anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Vasilescu, BNR: Şi noi trebuia să plafonăm preţurile. Fără măsurile luate, inflaţia era la 25-30%

GALERIE
Adrian_Vasilescu_consilier_BNR
 • Adrian_Vasilescu_consilier_BNR
- +

”Cum îşi permite Ungaria să plafoneze preţurile?”, a deschis jurnalistul Val Vâlcu subiectul. 

”Şi noi trebuia să plafonăm preţurile, pentru că guvernul are la activ două etape de plafonări. Cu prima etapă de plafonări a venit în toamna lui 2021 şi a ţinut până la 31 martie 2022. De la 1 aprilie a intrat pentru încă 12 luni o altă etapă de plafonări. Dacă nu ar fi fost acele plafonări şi dacă nu ar fi fost măsurile drastice ale băncii naţionale, astăzi aveam o inflaţie de 25%-30%”, a explicat Adrian Vasilescu, consultant pe strategie al BNR. 

”Practic ce a făcut Banca Naţională?”, a întrebat Vâlcu. 

”În primul rând a calibrat foarte bine rata dobânzii de politică monetară. În acelaşi timp, nu puteam să ducem, ca să fie limpede, cărţile scriu aşa: o inflaţie puternicăse combate cu dobândă de politică monetară real pozitivă. Ei bine, nu ne-am permis să intrăm cu o dobândă de politică monetară real pozitivă cum ne-am permis în 2008. În 2008 am rezolvat inflaţia în mai puţin de un an, am dus-o la un nivel foarte jos, ducând dobânda de politică monetară deasupra ratei inflaţiei. Ei bine, atunci era posibil pentru că creşterea economică a fost de 9%. La o creştere economică de 9%, care se dusese chiar peste rata naturală, în aceste condiţii, ne-am permis să ridicăm dobânda deasupra ratei inflaţiei şi să rezolvăm lucrurile în mai puţin de un an. În altă situaţie nu ne-am mai permis, pentru că, în primul rând, am avut recesiune economică, pe urmă am avut ani în şir în care am muncit din greu ca să ieşim din reccesiunea economică şi prin ciclul inflaţionist, acela care a fost o repetiţie generală, din 2017 până în 2019, vârful inflaţiei a fost în mai 2011, de 5,41%.

La acest vârf al inflaţiei, Banca Naţională a calibrat în aşa fel inflaţia, rata de politică monetară, încât nu poate să urce mai sus de 2,5%. Adică este cam jumătate din rata inflaţiei. Şi pentru că nu ne-am permis asta. Ce a descoperit timpul ăsta? Ce noutate a venit pe lângă dezbaterea teoretică? Şi Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei au adus această noutate, că dobţnda de politică monetară nu mai poate fi decât real negativă, pentru că altfel, combatem inflaţia, dar trezim alţi morţi, anume recesiunea”, a spus Vasilescu. 

Cititi materialul integral pe dcnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.