiofrecvenţă

Fata de intervenţiile chirurgicale clasice, există mai multe avantaje, fie că se apelează la cateterul cu laser, fie că se optează pentru cateterul cu radiofrecvenţă. Vor fi mai puţine incizii, intervenţiile sunt mai rapide, cicatricile vor fi de mici dimensiuni; pacientul îşi va relua mai rapid mersul şi activităţile curente; în plus, există o probabilitate mai mică pentru complicaţii postoperatorii. Mai trebuie spus că riscul unei astfel de intervenţii este extrem de mic, iar cu cateterele noi utilizate riscul de tromboflebită profundă este minim
------

Există contraindicaţii?

Contraindicaţiile sunt cele ale oricărei intervenţii pe vene: să nu existe o afectare a procesului de coagulare, pacienţii să nu fie afectaţi de boli grave care să presupună tratarea mai întâi a afecţiunii celei mai grave, să nu fie vorba despre o tromboflebită profundă cu sindrom posttrombotic, să nu fie asociată o arteriopatie avansată.
------

Varicele pot fi moştenite sau dobândite

Varicele reprezintă dilataţii anormale ale venelor superficiale ale membrelor inferioare. Ele pot fi moştenite sau dobândite. Varicele debutează în tinereţe şi evoluează la majoritatea cazurilor timp îndelungat, astfel că după mai mulţi ani de evoluţie se decompensează determinând insuficienta venoasă cronică. În insuficienţa venoasă cronica pot apărea următoarele manifestări: edemul gambelor şi picioarelor (mărirea în diametru); senzaţia de "picioare grele"; dermatita de stază; dlcerul varicose; dermatita pigmentară şi purpurică; atrofia albă.
Ce poate favoriza apariţia varicelor
Boala varicoasă apare pe venele superficiale. Prin distrucţia sau disfuncţia unor valve care se găsesc din loc în loc pe traiectul venelor, sângele venos stagnează, ceea ce permite creşterea presiunii locale care va dilata venă şi implicit va agrava buna funcţionare a valvelor, ducând în final la apariţia varicelor. Vena varicoasă este o venă în care sângele stagnează, este ca un recipient, ca un sac în care se aduna sângele şi care nu mai este folosit în economia organismului. Apariţia varicelor este legată şi de o componentă genetică ce se manifestă la fiecare generaţie. Deficitul de producţie de elastina sau producţia să cu anumite defecte (elastina făcând parte din peretele vascular) face ca venele să fie mult mai elastice, să-şi mărească volumul, să se dilate şi să ducă la apariţia varicelor. Boala varicoasă nu este doar o boală a vârstnicilor. Ea apare şi la tineri, mai ales la femeile însărcinate. La acestea, în timpul sarcinii, din cauza compresiei exercitată de către fătul situat în uter - venele din pelvis la rândul lor sunt comprimate - sângele este în imposibilitatea de a se reîntoarce spre cord. Iar acest lucru determina creşterea presiunii în venele membrelor inferioare. Această creştere de presiune dilata venele care au deja o predispoziţie la dilataţie datorită constelaţiei hormonale a femeii în timpul sarcinii. De aceea, după sarcina, o mare parte din femei se adresează medicului specialist flebolog sau chirurgului vascular pentru tratamentul varicelor. De asemenea, persoanele care stau mult timp în picioare (de exemplu, frizerii, vânzătorii) fac mai des această boală.
-------

"Dacă port ciorapi medicinali, mă vindec de varice?"

"Ciorapii elastici medicinali fac parte din tratamentul actual şi modern al bolii varicoase. Ei trebuie purtaţi o anumită perioadă de timp după operaţia de varice (1-3 luni) sau trebuie purtaţi toată viaţa în cazul pacienţilor care nu doresc sau au contraindicaţii pentru tratamentul chirurgical. Trebuie spus că ciorapii medicinali nu vindecă varicele odată apărute; ei menţin boala în stadiul în care se afla, fără a permite să avanseze. Mai trebuie ştiut că aceştia sunt de diverse mărimi şi diverse presiuni. De aceea, pacienţii trebuie să consulte în mod obligatoriu un specialist de chirurgie vasculară sau un flebolog pentru a recomanda ciorapul adecvat”, completează dr. Florin Popa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri