Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai CNAS, trimişi în judecată pentru luare de mită

GALERIE
Irinel Popescu
  • Irinel Popescu
- +

Fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) din perioada 2007-2009 Vasile Ciurchea a fost trimis în judecată de DNA alături de preşedintele CNAS din ianuarie-decembrie 2009 Irinel Popescu, ambii fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu. Cei doi au fost deferiţi justiţiei în dosarul vizând acte adiţionale la contractul privind asistenţa tehnică pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încheiat cu HP România la preţuri supraevaluate, prejudiciul produs fiind estimat la aproape 8,4 milioane de euro. Totodată, a fost trimisă în judecată firma HP România, în timp ce fostul director general al societăţii a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi a unei societăţi comerciale, pentru că cei doi ar fi abuzat de funcţia deţinută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, ceea ce ar fi produs un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS.

În schimb, cei doi ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite societăţi comerciale. Astfel, au fost trimişi în judecată Vasile Ciurchea, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale) şi Irinel Popescu, preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale).

Totodată, societatea HP România SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale). În aceeaşi cauză, procurorii au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptelor director general al HP România SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale, corespunzător celor 4 acte adiţionale încheiate).

Cititi si: Irinel Popescu: „Şi-a scris testamentul, şi-a ales şi loc în cimitir. L-am transplantat acum 20 de ani şi trăieşte şi azi“

În rechizitoriul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei întocmite, procurorii au reţinut că între Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

"Achiziţiile s-ar fi făcut la preţuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale şi de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiţionale. Actele adiţionalerespective ar fi fost semnate, consecutiv, de preşedinţii CNAS, inculpatul Ciurchea Vasile, la datele de 29.10.2007 şi 16.05.2008, şi inculpatul Popescu Irinel, la datele de 06.08.2009 şi 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziţie conform legii şi fără ca serviciile achiziţionate să fi fost prevăzute în contractul iniţial", arată DNA.

Conform sursei citate, directorul general al HP România, coinculpat trimis în judecată în baza acordului de recunoaştere a vinovăţiei, ar fi negociat cu preşedinţii CNAS încheierea celor patru acte adiţionale, aceştia din urmă acceptând ofertele supraevaluate şi nefundamentate făcute de HP România, deşi cunoşteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanţii) la preţuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

Interpunerea societăţii HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a preţului serviciilor, ceea ce ar fi provocatun prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclusă, şi obţinerea unui folos necuvenit de către HP în acelaşi cuantum. "În schimbul încheierii actelor adiţionale în condiţiile descrise, inculpaţii Ciurchea Vasile şi Popescu Irinel ar fi pretins, în calitate de preşedinţi ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpaţi", adaugă procurorii DNA.

Astfel, Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanţii HP România SRL şi de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum şi să încheie contracte cu două societăţi comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea (la data de 28.10.2008) şi, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăţi indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăţi, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăţi (perioada martie 2008 – iulie 2008) şi 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

Popescu ar fi solicitat reprezentanţilor HP România şi societăţii subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăţi; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societăţile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăţi, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate şi echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

"Referitor la inculpatul care avea calitatea de director general al HP România, cu care procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în prezenţa apărătorului ales, acesta a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani", menţionează DNA.

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro. În cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Ciurchea Vasile, Popescu Irinel şi societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL). Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziţia DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru şi transferată în contul ANABI.

Cele două dosare de urmărire penală conţinând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti. "Cu privire la ceilalţi suspecţi angajaţi ai CNAS cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor", precizează DNA.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri