Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Venezuela a devenit ultimul teren de confruntare geopolitică ruso-americană

GALERIE
Alexandru Lazescu
  • Alexandru Lazescu
- +

Mitul dărâmării unor regimuri profund nepopulare sub presiunea străzii este doar un mit, fără acoperire în realitate. Dacă structurile de forţă din stat nu dezertează, nu se întâmplă nimic.

Venezuela e departe de România, dar ceea ce se întâmplă acolo şi mai ales maniera în care se poziţionează diferiţii actori globali în legătură cu această criză ne va afecta cu siguranţă. Pentru că derularea evenimentele se înscrie în logica unui nou Război Rece, o bătălie pentru redefinirea sferelor de influenţă pe glob. Este probabil cea mai importantă criză cu care se confruntă administraţia Trump.

Timp de două decenii, revoluţia socialistă a lui Hugo Chavez, continuată de urmaşul său, Nicolas Maduro, a dus literalmente ţara la ruină, deşi paradoxal Venezuela deţine rezerve de petrol mai mari decât Arabia Saudită. O criză generalizată, cu o inflaţie care a ajuns în 2018 la 1,3 milioane la sută (!), un deficit cronic de alimente şi medicamente, cu milioane de oameni refugiaţi în ţările vecine, a dus la proteste enorme, cu milioane de participanţi, împotriva regimului Maduro. Care, cu sprijin extern din partea Cubei, Rusiei şi Chinei şi a armatei, în interior, a rezistat, în ciuda represiunii masive. În cursul protestelor din ultimii ani s-au înregistrat peste 200 de morţi şi s-au operat atât de multe arestări încât un întreg Mall a trebuit să fie transformat în închisoare. Nicolas Maduro, prin instituţiile marionetă pe care le controlează, precum Curtea Supremă, a invalidat rezultatul alegerilor câştigate de opoziţie, înlocuind Parlamentul rezultat în urma acestora cu unul controlat de el şi, în mai 2018, şi-a "oferit" un nou mandat prezidenţial în cursul unor alegeri fraudate, boicotate de opoziţie, beneficind de un consistent sprijin logistic cubanez.

Aşa că, în acest moment, în Venezuela sunt două Adunări Naţionale şi doi preşedinţi, pentru că ieri Juan Guaido, un tânăr inginer de 35 de ani, liderul Parlamentului dizolvat, s-a declarat el preşedinte interimar, în baza unui articol din Constituţie şi a faptului că numeroase ţări, de la Statele Unite, Canada, majoritatea statelor din America Latină, până la Uniunea Europeană refuză să recunoască drept legitim al doilea mandat al lui Maduro. Există însă nuanţe. Statele Unite, Canada, statele sud-americane din aşa numitul Grup de la Lima, între care Brazilia, Argentina, Chile, Peru şi Columbia (cu excepţia notabilă a noului preşedinte de stânga din Mexic, Lopez Obrador), Organizaţia Statelor Americane îl recunosc drept preşedinte legitim pe Juan Guaido. Juan Guiado a fost recunoscut de majoritatea statelor europene, dar în UE nu s-a ajuns la un consens pentru o poziţie comună similară.

De partea cealaltă, Ministerul de Externe de la Moscova a condamnat Statele Unite pentru "violarea flagrantă a normelor şi principiilor dreptului internaţional". O adevărată probă de ironie având în vedere anexarea forţată a Ucrainei. În timp ce în Turcia, în mod formal un aliat al Statelor Unite în NATO, Erdogan l-a numit pe Maduro "fratele său" şi i-a cerut să reziste. O declaraţie de sprijin chiar mai categorică decât cea a Chinei, care a mers pe o frazeologie standard, de neamestec în afacerile externe ale statelor. Încă un semn al fracturilor structurale din interiorul NATO care nu sunt deloc de bun augur pentru noi, mai ales că e vorba de flancul de sud-est al alianţei. Sunt mize mari în joc.

Cert este că s-a ajuns la un prag critic la Caracas. Conflictul intern de acolo are în mod evident reverberaţii globale. Rusia a investit 17 miliarde de dolari în regimul Maduro, iar China l-a împrumutat cu 50 de miliarde. Ce va face armata? Conducerea acesteia rămâne loială lui Maduro. Opoziţia miza pe o revoltă la nivelul eşaloanelor inferioare, dar se pare că ajutat de cei 1000 de ofiţeri de securitate cubanezi, Maduoro menţine controlul. Şi până unde vor dispuse să meargă Statele Unite, mai ales că în decembrie Moscova a trimis avioane militare în Venezuela, "pentru a-şi dovedi hotărârea de a apăra ţara împotriva unei agresiuni externe", după cum scrie Sputnik. După ce a punctat decisiv în Siria, Vladimir Putin pare să dorească să puncteze chiar în apropierea Statelor Unite. Cu sprijinul Chinei. Evident criza politică prelungită de la Washington, în care Donald Trump se află sub presiuna dezvăluirilor din Raportul Mueller, oferă bune şanse de supravieţuire lui Maduro, ca şi lui Assad în Siria. Oricum, o lecţie importantă de tras este aceea că mitul dărâmării unor regimuri profund nepopulare sub presiunea străzii este doar un mit, fără acoperire în realitate. Dacă structurile de forţă din stat nu dezertează nu se întâmplă nimic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri