
Vărul primarului e și consilier personal al acestuia. A făcut „varză” instituția și nu se mai putea scăpa de el

Consilierul personal al unui primar de comună s-a lipit de acesta ca marca de scrisoare. L-a dat afară o dată, și-a recâștigat postul în instanță. L-a mai concediat o dată, a câștigat iar. Acum, primăria îi este datoare cu leafa pe un an, plus daune morale. „Culmea, că e văru-meu!”, spune primarul.
Angajații din administrația publică pot fi funcționari publici, bucurându-se de stabilitate pe post și contractuali, aflați practic la dispoziția conducătorului unității. Membrii cabinetului demnitarului fac parte din această ultimă categorie. Primarul, președintele Consiliului Județean, deputatul sau ministrul are dreptul să angajeze pe cine vrea în cabinetul propriu și poate renunța la serviciile consilierului său în orice moment.
Nu la fel s-au petrecut însă lucrurile în comuna Sirețel. Abia ajuns primar în toamna lui 2020, Gelu Șpaiuc și-a angajat drept consilier personal un văr, Gheorghe Constantinescu.
Primarul: „Eu eram nou, el cunoștea mersurile, știa lumea”
A cântărit în balanță vechimea lui Constantinescu în primărie, experiența. „Mi-am zis că dacă îi dau continuitate și îl țin în continuare, în cabinet, va fi bine. Eu eram nou, el cunoștea mersurile, știa lumea. A mers prost de la început. Eu eram în spital cu COVID și l-am lăsat practic în loc. Când îl căuta lumea, el nu era în primărie. S-a votat bugetul, el nici n-a călcat pe acolo”, spune Șpaiuc.
În septembrie 2021, Șpaiuc și-a concediat consilierul, pentru că nu ar fi corespuns profesional. A urmat un prim proces, în care Constantinescu a contestat concedierea. Deși legal, consilierul se află la dispoziția demnitarului sau edilului, primarul a pierdut și a trebuit să-l reangajeze. „Instanța a zis că e angajat pe tot mandatul, deci trebuie să-l țin. Dar, serios, și așa spune lumea că la stat mai mult se stă. Așa și este. Sunt oameni care stau degeaba, în timp ce în altă parte n-ai destui”, a spus primarul. La scurt timp după reangajare, Constantinescu a devenit din nou șomer.
În plângerea pe care avea să o adreseze din nou Tribunalului, Constantinescu spune că primarul Șpaiuc a căutat să-l dea afară din nou, imediat după reintegrarea pe post. Consilierul a fost reangajat pe 12 decembrie 2023. Nu i s-ar fi dat un birou propriu, fiind obligat să stea pe holurile primăriei. A fost pus să monteze parazăpezi sau să curețe zăpada din fața instituției, fiind șicanat constant de primar și de soția acestuia, viceprimar. Pe 11 ianuarie anul trecut, a primit un preaviz în care era înștiințat că postul său era desființat din nou, de această dată prin reorganizarea primăriei și că nu există alt post disponibil pentru el. Pe 8 februarie, contractul de muncă i-a fost desființat.
„Am suferit un șoc și am intrat într-o stare de depresie”
De această dată, se alesese altă metodă. La două săptămâni după reangajarea lui Constantinescu, între Crăciun și Anul Nou, consilierii locali fuseseră chemați pentru a dezbate noua organigramă a primăriei. Fuseseră desființate câteva posturi și înființate alte două. Pentru Consantinescu, cea mai importantă modificare a fost desființarea cabinetului primarului. Adică a postului său.
În plângerea sa, Constantinescu acuză că reorganizarea primăriei fusese făcută avându-se în vedere tocmai concedierea sa, el fiind singurul care își pierduse postul efectiv. Nu exista o cauză reală și serioasă pentru aceasta, așa cum cere legea. Consiliul Local fusese întrunit doar pentru ca primarul să poată spune că nu avusese de ales și că decizia îi fusese impusă. Hotărârea era de altfel ilegală, pentru că singurul care avea dreptul de a înființa sau desființa cabinetul primarului era chiar acesta, nu CL. Prin plângerea sa, Constantinescu cerea să fie reintegrat pe postul de consilier personal al primarului, dar și să îi fie plătite despăgubiri. După ce câștigase primul proces, se așteptase să-și reia atribuțiile, nu să fie concediat din nou. Suferise un șoc și intrase într-o stare de depresie sever, a spus.
Doar noile alegeri au rezolvat problema
Până la urmă, graba primarului de a scăpa de consilierul său avea să tranșeze disputa în fața magistraților Tribunalului. Termenul de preaviz de 20 de zile lucrătoare să curgă pe 12 ianuarie 2024. Nu se împlinise însă pe 8 februarie, când Constantinescu fusese concediat, ci pe 9 februarie, pentru că ziua de miercuri, 24 ianuarie, fusese liberă. Constantinescu fusese eliberat din funcție cu o zi înainte de împlinirea termenului de preaviz, deci dispoziția de concediere era nulă.
Judecătorii nu au putut dispune însă reintegrarea lui Constantinescu pe post. Fusese angajat pe durata mandatului 2020-2024. Între timp, primul mandat al lui Șpaiuc se terminase. Primarul fusese reales, dar el nu era obligat să continue cu aceiași membri în cabinetul propriu. Judecătorii au dispus doar ca lui Constantinescu să i se achite salariile aferente perioadei în care ar fi trebuit să lucreze în primărie, dar umblase prin tribunale. În plus, el va primi și 10.000 de lei ca daune morale, suma fiind considerată suficientă drept compensație. Primăria Sirețel a contestat hotărârea Tribunalului în fața Curții de Apel. Aici, procesul a avut un singur termen, desfășurat ieri. Instanța de control judiciar a confirmat decizia instanței inferioare, aceasta devenind definitivă.
Publicitate și alte recomandări video