Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vârstnici şi bolnavi cronici: virozele respiratorii tratate incorect pot cauza complicaţii!

GALERIE
varstnic spital
  • varstnic spital
- +

De aceea, dacă tratamentul prescris de medicul de familie nu are efect, este bine să apelăm la un specialist. Atenţie: medicul este cel care poate pune un diagnostic corect, dacă este vorba de o banală răceală, de probleme cardiace sau de complicaţii ce au apărut în urma unor infecţii respiratorii.

Prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Infecţiile de tract respirator se tratează de obicei în ambulator. Atunci când apar simptomele infecţiilor de tract respirator - strănut, tuse, rinoree (n.r. - curge nasul), uneori durere în gât - de obicei pacienţii se adresează medicului de familie, care le recomandă tratamentul adecvat, tratament care nu înseamnă întotdeauna antibiotice. Tratamentul se face la domiciliu şi trebuie respectate o serie de reguli de igienă, în special igiena alimentară: consum de lichide, de ceaiuri, sucuri de fructe naturale, evitarea alcoolului şi fumatul, antiterrmice care să scadă frebra.

Persoanele care trebuie să ajungă la spital sunt în general cele care au deja boli cronice şi pe fondul unor infecţii respiratorii suferă complicaţii: vârstnicii, cardiacii, persoanele cu afecţiuni metabolice - diabet, de exemplu - sau gastrointestinale - boli cronice hepatice. Rezistenţa lor poate fi scăzută şi astfel o infecţie respiratorie banală poate duce la complicaţii grave la aceste persoane. Evident, asta nu înseamnă că dacă ai o afecţiune cronică şi răceşti trebuie neapărat să vii la spital. Cel mai indicat este să se meargă la medicul de familie, care poate recomanda un tratament adecvat.

La spital se ajunge atunci când tratamentul nu are efectul scontat. Din păcate sunt persoane care nu respectă tratatmentul sau care nu răspund la tratament şi care ajung la spital destul de târziu. Ideal este să se respecte tratamentul recomandat de medicul de familie şi dacă răspunsul nu este cel aşteptat să ne adresăm specialistului.

Infarct: caracteristică este apariţia bruscă a durerii în urma unui efort fizic sau a unei stări emotive puternice!

În ceea ce priveşte transpiraţiile trebuie ştiut că acestea pot fi un semn în legătură cu foarte multe afecţiuni: de la afecţiuni respiratorii la afecţiuni cardiovasculare sau metabolice. De exemplu, coma hipoglicemică este descrisă cu transpiraţii. Patologia care se însoţeşte de transpiraţii este extrem de diversă. Şi hipocalcemia (n.r. - scăderea nivelului de calciu) poate duce la transpiraţii. Este adevărat că pacientul care face infarct are de multe ori în simptomatologie şi transpiraţie. Dar, în acelaşi timp, sunt şi alte simptome: durerile toracice, dispneea - problemele respiratorii - durerile cu diferite localizări.

Uneori infarctul inferior debutează cu dureri în epigastru şi poate părea o criză de ulcer; sau cu dureri în umăr şi poate fi o criză considerată a avea legătură cu bolile reumatismale. Ceea ce este special atunci când e vorba de un infarct este apariţia bruscă a durerii într-un context de efort fizic sau efort emoţional. Iar durerile legate de un infarct miocardic semnifică ceva pentru pacient şI, în general, ele nu pot trece neobservate”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri