Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vatican: Capela Sixtină și alte săli sunt accesibile pentru tururi online în timpul izolării

GALERIE
capela sixtina
  • capela sixtina
- +

Săptămânile de izolare forţată dau ocazia oricui doreşte să se plimbe virtual prin cele mai cunoscute încăperi de la Vatican, săli care altfel ar fi fost accesibile numai după ore sau chiar zile de aşteptare, relatează Mediafax.

Un tur al sălilor din Vatican poate schimba perspectiva asupra importanţei religiei în istoria europeană. Camerele adună capodopere ale Renaşterii şi Iluminismului şi vestigii antice, care rivalizează cu cele mai respectate muzee din lume. Turul virtual poate să înceapă cu o perspectivă de 360 de grade a capodoperei semnate de Michelangelo, Capela Sixtină accesând AICI

În afara tavanului celebru, turul virtual permite vizualizarea fiecărei firide, care surprinde o secvenţă diferită din povestea creştinătăţii. Vizitatorul este purtat de la Moise, la Hristos şi la diferite figuri papale din istorie. Turul continuă cu Muzeul Pio Clementino, Muzeul Chiaramonti, Aripa nouă, sălile lui Raphael, Capela Niccolină şi camera clar-obscurului. Muzeul Pio Clementino este dedicat operelor de artă antice, studiului şi restaurării lor.

Muzeul Chiaramonti este legat de sculptorul Antonio Canova, care a inaugurat în 1806 colecţia strânsă pentru a prezenta împreună „cele trei arte-surori”: sculptura, arhitectura şi pictura. Aripa nouă este dedicată sculpturii clasice şi a fost ridicată după ce operele de artă confiscate de Napoleon au fost înapoiate Vaticanului de statul francez, fiind inaugurată în 1822. Cele patru săli care adăpostesc picturile lui Raphael au început să fie pictate de celebrul artist în 1508.

Fiecare încăpere surprinde câte un moment esenţial din istoria creştină, de la „Bătălia Podului Milvius”, simbolizând victoria creştinismului în faţa religiilor păgâne, până la importanţa sfinţilor, aşa cum este ea înfăţişată în Camera lui Hliodorus cu „Alungarea lui Heliodor din Templu”, ca şi secvenţa Leon cel Mare întâlnindu-l pe Attila, în care Leon al X-lea apare atât în rol de cardinal, cât şi în ipostaza de papă. Cea de-a patra încăpere este Camera Incendiului, decorată între 1515 şi 1517, dedicată papilor cu numele Leon.

Din tur nu lipseşte nici Loggia lui Rafael, încăperea decorată cu scene biblice care poate fi vizitată în realitate numai prin intermediul unei rezervări prealabile. Capela Niccolină este decorată de Fra Angelico, în secolul XV, fiind considerată culminarea umanismului creştin. Camera Clar-obscurului este celebră pentru frescele care par statui.

Designul încăperii care poate fi admirat astăzi a fost conceput de Raphael şi a fost realizat în secolul XVII. Vaticanul este complet gol în momentul de faţă din cauza măsurilor luate de guvernul italian împotriva răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus.

Peisajul ireal poate fi urmărit pe o cameră web care transmite live pe site-ul oficial al Sfântului Scaun.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri