Vecina de scară le-a făcut viața un coșmar. O situație revoltătoare, întâlnită în multe blocuri din Iași

luni, 22 iulie 2024, 03:05
3 MIN
 Vecina de scară le-a făcut viața un coșmar. O situație revoltătoare, întâlnită în multe blocuri din Iași

Pentru o familie de ieșeni, viața a devenit un coșmar din cauza unei vecine. Situația în care se află cei doi este asemănătoare cu cea prin care trec mulți alții. Ajunși la disperare, soții au apelat la justiție. Pe hârtie, li s-a dat dreptate, dar rămâne de văzut în ce măsură se va și schimba ceva.

Dan și Aurelia D. locuiesc în același bloc cu Cecilia R., apartamentul acesteia din urmă aflându-se chiar deasupra celui al primilor. Totul a fost în regulă până în 2021, când au început să se producă inundații în baia apartamentului familiei D. La început, i-au sesizat vecinei că există o problemă, cerându-i să-și verifice instalația. Aceasta nu a acționat în niciun fel. Ulterior, nici nu le-a mai deschis ușa. Treptat, au arătat cei doi în plângerea depusă la Judecătorie, inundațiile repetate au ajuns să afecteze nu doar baia, ci și o parte din pereții și tavanul sufrageriei. Varul s-a exfoliat și au apărut pete vizibile de igrasie și mucegai.

Nici de această dată ușa vecinei nu s-a deschis

După ce încercarea de soluționare amiabilă a problemei a eșuat, cei doi s-au adresat asociației de proprietari. Aceasta a trimis o notificare Ceciliei R., prin care aceasta a fost anunțată că un reprezentant al asociației va veni, cu un instalator, pentru a vedea ce defecțiuni există și a le rezolva. Nici de această dată ușa nu s-a deschis. Nici executorul judecătoresc la care au apelat soții D. nu a avut mai mult succes. Soții D. s-au adresat și Direcției de Sănătate Publică, mai ales că mirosul de mucegai, amestecat cu cel al substanțelor de curățare pe care au încercat să le folosească era deranjant și probabil, nesănătos. În cele din urmă, la sfârșitul lui 2022, s-au adresat instanței, cerând ca Cecila R. să fie obligată să-și repare instalația de apă sau măcar să li se permită să o facă ei, pe cheltuiala vecinei.

În fața magistraților Judecătoriei a fost chemat ca martor un vecin, care intrase la un moment dat în apartamentul Ceciliei R. Fusese chemat să-i desfunde vasul de toaletă. Doar că abia a reușit să se strecoare în apartament, în sufragerie și pe hol fiind un strat de gunoi de 80 cm. Toaleta nu mai fusese folosită probabil de mai bine de un an, vasul fiind plin de praf sau pământ. Vecinul refăcuse racordurile toaletei. Știind problema soților D., încercase să vadă de unde se scurge apa. Nu a reușit să ajungă însă la gheu, din cauza gunoaielor îngrămădite în baie. Bănuia că inundațiile proveneau de la sifonul din pardoseala apartamentului Ceciliei R., dar nu putuse constata asta cu propriii ochi.

Ce obligații ai într-un condominiu

Conform legii, „proprietarul are obligaţia să păstreze şi să întreţină în stare de funcţionare şi siguranţă spaţiile interioare, echipamentele şi instalaţiile din dotarea tehnică a proprietăţii individuale, respectiv instalaţiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum şi altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalţi proprietari din condominiu”. Starea apartamentului soților D., demonstrată prin fotografiile depuse la dosar, arătau că vecina lor nu-și îndeplinise această minimă obligație.

Instanța a dispus ca situația să fie verificată de un expert. Acesta nu a putut să vadă însă decât apartamentul reclamanților. Nici lui nu i s-a permis accesul în apartamentul vecinei. Ca urmare, expertul și-a spus părerea doar teoretic, enumerând problemele tehnice care ar fi putut interveni. Cum Cicilia R. nu permisese accesul nimănui în apartament și nici nu se prezentase la proces, magistrații Judecătoriei au tras concluzia că infiltrațiile din apartamentul reclamanților i se datorau. Prin urmare, Cicilia R. era datoare să repare prejudiciul.

Judecătorii au dispus ca Cecilia R. să plătească vecinilor săi 1.500 lei ca daune materiale și 750 lei ca daune morale. De asemenea, ea va trebui să achite și 2.240 lei, drept cheltuieli de judecată, respectiv onorariul expertului și taxele de timbru. Femeia a fost obligată și să-și repare instalația de apă. În caz de refuz, reclamanții au fost autorizați să facă ei reparațiile necesare, Cecilia R. urmând să fie obligată să le achite.

Etichete: bloc, inundatie, vecina

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii