anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O STAFIE BÂNTUIE EUROPA

Vasul Pandorei

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Trăim, totuşi, într-o epocă în care e preţuită gândirea pozitivă, aşa că poate ar merita să-i sustragem vasul şi să vedem ce e în el. Ar putea fi, de exemplu, o reţetă miraculoasă de salvare a noastră şi a grupului nostru din mijlocul realităţii impure în care suntem siliţi să domiciliem.

O stafie bântuie Europa, purtând în braţe un vas mare şi frumos împodobit ce ar face-o invidioasă pe Pandora - care, ştim bine, nu dintr-o banală cutie şi-a extras darurile pentru omenire. Merge stafia noastră atât de degajat încât nu ne-ar mira să alunece, spărgându-şi povara de caldarâmul vreunui oraş european. Dar noi am citit că toate relele au ieşit deja, iar pe fund nu a rămas decât, eventual, speranţa.

Dar putem fi, oare, siguri că nu mai sunt pe acolo şi ceva nenorociri sau că speranţa nu s-a alterat de atâta aşteptare? Mai bine să nu-i punem piedică doamnei respective. Ne-am putea trezi, spre exemplu, că iese de acolo un smartphone având ca ringtone preinstalat un mixaj de răcnete la modă în anii ’30-’40. Sau o imprimantă 3D setată să producă prim-secretari. Sau poate un dispozitiv de urmărire care să posteze pe Facebook relele pe care le facem zilnic.

Să nu aruncăm pe jos coji de pepene sau banană, pentru că ne-am putea trezi cu un contor care să anunţe public de câte ori minţim. Sau, mai rău, de câte ori nu avem dreptate în controversele la care luăm parte.

Să astupăm gropile din trotuar, dacă nu vrem să ne trezim cu un clasament în timp real al performanţelor noastre în diverse domenii, de la suta de metri plat la capacitatea de inovare.

Să raportăm la Primărie dacă se ard becuri din reţeaua de iluminat public, pentru că altfel ne-am putea pomeni în centrul oraşului cu un megafon de unde să se anunţe, fără încetare, contribuţia fiecăruia la binele colectiv.

Trăim, totuşi, într-o epocă în care e preţuită gândirea pozitivă, aşa că poate ar merita să-i sustragem vasul şi să vedem ce e în el. Ar putea fi, de exemplu, o reţetă miraculoasă de salvare a noastră şi a grupului nostru din mijlocul realităţii impure în care suntem siliţi să domiciliem.

Dacă nu e asta, atunci să fie măcar numele conducătorului providenţial căruia să-i încredinţăm viitorul, să ne mai pierdem vremea cu tot felul de intermediari, instituţii şi oameni.

N-ar fi rău nici dacă ar fi cecul aferent programului „Prima Democraţie”, prin care guvernul să ne ajute să gospodărim respectivul sistem, după ce în prealabil tot el l-a construit.

Sau o baghetă magică prin care să construim cât mai mulţi kilometri de autostradă în România, plus o a doua prin care să-i amortizăm.

Sau poate vasul stafiei conţine reţeta miraculoasă pentru întregul continent: cum să fim imperiu fără armată, comunitate fără virtute civică, exportator fără liber schimb, cercetaş fără risc.

N-ar fi rău să aflăm nici cum ne-am putea descurca astăzi cu pacea, când suntem mai bogaţi decât în 1914, mai culţi decât în 1939, dar la fel de inteligenţi ca în 1815 şi de buni ca în 1618.

Destul, însă, cu exigenţele faţă de stafie, nu e Moş Crăciun. Vasul ei e mult mai fragil decât sacul venerabilului, iar ce mai e prin interior nu e împachetat şi legat cu fundă roşie. Ar merita deschis sau spart de o mie de ori dacă ar fi o şansă cât de mică de a da peste un plus de decenţă. E acea trăsătură individuală care, în spaţiul public, stă la baza societăţii ordonate - de noi înşine, nu de vreun comandant. Ne ajută să respectăm regulile juste - nu neapărat şi pe celelalte. Să preţuim umanitatea din celălalt, să-l recunoaştem drept cetăţean şi egal al nostru, indiferent cât de mult ne deosebim.

Şi, în fine, ar merita orice risc dacă ar exista o şansă, fie ea şi infimă, ca din fragilul recipient să iasă, în fine, chiar speranţa.

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

 

MAI MULTE TEXTE pe tema O STAFIE BÂNTUIE EUROPA AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.