Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Veste bună pentru cei care se tem de injecţii. O pastilă le-ar putea înlocui

GALERIE
injectii, pastile
  • injectii, pastile
- +

O pastilă ce ar putea înlocui injecţiile a fost inventată de cercetătorii americani şi funcţionează prin transportarea în organism a substanţei active eliberate apoi prin ace minuscule, iar, pentru că tractul gastro-intestinal nu are receptori de durere, pacienţii nu simt niciun disconfort.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Massachusetts General Hospital au inventat o pilulă pentru administrarea de medicamente, care este acoperită de mai multe ace mici ce injectează substanţa activă direct în peretele stomacului, după ce capsula este înghiţită, informează dailymail.co.uk.

În cadrul studiilor efectuate pe animale, cercetătorii au descoperit că această capsulă livrează insulina mai eficient decât înjecţiile făcute sub piele şi nu au identificat niciun efect secundar negativ la trecerea acesteia prin tractul digestiv.

"Acesta poate fi un mod prin care un pacient poate evita nevoia unei injecţii subcutanate pentru administrarea unui medicament", a spus Giovanni Traverso, expertul care a condus cercetarea publicată în Journal of Pharmaceutical Sciences.

Savanţii au testat capsula doar pentru administrarea de insulină, dar cred că ar putea fi mult mai utilă pentru livrarea de produse bio-farmaceutice, cum ar fi anticorpii folosiţi la tratarea cancerului şi a unor boli autoimune ca artrita şi boala Crohn. În această categorie de medicamente intră şi vaccinurile.

"Mărimea acestor medicamente biologice la face ne-absorbabile. Şi chiar înainte de a fi absorbite sunt degradate în tractul digestiv de acţiunea acizilor şi a enzimelor care inactivează astfel medicamentul", a spus Carl Schoellhammer, autorul principal al lucrării şi cercetător în domeniul ingineriei chimice.

Cercetătorii au încercat dezvoltarea de microparticule şi nanoparticule pentru administrarea de medicamente, dar producerea acestor este foarte scumpă şi este nevoie de noi versiuni ale particulelor pentru fiecare medicament în parte.

Capsula prototip a MIT, lungă de doi centimetri şi cu diametrul de un centimetru, include un rezervor pentru medicament şi este învelită în ace goale pe interior, făcute din oţel inoxidabil, fiecare cu o lungime de circa cinci milimetri.

Studiile anterioare referitoare la înghiţirea accidentală a unor obiecte ascuţite de către oameni au sugerat că ingerarea unei capsule acoperite cu mici ace nu prezintă niciun risc. Pacienţii nu vor simţi nicio durere, pentru că tractul gastro-intestinal nu are receptori de durere.

Experţii au testat prototipul pe porci, folosind capsula pentru administrarea de insulină. Pilula a fost eliminată din corp după mai bine de o săptămână, iar experţii nu au descoperit nicio dovadă privind posibile leziuni ale ţesuturilor, un indiciu privind siguranţa noii metode de administrare a medicamentelor.

Noua metodă ar putea fi folosită pentru administrarea de vaccinuri, care în mod normal trebuie înjectate în organism, mai spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă plănuiesc acum să modifice capsula pentru ca substanţa activă din interior să fie eliminată sub influenţa mişcărilor peristaltice (contracţiile tractului digestiv, n.r.), care ar stoarce încet medicamentul din capsula care se deplasează de-a lungul tractului gastro-intestinal.

De asemenea, experţii lucrează la o variantă a capsulei ale cărei ace ar putea fi făcute din polimeri degradabili şi zahăr, urmând să se rupă de pe corpul capsulei şi să se înfigă în ţesutul care căptuşeşte stomacul şi intestinele, unde s-ar dezintegra încet, pe măsură ce ar elibera medicamentul în organism.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri