anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O STAFIE BÂNTUIE EUROPA

Vasul Pandorei

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Trăim, totuşi, într-o epocă în care e preţuită gândirea pozitivă, aşa că poate ar merita să-i sustragem vasul şi să vedem ce e în el. Ar putea fi, de exemplu, o reţetă miraculoasă de salvare a noastră şi a grupului nostru din mijlocul realităţii impure în care suntem siliţi să domiciliem.

O stafie bântuie Europa, purtând în braţe un vas mare şi frumos împodobit ce ar face-o invidioasă pe Pandora - care, ştim bine, nu dintr-o banală cutie şi-a extras darurile pentru omenire. Merge stafia noastră atât de degajat încât nu ne-ar mira să alunece, spărgându-şi povara de caldarâmul vreunui oraş european. Dar noi am citit că toate relele au ieşit deja, iar pe fund nu a rămas decât, eventual, speranţa.

Dar putem fi, oare, siguri că nu mai sunt pe acolo şi ceva nenorociri sau că speranţa nu s-a alterat de atâta aşteptare? Mai bine să nu-i punem piedică doamnei respective. Ne-am putea trezi, spre exemplu, că iese de acolo un smartphone având ca ringtone preinstalat un mixaj de răcnete la modă în anii ’30-’40. Sau o imprimantă 3D setată să producă prim-secretari. Sau poate un dispozitiv de urmărire care să posteze pe Facebook relele pe care le facem zilnic.

Să nu aruncăm pe jos coji de pepene sau banană, pentru că ne-am putea trezi cu un contor care să anunţe public de câte ori minţim. Sau, mai rău, de câte ori nu avem dreptate în controversele la care luăm parte.

Să astupăm gropile din trotuar, dacă nu vrem să ne trezim cu un clasament în timp real al performanţelor noastre în diverse domenii, de la suta de metri plat la capacitatea de inovare.

Să raportăm la Primărie dacă se ard becuri din reţeaua de iluminat public, pentru că altfel ne-am putea pomeni în centrul oraşului cu un megafon de unde să se anunţe, fără încetare, contribuţia fiecăruia la binele colectiv.

Trăim, totuşi, într-o epocă în care e preţuită gândirea pozitivă, aşa că poate ar merita să-i sustragem vasul şi să vedem ce e în el. Ar putea fi, de exemplu, o reţetă miraculoasă de salvare a noastră şi a grupului nostru din mijlocul realităţii impure în care suntem siliţi să domiciliem.

Dacă nu e asta, atunci să fie măcar numele conducătorului providenţial căruia să-i încredinţăm viitorul, să ne mai pierdem vremea cu tot felul de intermediari, instituţii şi oameni.

N-ar fi rău nici dacă ar fi cecul aferent programului „Prima Democraţie”, prin care guvernul să ne ajute să gospodărim respectivul sistem, după ce în prealabil tot el l-a construit.

Sau o baghetă magică prin care să construim cât mai mulţi kilometri de autostradă în România, plus o a doua prin care să-i amortizăm.

Sau poate vasul stafiei conţine reţeta miraculoasă pentru întregul continent: cum să fim imperiu fără armată, comunitate fără virtute civică, exportator fără liber schimb, cercetaş fără risc.

N-ar fi rău să aflăm nici cum ne-am putea descurca astăzi cu pacea, când suntem mai bogaţi decât în 1914, mai culţi decât în 1939, dar la fel de inteligenţi ca în 1815 şi de buni ca în 1618.

Destul, însă, cu exigenţele faţă de stafie, nu e Moş Crăciun. Vasul ei e mult mai fragil decât sacul venerabilului, iar ce mai e prin interior nu e împachetat şi legat cu fundă roşie. Ar merita deschis sau spart de o mie de ori dacă ar fi o şansă cât de mică de a da peste un plus de decenţă. E acea trăsătură individuală care, în spaţiul public, stă la baza societăţii ordonate - de noi înşine, nu de vreun comandant. Ne ajută să respectăm regulile juste - nu neapărat şi pe celelalte. Să preţuim umanitatea din celălalt, să-l recunoaştem drept cetăţean şi egal al nostru, indiferent cât de mult ne deosebim.

Şi, în fine, ar merita orice risc dacă ar exista o şansă, fie ea şi infimă, ca din fragilul recipient să iasă, în fine, chiar speranţa.

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

 

MAI MULTE TEXTE pe tema O STAFIE BÂNTUIE EUROPA AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.