Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Venituri mai mari și beneficii suplimentare pentru părinții cu nou născuți (P)

GALERIE
monica_berescu
  • monica_berescu
- +
Părinții vor primi mai mulți bani pentru creșterea copiilor și vor avea garantate creșteri anuale ale veniturilor, corelate cu rata inflației. Acesta este obiectivul noului proiect de lege depus săptămâna trecută de către deputatele USR Monica Berescu și Oana Țoiu.
 
Proiectul prevede că aceste beneficii suplimentare vor fi acordate atât părinților care se află în concediu pentru creșterea copilului cât și celor care aleg să se întoarcă la serviciu.
Cheltuielile și nevoile unei familii care are copii, cresc in fiecare an, indiferent de contextul politic, economic ori social. 
În țara cu una dintre cele mai scăzute natalități din UE, românii ezită să devină părinți, fiind veșnic îngrijorați de costurile pe care le presupune creșterea unui copil.
Acest proiect repară o nedreptate, oferind mai mulți bani părinților, atât de necesari în contextul actual. 
Una dintre cele mai importante prevederi este că indemnizația de creștere a copiilor, stimulentul de inserție și plafonul maxim se vor indexa cu inflatia, anual.
Avem grijă de copiii românilor și facem din asta o prioritate a statului român. Dacă cei de la putere spun că nu au bani, le reamintesc că pot desființa oricând pensiile speciale și pot anula primele de milioane din companiile de stat falimentare", declară Monica Berescu, co-inițiator, deputat USR si membru al Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților.
 
Această inițiativă de modificare a legii este o consecință a faptului că anual scade numărul de nașteri dar și al părinților care aleg să se întoarcă mai repede la muncă, pentru a beneficia de suplimentul de reinserție profesională în valoare de 1.500 lei.
 
Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate, altfel știm deja de la recensământ că suntem cu un milion mai puțini și devenim o țară îmbătrânită. Prețurile au luat-o razna și tinerii părinți au nevoie de soluții. Am depus legea care să crească în ritm cu inflația indemnizația de creștere a copiilor, stimulentul de inserție și plafonul maxim, anual. Pentru 2023, inclusiv cele în plată, asta înseamnă 11.325 lei plafonul maxim și 740 lei stimulentul. Și cele două luni pe care le poate lua celălalt părinte, cel mai adesea tatăl, luni care cel mai adesea se pierd, să poată fi luate împreună, pe modelul Suediei, astfel încât familiile să aibă flexibilitatea de care au nevoie. Resursele bugetare pentru creșterile beneficiilor provin din numărul mai mare de părinți care, cu aceste opțiuni și sprijin crescut, pot opta pentru întoarcerea în câmpul muncii, și estimăm o economie de 30 de milioane de lei anual față de costurile totale de acum”, declară Oana Țoiu, deputat USR și Președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților în 2020-2021.
 
Proiectul depus de cele două deputate USR  prevede 4 modificări esențiale:
 
1. Creșterea plafonului maxim la 11.300 de lei. Acest rezultat provine din indexarea anuală cu inflația din 2017 când a fost setat la 8.500, plafon valabil și în prezent, deoarece nu a fost niciodată actualizat.
2. Actualizarea anuală, din oficiu, a indemnizației, a stimulentului de inserție și a plafonului maxim în raport cu rata inflației, ceea ce garantează creșterea veniturilor pentru părinți. Astfel, aceștia nu sunt ignorați timp de 4 ani între alegeri și să nu mai depind de pixul politic. Dacă ar fi actualizate cu rata medie a inflației, astăzi aceste cuantumuri ar fi în valoare de  1.700  lei, respectiv 740 de  lei.
3. Posibilitatea de a accesa stimulentul crescut o dată cu întoarcerea la muncă, în primul an al copilului, nu doar în primele șase luni.
4. Posibilitatea ca părinții să aibă simultan concediul pentru creșterea copilului pentru cele două luni care revin părintelui care nu a solicitat inițial acest drept (de regulă, tații). Astfel, cei doi părinți vor putea împărți responsabilitățile comune în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea copilului, din primii ani de viață, cu beneficii în familie pe termen lung și în linie cu directiva europeană de echilibru între muncă și viața de familie. Iar tatăl nu va mai fi nevoit să renunțe la ce două luni la care are dreptul; acestea vor deveni un drept utilizat. 
 
O dată cu actualizarea anuală a indicatorului social de referință (ISR) cu inflația, doar cuantumul minim al indemnizației se modifică anual pe când celelalte mai mari ca acesta în baza contribuțiilor beneficiarelor, nu, și asta este o nedreptate.
 
Numărul beneficiarilor scade de la an la an deoarece scade numărul de nașteri. În 2022 au fost 170.266 de părinți cu o indemnizație medie de 2.736 RON, cu 7.000 de beneficiari mai puțin ca acum trei ani de exemplu.
Dintre părinții care se întorc la muncă, doar 13% dintre aceștia au optat să se întoarcă la accesând stimulentul crescut de 1500 de RON, ceea ce relevă că nu sunt optime intervalele actuale, care oferă această facilitate pentru doar primele șase luni ale copilului. 
 
Proiectul USR prevede dublarea intervalelor: 12 luni în loc de 6 luni, respectiv 2 ani în loc de 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
 
Avem grijă de copiii românilor și facem din asta o prioritate a statului român. Dacă cei de la putere spun că nu au bani, le reamintesc că pot desființa oricând pensiile speciale și pot anula primele de milioane din companiile de stat falimentare”, completează Monica Berescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri