anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Vasile Cîtea: „ Cel mai grav lucru care a reieșit în acest an de pandemie a fost și încă este situația dezastruoasă din sistemul public de sănătate și politizarea acestuia” (P)

GALERIE
foto citea_vasile
 • foto citea_vasile
- +

16 martie 2020 - România instituie starea de urgență.

La un an de pandemie, România numără 21.500 de morți cauzate de acest virus care a solicitat la maxim autoritățile, lăsând să se vadă marile nevoi urgente din sistemul de sănătate și nu numai. În acest an pandemia a creat tot felul de situații.

Unii oameni s-au îmbolnăvit de această boală și au scăpat, alții nu au fost atinși, mulți și-au pierdut locurile de muncă și alții au dat faliment cu business-urile pentru care au muncit o viață întreagă. Timp de două luni, în țară au fost îngrădite mai multe drepturi fundamentale.

Românii au ieșit din casă în această perioadă cu declarație pe propria răspundere, restaurantele și marile magazine au fost închise, de altfel și școlile au fost închise, iar învățământul a fost mutat în online. Tot în acest an, s-au organizat doua rânduri de alegeri, locale și parlamentare, cu o amânare ce-i drept, iar la finalul anului 2020 a început Campania Națională de vaccinare anti-Covid.

Cel mai grav lucru care a reieșit în urma acestei perioade a fost și încă este situația dezastruoasă din sistemul public de sănătate și POLITIZAREA acestuia. În România, cheltuielile totale pentru sănătate însumează 14,4 miliarde de euro pe an, 80% din buget reprezentând salariile personalului medical și auxiliar, în timp ce Germania de exemplu alocă 360 de miliarde de euro.

Dacă e să vorbim de cea mai importantă resursă demografică a țării, pandemia a afectat serios viața copiilor. Un raport Unicef vorbește despre un regres cu privire la numărul crescut de copii afectați de anxietate care trăiesc în sărăcie ori sunt forțați să se căsătorească, copii abuzați sau înfometați. În acelasi timp a scăzut accesul lor la educație, socializare, sănătate, alimentație și protecție.

Concluzia care ar trebui să dea serios de gândit părinților și autorităților este că în anii următori, copii vor rămâne cu traume din timpul pandemiei, unele dintre ele iremediabile.

Apare PNRR, dar nu îl putem valorifica.

Până când perpetuăm eșecul creat de pandemie, domnilor?

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.