Verde în față și fără menajamente despre diferența dintre Iași și Cluj
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Verde în față și fără menajamente despre diferența dintre Iași și Cluj

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

În perioada următoare, pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale şi parlamentare, oraşul se va umple de perspective de dezvoltare în format PDF. Dar nici unul dintre candidaţi nu va avea curajul să ne explice cum poate fi transformat Iaşul într-un oraş european modern, adaptat secolului 21, cu motoare (universităţile sale) prăfuite din secolul 19 sau ambalate ceva mai recent, în secolul 20, cu piese de fabricaţie sovietică.

Când prin România se iscă vreo dezbatere pe teme de politică externă, analizele lui Valentin Naumescu de la UBB Cluj sunt "must read". Jurnaliştii care tratează un subiect controversat pe justiţie apelează la Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj. Jurnaliştii care tratează un subiect controversat pe justiţie, iar patronul lor are probleme cu justiţia, apelează la Dana Gîrbovan, de la Curtea de Apel Cluj. Dacă agenda publică e marcată de o tragedie, vezi cazurile Colectiv sau Caracal, o reacţie de la Daniel David, profesor de psihologie clinică şi psihoterapie la UBB Cluj, cel mai citat psiholog român în literatura internaţională de profil, e obligatorie. Trebuie interpretate datele unui sondaj? Se cere părerea lui Barbu Mateescu, mutat recent la Cluj, sau a "bătrânului" Vasile Dâncu, de la UBB Cluj. Se încing spiritele într-o dezbatere ideologică, stânga - dreapta? Musai Adrian Papahagi, de la UBB Cluj, pentru o perspectivă conservatoare/creştin-democrată, neapărat Adrian Dohotaru, din Cluj, singurul reprezentant al Demos în Parlamentul României, pentru narativul de stânga. Istorie? Rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, "printre altele" preşedinte al Academiei Române. Scandal pe teme de mediu? Mihai Goţiu şi mai toată mişcarea Roşia Montană, de loc din Cluj. Mercurialul şpăgilor în spitale? Emanuel Ungureanu (Cluj). Drepturile minorităţilor naţionale? Liderul UDMR, Kelemen Hunor (Cluj). Lista poate continua, indiferent care ar fi subiectul zilei. Vezi cazul "rezervei" pentru postul de comisar european, Gabriela Ciot, cadru universitar la UBB Cluj, cu un CV incomparabil mai greu decât al "titularului" Dan Nica.

E de prisos să spunem că "intelighenţia" ieşeană a devenit demult irelevantă în orice tip de dezbatere naţională (ne referim la cei rămaşi în oraş). Dar subiecte precum profilul criminalului în serie din estul Europei, raportul de forţe din Yemen, încălzirea globală sau impozitul progresiv nu-şi găsesc ecou nici în discuţiile publice moderate/ găzduite de mediul academic din Iaşi. Mai rău, cu mici excepţii, nici temele de interes local nu atrag preocuparea prof.dr.conf. brb.plm care bântuie universităţile din capătul Copoului până pe malul Bahluiului. Ce a oferit în ultimii ani mediul universitar ieşean oraşului? Câteva schiţe şi planşe în schimbul a ceva "caşcaval" de pe la Primărie, dar nici alea duse la capăt. În rest, mai nimic. Ingineri şi IT-işti? În niciun caz. Companiile îi recrutează din primul an de facultate, semn că sunt interesate mai mult de bagajul dobândit în liceu, decât de cunoştinţele acumulate în facultate. Parcări şi trotuare extinse în jurul facultăţilor pentru angajatorii din video-chat? Da, să spunem... Felicitări? Altceva? Altfel, Iaşul universitar, prin rechizitoriul lui Tudorel Toader, a dat-o afară pe Codruţa Kovesi de la DNA, o ruşine de proporţii continentale pentru "Cuza", după numirea procurorului la şefia Parchetului European. Politehnica ieşeană l-a dat pe şeful Senatului Doru Adrian Pănescu să se ascundă în turma de deputaţi PSD şi a mai propus un ministru al Cercetării în război cu Darwin. Aproape e bucurie că nu-i sună presa din Bucureşti să deschidă gura.

Cosette Chichirău s-a înscris marţi în cursa pentru desemnarea candidatului USR la Primăria Iaşi. Anunţul a fost însoţit de publicarea unei broşuri cu proiectele sale, "Iaşi, oraş european". Idei în general faine, unele mai proaspete, altele mai vechi, per ansamblu OK. În perioada următoare, pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale şi parlamentare, oraşul se va umple de perspective de dezvoltare în format PDF, cel puţin la fel de faine. Dar nici unul dintre candidaţi nu va avea curajul să ne explice cum poate fi transformat Iaşul într-un oraş european modern, adaptat secolului 21, cu motoare (universităţile sale) prăfuite din secolul 19 sau ambalate ceva mai recent, în secolul 20, cu piese de fabricaţie sovietică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.