
Vechiul conac de la Răducăneni va mai sta o vreme în ruină. Licitația pentru restaurarea Casei Roset-Catargiu nu a atras nicio ofertă

Procedura lansată luna trecută de Institutul Național al Patrimoniului pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Casa Roset-Catargiu” din Răducăneni a eșuat.
Deși au fost solicitări de clarificare a unor prevederi din Caietul de sarcini, iar termenul de înscriere a intențiilor de participare a fost prelungit, niciun ofertant nu s-a arătat interesat să intre în competiția pentru obținerea contractului de lucrări. Cel mai probabil, licitația va fi reluată, rămâne de văzut când și dacă în aceleași condiții. Cea care tocmai a fost anulată a pornit de la o valoare estimată de 9,3 milioane de lei.
De altfel, această primă procedură a fost lansată abia la trei ani după finalizarea proiectului tehnic. Documentația a fost realizată de firma ieșeană Arc Design, care a câștigat licitația organizată în acest scop în toamna anului 2019 de Institutul Național al Patrimoniului. Cei de la Arc Design vor acorda asistență pe tot parcursul lucrărilor consolidare și restaurare a clădirii, estimate să dureze cel puțin trei ani.
Imobilul este inclus în Programul Național de Restaurare, aprobat de către Ministerul Culturii și derulat de către Institutul Național al Patrimoniului, organism care gestionează fondurile destinate expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice.
Povestea conacului: de la strălucire la ruine
Impozantul imobil de la Răducăneni a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea de Lascăr Rosetti, unul dintre revoluționarii pașoptiști care au sprijinit alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei. După Unirea din 1859, el a ocupat funcții precum ministru de Finanțe sau președinte al Curții de Casație.
După moartea lui (28 aprilie 1884), conacul a revenit nepoatei sale, Ana Rosetti (1855-1910). Ea s-a căsătorit cu generalul George Catargiu (1837-1906), fratele mai cunoscutului Lascăr Catargiu. De aici, cele două nume sub care clădirea este menționată în Lista monumentelor istorice.
Naționalizat în 1950, conacul a funcţionat ca spital de psihiatrie până în 1984. Efectele cutremurului din 1977 au fost cele care au dus în cele din urmă la abandonarea imobilului. Degradarea s-a accelerat în urma izbucnirii unui incendiu care a provocat daune semnificative. Pe măsura trecerii timpului, starea clădirii s-a înrăutăţit şi mai mult, fiind vandalizată până a ajuns o ruină.
Conacul de la Răducăneni este înconjurat de un Parc dendrologic de 2,5 hectare, reamenajat în 2008 (foto-credit: pagina de facebook Liviu Grămătic)
Publicitate și alte recomandări video