Vedetă pentru un minut – Covorul roșu, întins pentru orice ieșean pe Pietonal. O insatalație artistică deosebită
Ieșenii pot intra în pielea vedetelor de la Hollywood, defilând pe covorul roșu chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul Romanian Creative Week (RCW), pe pietonal, până pe 26 mai, este amplasată instalația „Shifting Realities”, care îmbină elemente de scenografie, arhitectură și artă video.
Ce trebuie să faceți? Să pășiți pe covorul roșu, considerat un simbol al prestigiului, să vă fotografiați și să împărtășiți imaginile pe rețelele sociale folosind numeroase hashtag-uri. Potrivit artiștilor de la RCW, covorul roșu, un simbol al prestigiului, le permite participanților să experimenteze un moment de glorie, accentuând ideea că fiecare persoană este autorul propriei povești.
„Am vrut să creăm o experiență inedită pentru publicul larg. Covorul roșu, după cum știm, de obicei este destinat actorilor sau marilor artiști în cadrul unor premiere sau evenimente. Putem să îl considerăm o invitație pentru publicul larg de a avea parte de această experiență inedită. Încurajăm pe toată lumea să se îmbrace cum consideră, să se fotografieze, să publice pozele și să utilizeze toate hashtag-urile posibile, pentru a crea din această experiență una de care să se poată bucura cât mai mulți oameni”, a declarat arhitectul Andrei Bodnar pentru „Ziarul de Iași”.
Covor roșu pentru publicul ieșean
Instalația „Shifting Realities” îmbină elemente de scenografie, arhitectură și artă video într-un construct hibrid. Aceasta stimulează publicul să se simtă în centrul unui univers care se rotește și se schimbă în jurul lui, ca o reflexie a acestuia. Când e privită spre direcția Piața Unirii, instalația este neagră, însă când e privită spre direcția Palatul Culturii, este roșie.
„Vrem să arătăm ce anume se schimbă în viața unui om odată ce trece pe covorul roșu. Bineînțeles, instalația este deschisă interpretării, însă ideea principală a fost de amplasare a unui spațiu larg, deschis, răspuns față de turnul Palatului Culturii. Schela se desparte și, practic, covorul roșu te invită spre Palat. Publicul poate trece pe covorul roșu către Palatul Culturii, unde se desfășoară evenimente din cadrul RCW”, a completat arthitectul.
În fiecare seară, până pe 26 mai, instalația va prinde viață prin numeroase proiecții video care creează un efect de centrifugare a realităților în jurul privitorilor situați în punctul central al instalației.
Instalația „Shifting Realities” este parte dintr-un parteneriat între Ordinul Arhitecților – Filiala Iași și Romanian Creative Week. Instalația a fost realizată de arhitectul Andrei Bodnar, artistul video Andrei Cozlac și scenograful Dragoș Buhagiar.
Despre Romanian Creative Week
Cea de-a patra ediție a Romanian Creative Week reunește, în perioada 15-26 mai 2024, peste 1.000 de artiști români și străini în cadrul a 200 de evenimente. Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Uniunii Europene, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
Publicitate și alte recomandări video