Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vedetele filmului „Nuntă în Bucovina” studiază în Iaşi, Automatică şi Calculatoare (VIDEO)

GALERIE
nunta-in_bucovina_film
  • nunta-in_bucovina_film
- +

Vedetele filmului „Nuntă în Bucovina”, Daniela Ciornei – personajul „miresei” Savetuca, şi Vasile Leşan, „mirele” Vasilică, la fel ca şi ceilalţi aproximativ 400 de protagonişti din Botoşana şi Pârteştii de Sus, s-au văzut pentru prima dată în film la premiera care a avut loc luni, 15 august, la Pârteştii de Sus.

Cei doi eroi principali, mireasa Savetuca şi mirele Vasilică, sunt interpretaţi de Daniela şi Vasile, care la momentul filmărilor erau elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Acum sunt studenţi în anul I, Daniela la Facultatea de Matematică a Universităţii "A.I. Cuza" din Iaşi şi Vasile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Luni, înainte de premieră, în timp ce era îmbrăcată în straie tradiţionale şi i se împletea părul, conform vechilor obiceiuri, Daniela a mărturisit că din timpul filmărilor, cel mai mult i-a plăcut când a fost petrecută din casă, de către flăcăi, şi „Iertăciunea”, iar frumuseţea tradiţiilor populare a făcut-o să îşi dorească şi ea o nuntă tradiţională.

Ca mire în „Nuntă în Bucovina” Vasile a fost nevoit să înveţe să călărească, şi asta pentru că în acest film nu s-au folosit dubluri, ci fiecare personaj a interpretat fidel rolul asumat.

Filmul etnografic "Nuntă în Bucovina" a fost realizat de echipa de la Centrul Culturii Tradiţionale de la Centrul Cultural Bucovina, la solicitarea Consiliului Judeţean Suceava, iniţiativa aparţinându-i preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur. „Nuntă în Bucovina” a însemnat documentare temeinică, efectuată de specialiştii de la Centrul Culturii Tradiţionale - etnologul Ancuţa Creţu, doctorul în muzicologie Constanţa Cristescu, consultantul folclor muzical Oana Sîrbu şi consultantul artă populară Gabriela Teişanu; pregătirea caselor tradiţionale; peste 40 de ore de filmări şi sute de ore alocate pentru montaj, precum şi un sprijin consistent din partea administraţiilor locale din cele două sate şi din partea localnicilor. Documentarul integral are 90 de minute, dar la premiera de la Pârteştii de Sus a fost prezentat un rezumat de 30 de minute. Filmările au avut loc în perioada iulie-august 2021, în localităţile Botoşana şi Pârteştii de Sus. În film apar gospodari din cele două localităţi, cunoscători ai rânduielii nunţilor de altădată, copii, tineri şi lăutari.

Citiţi materialul integral pe monitorulsv.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri