Vasluiul „fură” Iașului o fabrică cu o istorie de peste un secol?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Într-un document oficial se vorbeşte despre relocarea Iaşitex la Vaslui

Vasluiul „fură” Iașului o fabrică cu o istorie de peste un secol?

GALERIE
Iasitex
  • Iasitex
- +

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine indirect societatea ieşeană, vrea să cumpere prin intermediul firmei locale de textile o companie din Vaslui şi să mute acolo producţia de la Iaşi.

Omul de afaceri Ştefan Vuza vrea să preia controlul fabricii Vastex SA Vaslui, unul din principalii concurenţi pe piaţă ai fostei Întreprinderi „Ţesătura” Iaşi. Ba mai mult, potrivit unui document transmis de societatea ieşeană către Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conducerea fabricii de pe Bulevardul Primăverii anunţă că intenţionează să relocheze capacitatea de producţie a Iaşitex SA la Vastex SA.

Ce spun documentele

În acest sens, la mijlocul lunii septembrie, acţionarii Iaşitex SA se vor întruni în adunare generală extraordinară (AGEA) pentru a iniţia paşii legali aferenţi acestui plan. Potrivit convocatorului, la primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei scrie că, pe 14 septembrie, deţinătorii de titluri ai firmei se vor pronunţa asupra propunerii de întreprindere a „tuturor demersurilor necesare în vederea obţinerii de informaţii relevante cu privire la societatea Vastex SA Vaslui”. Societatea Iaşitex SA vrea să preia „frâiele puterii” la fabrica vasluiană de textile prin participarea la procesul de majorare de capital la Vastex SA, prin aport cu bunuri mobile şi în numerar. În paralel, conducerea Iaşitex ia în calcul orice altă procedură prevăzută de lege care să-i asigure „dobândirea pachetului majoritar de acţiuni în cadrul Vastex şi, respectiv, relocarea capacităţii de producţie a SC Iaşitex SA Iaşi, la SC Vastex SA Vaslui”, potrivit convocatorului AGEA. Vuza deţine indirect firma Iaşitex SA prin intermediul SC A2 Impex SRL Ploieşti, companie care face parte din grupul Serviciile Comerciale Române. SC A2 Impex SRL Ploieşti deţine 63% din acţiunile fostei fabrici „Ţesătura” Iaşi, 29% figurează în portofoliul Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova Bacău, iar 3,1% statului român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Un acţionar comun

Vastex SA aparţine în procent de 72,7% firmei Castrum Corporation SRL din Negreşti-Oaş, specializată în construcţii civile şi industriale, iar acţionar minoritat este, ca şi în cazul Iaşitex, SIF II Moldova Bacău, cu o cotă de 13,93%. Fabrica Vastex SA, pentru care lucrează circa 168 de salariaţi, a avut în 2016 o cifră de afaceri de 11,7 milioane de lei şi pierderi de 1,4 milioane lei. Iaşitex SA în schimb a realizat în anul 2016 o cifră de afaceri de 24,6 milioane de lei şi un profit de 111.598 lei, după ce a terminat 2015 cu pierderi de 4,3 milioane de lei. Numărul de angajaţi ai fabricii de pe Bulevardul Primăverii a scăzut cu 3,59 procente, de la 195 de salariaţi la data de 1 ianuarie 2016, la 188, la finele aceluiaşi an, potrivit datelor publicate în raportul anual de conducerea societăţii. Salariul mediu brut oferit de compania în 2016 a fost de 1.875 lei, iar cel mediu net de 1.340 de lei. Faţă de 2015, câştigul salarial mediu brut de la Iaşitex SA a crescut cu 12,34%, susţine conducerea societăţii în raportul anual.

Ce planuri au mai fost vehiculate

În 2017, compania controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza încearcă să intre în panelul de furnizori al marilor lanţuri de magazine precum Carrefour, Selgros sau Auchan şi să înregistreze o cifră de afaceri de 28,2 milioane lei. Pentru anii 2017-2020, societatea intenţionează să investească între 4 şi 8 milioane de lei pentru creşterea calităţii, a productivităţii şi reducerea costurilor, potrivit datelor din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul în curs. Conducerea Iaşitex SA intenţionează să reabiliteze în viitorul nu foarte îndepărtat şi blocul turn în vederea închirierii spaţiilor, iar pentru anul 2025, compania să deruleze afaceri de 8 milioane de lei pe lună. Până la închiderea ediţiei, omul de afaceri Ştefan Vuza nu a putut fi contactat pentru o oferi un punct de vedere oficial pe această temă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.