anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Veşmintele Sfintei Parascheva, făcute cadou bulgarilor

GALERIE
haine
 • haine
- +

Mii de credincioşi bulgari s-au închinat, ieri, veşmântului şi icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva aduse în oraşul Plovdiv (sud) de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii veniţi în Biserica mitropolitană Sf. Marina, au întâmpinat cu aplauze anunţul făcut de ÎPS Teofan că, de acum înainte, acest veşmânt şi icoana care au stat mult timp lângă sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva vor rămâne în oraşul lor.
"Am venit pentru a întoarce vizita pe care ÎPS Nikolai a făcut-o în Mitropolia noastră în toamna anului trecut pentru a se înclina moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci, ÎPS Nikolai şi-a exprimat dorinţa să aibă aici, în Mitropolia sa, un semn care să amintească de Sfânta Cuvioasa Parascheva. De aceea am adus această sfântă icoană care a stat ani de zile lângă trupul Sfintei spre închinare credincioşilor. Ne bucurăm că astăzi putem să cinstim şi pe Sfânta Cuvioasa Parascheva împreună cu Sfânta Muceniţă Marina", a spus ÎPS Teofan. Ierarhul român şi-a exprimat speranţa că aceste vizite pun începutul unei relaţii frumoase între Mitropolia Plovdivului şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Mitropolitul Plovdidului a afirmat că bulgarii nu vor uita niciodată acest dar şi vor avea întotdeauna în rugăciunile lor poporul român.
Credincioşii veniţi pentru a participa la slujbă s-au declarat foarte bucuroşi de primirea veşmântului şi icoanei. Maria din Plovdiv a declarat pentru Agerpres că Sfânta Parascheva este foarte cinstită în Bulgaria şi că icoanele ei sunt făcătoare de minuni. La Plovdiv sunt două biserici care poartă numele ei - una veche, situată pe o stâncă în oraşul vechi, şi una nouă.
De precizat că înainte de a ajunge la Iaşi, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Epivata la Târnovo unde au rămas timp de 160 de ani, înainte ca Bulgaria să cadă sub stăpânire otomană în anul 1393.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.