Vasile Cîtea: „Domnilor guvernanți, cultivați bunul simț! Fără ură în agricultură!” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Vasile Cîtea: „Domnilor guvernanți, cultivați bunul simț! Fără ură în agricultură!” (P)

GALERIE
foto citea (3)
  • foto citea (3)
- +

Strigăt din tractoare și în fața Prefecturii din Iași, dar fără ecou în rândul guvernanților. Zeci de fermieri au transmis o scrisoare premierului Florin Cîțu, dar și prefecturii. Ei vor despăgubirile promise, în contextul secetei de anul trecut.

CEREM IMPERATIV PRIM MINISTRULUI, DOMNULUI FLORIN-VASILE CÎȚU SĂ PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE DIN SUME IDENTIFICATE LA PROPUNEREA ALIANȚEI PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE! au strigat ieri membrii Asociației „Grânarii”.

Mă întreb ce ar trebui să mai facă pentru a se face auziți, pentru a li se acorda atenția cuvenită? Ei fac parte dintr-un sector extrem de afectat atât de pandemie cât și de vreme. La agricultorul de rând nu te poți duce să îi propui o asigurare, un RCA, pentru că la ei nu s-au gândit alții să le mijlocească această răspundere. Ceea ce au făcut ei ieri nu trebuie să rămână doar la stadiul de spectacol cu tractoare pe străzile ieșene. Totuși, nu este primul protest. Din păcate, fermierii au protestat și pe 4 martie la Iași, și pe 24 martie în București, iar totul a fost în van.

Mesajele transmise de ei și lipite pe tractoare sau în parbrizele tractoarelor sunt foarte clare:

Cultivați bunul simț!

Fără pâine = Fără mâine!

Fără ură în agricultură!

Practic ei solicită diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% pana la 90%, întârzierea la plata a facturilor pentru inputuri sau pierderi, pentru că despăgubirile ar acoperi costurile cu achiziția fertilizanților care în ultimele 2 luni au crescut 50-80%, de asemenea și costul carburanților a crescut cu 20% din 15.11.2020 până acum, iar distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020.

Oameni buni, au existat atâtea negocieri cu reprezentanți din Guvern, cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, dar și a comisiilor pentru agricultură din Parlament și cu toate aceastea, ei sunt nevoiți să iasă în stradă.

Ei se află acum în situaţia în care mare parte dintre fermieri nu vor putea să continue lucrările agricole pentru că nu au bani pentru salariile angajaților, bani pentru a achiziționa îngrășăminte sau bani de motorină.

Ei vor să lucreze pământul acestei țări, dar nu au cum și nici cu ce!

Ca pierderi, contribuţia cerealelor la producţia agricolă la PIB în anul 2020 a fost cu 37% mai mică în anul 2019. Asta înseamnă, în procente, că în anul 2019 ei au avut o contribuţie de 4,3%, iar în anul 2020 de 3,8%. Aceste procente ascund nişte adevăruri cumplite de fapt. Sunt ferme care au recoltat zero, ceea ce înseamnă că în acest an va fi extrem de dificil să poată să continue munca în ferme. Alții se gândesc să le închidă!

Apelez la ultima fărămâ de conștiință! Oamenii aceștia ne pot asigura hrana, în cazul în care orice supermarket de cartier ar fi închis. Oamenii aceștia lucrează nobil pământul pe care noi îl călcăm. Oamenii aceștia lucrează contratimp și uneori manual legumele, cerealele și fructele pe care noi le mâncăm! Oamenii aceștia ne pot da oricând lecții de management pentru că la ei nu există zi de odihnă. Ei sunt cu un pas înaintea noastră!

Domnilor guvernanți, nu îi mai călcați pe picioare!

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.