Vasile Cîtea: „ Cel mai grav lucru care a reieșit în acest an de pandemie a fost și încă este situația dezastruoasă din sistemul public de sănătate și politizarea acestuia” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Advertorial

Vasile Cîtea: „ Cel mai grav lucru care a reieșit în acest an de pandemie a fost și încă este situația dezastruoasă din sistemul public de sănătate și politizarea acestuia” (P)

GALERIE
foto citea_vasile
  • foto citea_vasile
- +

16 martie 2020 - România instituie starea de urgență.

La un an de pandemie, România numără 21.500 de morți cauzate de acest virus care a solicitat la maxim autoritățile, lăsând să se vadă marile nevoi urgente din sistemul de sănătate și nu numai. În acest an pandemia a creat tot felul de situații.

Unii oameni s-au îmbolnăvit de această boală și au scăpat, alții nu au fost atinși, mulți și-au pierdut locurile de muncă și alții au dat faliment cu business-urile pentru care au muncit o viață întreagă. Timp de două luni, în țară au fost îngrădite mai multe drepturi fundamentale.

Românii au ieșit din casă în această perioadă cu declarație pe propria răspundere, restaurantele și marile magazine au fost închise, de altfel și școlile au fost închise, iar învățământul a fost mutat în online. Tot în acest an, s-au organizat doua rânduri de alegeri, locale și parlamentare, cu o amânare ce-i drept, iar la finalul anului 2020 a început Campania Națională de vaccinare anti-Covid.

Cel mai grav lucru care a reieșit în urma acestei perioade a fost și încă este situația dezastruoasă din sistemul public de sănătate și POLITIZAREA acestuia. În România, cheltuielile totale pentru sănătate însumează 14,4 miliarde de euro pe an, 80% din buget reprezentând salariile personalului medical și auxiliar, în timp ce Germania de exemplu alocă 360 de miliarde de euro.

Dacă e să vorbim de cea mai importantă resursă demografică a țării, pandemia a afectat serios viața copiilor. Un raport Unicef vorbește despre un regres cu privire la numărul crescut de copii afectați de anxietate care trăiesc în sărăcie ori sunt forțați să se căsătorească, copii abuzați sau înfometați. În acelasi timp a scăzut accesul lor la educație, socializare, sănătate, alimentație și protecție.

Concluzia care ar trebui să dea serios de gândit părinților și autorităților este că în anii următori, copii vor rămâne cu traume din timpul pandemiei, unele dintre ele iremediabile.

Apare PNRR, dar nu îl putem valorifica.

Până când perpetuăm eșecul creat de pandemie, domnilor?

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.