Vechea catedrală catolică, redeschisă după cinci ani de renovare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Vechea catedrală catolică, redeschisă după cinci ani de renovare

GALERIE
Catedrala_Romano_Catolic_Adormirea_Maicii_Domnului_din_Ia_i_1789_7
  • Catedrala_Romano_Catolic_Adormirea_Maicii_Domnului_din_Ia_i_1789_7
- +

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi anunţă redeschiderea catedralei vechi, care a fost închisă în urmă cu cinci ani pentru ample lucrări de reabilitare.

Evenimentul va avea loc într-o zi de miercuri, 15 septembrie, fiind marcat şi cu mai multe momente liturgice şi festive. Datând de la finalul secolului al XVIII-lea, biserica este considerată ca fiind finalizată în 1789, deşi în acelaşi loc există date cu privire la existenţa unor biserici catolici încă din anii 1500, dar care au ars în mod repetat.

Conform reprezentanţilor ERCIS, lăcaşul este un exemplu unic de artă barocă în Moldova.

„Miercuri, 15 septembrie 2021, în comemorarea Sfânta Fecioară Maria Îndurerată, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, vom consacra noul altar şi vom sfinţi cripta şi celelalte elemente noi din catedrală, printre care: amvonul, vitraliile, uşile şi orga. Astfel, catedrala noastră îşi va redeschide uşile pentru noi toţi”, a spus şi Preasfinţitul Iosif Păuleţ într-o scrisoare pastorală.

Totodată, lăcaşul de cult intră şi în circuitul turistic al oraşului, putând fi admirată arta arhitecturală barocă, pictura finalizată în 1869 şi restaurată acum, altarul principal şi cele două altare secundare, executate la Padova în 1874, un candelabru adus de la Paris în 1904, orga clasică din Austria, ce datează din 1904, icoanele de la Calea Crucii, aduse în 1873 de la Viena, la fel ca cele două clopote, ce provin tot din capitala Austriei, vechi din 1777. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.