Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Interviu cu Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011. Festivalul „Vin la Cultură”, organizat la Iaşi de OSR 2011, va avea loc în zilele de 22-23 septembrie, în Atrium, Palas Mall
Să deduc că evenimentul de anul trecut a ieşit bine, de vreme ce, iată, la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc cea de-a doua ediţie a Festivalului „Vin la Cultură”...
A fost un eveniment realizat în premieră absolută de către o asociaţie de somelieri. Din punctul nostru de vedere, nu putea să ne ofere satisfacţii mai mari. În ceea ce-i priveşte pe producători, din ce reacţii am cules ulterior, a fost foarte bună, benefică şi de ajutor întâlnirea cu iubitorii vinului din Iaşi. Pentru vizitatori, se pare că ei au fost depăşiţi de multitudinea vinurilor şi că în cele 3 zile de festival nu au reuşit să le deguste pe toate...
Pentru oraş, a fost un eveniment extraordinar de frumos, desfăşurat în condiţii minunate, şi aici aduc mulţumirile noastre doamnei Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Un eveniment care ar trebui susţinut şi pe viitor pentru a dezvolta cultura vinului şi a gastronomiei în rândul iubitorilor acestora, şi nu numai.
Cum credeţi că a fost primită ideea cu luna vinului la Iaşi (care, iată, se apropie de final)?
Încă nu am un feedback complet, dar cer permisiunea să mă explic: neavând posibilitatea de a efectua câte un Master Class pentru fiecare producător, în cele două zile de festival care vor urma, am realizat câteva parteneriate cu restaurantele din Iaşi, pentru a susţine aceste manifestări cu producătorii înscrişi la Festivalul „Vin la Cultură”.
Cred că nu au înţeles ideea noastră de a-i susţine fără nici un cost, atât la restaurant cât şi la pregătirea evenimentelor, sau poate a fost de vină campania de recoltare, deoarece au lăsat în baza noastră realizarea degustărilor, ei trimiţând doar vinurile. Am participat la câteva dintre ele (urmează altele până la sfârşitul lunii) şi au fost foarte reuşite. Una peste alta, cred că a fost o iniţiativă interesantă, demnă de a fi repetată. Anul viitor va fi sigur mai bine.
Ce diferenţe vom putea remarca la această nouă întâlnire cu vinurile? În comparaţie cu ediţia de anul trecut a festivalului, fireşte...
Întrucât nu ne putem realiza, încă, visul de a avea un Festival Oeno-Gastronomic, în adevăratul sens al cuvântului, anul acesta am decis să mergem pe clasicul Târg de Vinuri (nu ne prea place denumirea, dar trebuie să ne-o asumăm) urmând ca, până la ediţia următoare, să definitivăm proiectul pe care ni-l dorim. Vom vedea.
Am înţeles că anul acesta va exista şi un salon VIP, care nu se întâlneşte la orice festival de vinuri. Aşa că trebuie să vă rog să ne daţi mai multe detalii.
Pentru a ieşi din tiparul târgurilor de vinuri clasice, vom avea o zonă VIP (în La Cupola- Pasticceria), o zonă unde iubitorii de vinuri şi distilate deosebite vor putea să deguste „specialităţile” mai multor producători, specialităţi care nu sunt expuse la eveniment, dar şi ale altor producători din ţară şi de peste hotare.
Dar poate mai important este că în aceeaşi locaţie vom avea zona de Master Class, unde noi, somelierii, am decis să facem cunoscute mai multe băuturi cu care iubitorii vinului se întâlnesc mai rar.
La intrarea în festival vom afişa pe două şevalete aceste liste, oferind posibilitatea iubitorilor de vinuri rare, Champagne, asocieri culinare, rom, gin, whisky, ulei de măsline, vinuri moldoveneşti şi altele, să se poată înscrie din timp, întrucât locurile sunt, din păcate, limitate (maximum 25 de persoane pot asista la aceste evenimente). Sperăm să deschidem apetitul iubitorilor de „poveşti de calitate”.
Organizaţi şi anul acesta, înaintea deschiderii Festivalului, Concursul de Vinuri...
Decizia de a realiza un concurs de vinuri al somelierilor din HoReCa a fost luată mai demult şi realizăm acest concurs anual din două motive. Mai întâi, ne dorim ca această ierarhie să fie a somelierilor, deoarece ei sunt cei care recomandă vinurile în restaurante şi cred că este bine ca pregătirea lor să fie dezvoltată şi în această direcţie. În al doilea rând, aprofundarea de către somelieri a vinurilor şi aprecierea calităţii acestora nu poate fi decât un fapt benefic pentru producători, clienţi şi industrie. Noi ne vom continua misiunea, mai ales că acum colegii mei au prins gustul şi chiar se înscriu în juriile diferitelor concursuri din străinătate. Şi să nu uit: este absolut onorant pentru noi faptul că, la fel ca şi anul trecut, suntem implicaţi în organizarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinurilor Bachus de la Focşani. Este încă o dovadă a faptului că seriozitatea noastră, ca organizaţie, este preţuită şi apreciată.
Din câte ştiu, deja pregătiţi câteva surprize pentru anul viitor...
Surprizele trebuie să rămână surprize, dar vă pot spune că vom avea o serie de evenimente, în primăvară, pe gustul şi dorinţa noastră de somelieri. Invitaţi vor fi doar producătorii care ne-au susţinut de la început. Va fi magnific şi vom reuşi, sper cu brio, să punem pe harta iubitorilor de cultura oeno-gastronomică şi oraşul Iaşi.
Să tragem şi un fel de concluzie: de ce ar trebui ieşenii să nu rateze acest Festival „Vin la Cultură”?
Evenimentele de anul acesta sunt unice, sunt cam 350-400 de vinuri, Master Class-urile vor face „valuri”, iar noi vom încerca să nu deziluzionăm pe nimeni. Nu cerem nimănui să vină la târgul de vinuri. Veniţi la cultura vinului. Este magică!
Cuvinte cheie: + vinuri, Iasi, Marian Timofti, Organizaţiei Somelierilor din România
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Premierul libanez a confundat-o pe Giorgia Meloni cu asistenta ei. Filmul a devenit viral – VIDEO
Amenzi de 100.000 € dacă îți vinzi casa prea ieftin. Ce sumă trebuie să ceri pentru a nu fi anchetat
Cu câte sute de lei crește pensia la recalculare? Cum diferă sumele după județ? Anunț oficial
Profesor condamnat pentru agresarea sexuală a unei eleve. Daune de 35.000 de lei de achitat minorei
Apare un nou tip de concediu plătit în România. Cine va putea beneficia de el
Discriminarea persoanelor cu chelie devine infracțiune în Franța
Liviu Dragnea a mai înființat o firmă. Domeniul-cheie în care fostul lider PSD vrea să facă bani
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |