anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Într-un document oficial se vorbeşte despre relocarea Iaşitex la Vaslui

Vasluiul „fură” Iașului o fabrică cu o istorie de peste un secol?

GALERIE
Iasitex
 • Iasitex
- +

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine indirect societatea ieşeană, vrea să cumpere prin intermediul firmei locale de textile o companie din Vaslui şi să mute acolo producţia de la Iaşi.

Omul de afaceri Ştefan Vuza vrea să preia controlul fabricii Vastex SA Vaslui, unul din principalii concurenţi pe piaţă ai fostei Întreprinderi „Ţesătura” Iaşi. Ba mai mult, potrivit unui document transmis de societatea ieşeană către Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conducerea fabricii de pe Bulevardul Primăverii anunţă că intenţionează să relocheze capacitatea de producţie a Iaşitex SA la Vastex SA.

Ce spun documentele

În acest sens, la mijlocul lunii septembrie, acţionarii Iaşitex SA se vor întruni în adunare generală extraordinară (AGEA) pentru a iniţia paşii legali aferenţi acestui plan. Potrivit convocatorului, la primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei scrie că, pe 14 septembrie, deţinătorii de titluri ai firmei se vor pronunţa asupra propunerii de întreprindere a „tuturor demersurilor necesare în vederea obţinerii de informaţii relevante cu privire la societatea Vastex SA Vaslui”. Societatea Iaşitex SA vrea să preia „frâiele puterii” la fabrica vasluiană de textile prin participarea la procesul de majorare de capital la Vastex SA, prin aport cu bunuri mobile şi în numerar. În paralel, conducerea Iaşitex ia în calcul orice altă procedură prevăzută de lege care să-i asigure „dobândirea pachetului majoritar de acţiuni în cadrul Vastex şi, respectiv, relocarea capacităţii de producţie a SC Iaşitex SA Iaşi, la SC Vastex SA Vaslui”, potrivit convocatorului AGEA. Vuza deţine indirect firma Iaşitex SA prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, companie care face parte din grupul Serviciile Comerciale Române. SC A2 Impex SRL Ploieşti deţine 63% din acţiunile fostei fabrici „Ţesătura” Iaşi, 29% figurează în portofoliul Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova Bacău, iar 3,1% statului român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Un acţionar comun

Vastex SA aparţine în procent de 72,7% firmei Castrum Corporation SRL din Negreşti-Oaş, specializată în construcţii civile şi industriale, iar acţionar minoritat este, ca şi în cazul Iaşitex, SIF II Moldova Bacău, cu o cotă de 13,93%. Fabrica Vastex SA, pentru care lucrează circa 168 de salariaţi, a avut în 2016 o cifră de afaceri de 11,7 milioane de lei şi pierderi de 1,4 milioane lei. Iaşitex SA în schimb a realizat în anul 2016 o cifră de afaceri de 24,6 milioane de lei şi un profit de 111.598 lei, după ce a terminat 2015 cu pierderi de 4,3 milioane de lei. Numărul de angajaţi ai fabricii de pe Bulevardul Primăverii a scăzut cu 3,59 procente, de la 195 de salariaţi la data de 1 ianuarie 2016, la 188, la finele aceluiaşi an, potrivit datelor publicate în raportul anual de conducerea societăţii. Salariul mediu brut oferit de compania în 2016 a fost de 1.875 lei, iar cel mediu net de 1.340 de lei. Faţă de 2015, câştigul salarial mediu brut de la Iaşitex SA a crescut cu 12,34%, susţine conducerea societăţii în raportul anual.

Ce planuri au mai fost vehiculate

În 2017, compania controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza încearcă să intre în panelul de furnizori al marilor lanţuri de magazine precum Carrefour, Selgros sau Auchan şi să înregistreze o cifră de afaceri de 28,2 milioane lei. Pentru anii 2017-2020, societatea intenţionează să investească între 4 şi 8 milioane de lei pentru creşterea calităţii, a productivităţii şi reducerea costurilor, potrivit datelor din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul în curs. Conducerea Iaşitex SA intenţionează să reabiliteze în viitorul nu foarte îndepărtat şi blocul turn în vederea închirierii spaţiilor, iar pentru anul 2025, compania să deruleze afaceri de 8 milioane de lei pe lună. Până la închiderea ediţiei, omul de afaceri Ştefan Vuza nu a putut fi contactat pentru o oferi un punct de vedere oficial pe această temă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.