anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Veste pentru primarul Chirica: dosarul Skoda, tras pe dreapta în aşteptarea soluţiei privind prescrierea faptelor

GALERIE
Mihai_Chirica
  • Mihai_Chirica
- +

Primarul Mihai Chirica se pregătește să sărbătorească prescrierea acuzațiilor din dosarul „Skoda”. Magistrații Judecătoriei Bârlad au aprobat ieri cererea apărătorului lui Chirica, de suspendare a dezbaterilor din dosar până ce Înalta Curte de Casație și Justiție se va fi pronunțat într-un caz în care se discută despre prescrierea faptelor în baza unei decizii a Curții Constituționale. Hotărârea ÎCCJ ar stabili practic modul în care trebuie interpretată de judecători decizia CCR. Un aviz favorabil ar echivala cu constatarea prescrierii și în cazul lui Chirica.

În dosarul "Skoda", primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cei cinci sunt acuzaţi că ar fi dispus în 2013 achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitate, care nu s-a constituit parte civilă în proces.

Dosarul a fost trimis de procurori în instanță la începutul anului trecut, reprezentanții inculpaților adoptând o strategie de amânare continuă a cauzei. În cele din urmă, la solicitarea apărătorului lui Chirica, dosarul a fost strămutat la Bârlad, în aprilie acest an. Și aici, tactica avocaților a fost aceeași. La primul termen, Nichita a solicitat amânarea, întrucât avocatul său nu putea ajunge în timp util. La al doilea, avocatul lui Nichita a cerut amânarea, arătând că fostul primar a trebuit internat în spital în urma unui control medical.

La al treilea termen, avocatul lui Chirica, Daniel Atasiei, a cerut direct constatarea prescrierii faptelor, în baza deciziilor CCR. Aceasta stabilise în 2018 că sintagma din articolul 155 alineatul 1 al Codului Penal, conform căreia curgerea termenului de prescripție este întreruptă prin „îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză” este neconstituțională. Parlamentul ar fi trebuit să modifice Codul Penal în acord cu decizia CCR, ceea ce însă nu s-a întâmplat. În mai 2022, o nouă decizie a CCR menționa explicit că după 2018, termenele de prescripție nu mai erau întrerupte de nimic.

Cum faptele de care era acuzat Chirica se petrecuseră în 2014, termen de prescriere pentru abuzul în serviciu se împlinise deja. Atasiei a luat în calcul și o eventuală ezitare a magistraților de a se pronunța asupra prescrierii. În subsidiar, avocatul a cerut suspendarea judecății până se va pronunța instanța supremă a țării. A fost exact soluția adoptată de judecătorii bârlădeni. ÎCCJ urmează să se pronunțe pe 25 octombrie. Deși nu este obligatorie, interpretarea va fi probabil preluată de celalte instanțe din țară pentru cazuri asemănătoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.