anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Veste tristă: s-a stins din viaţă unul dintre cei mai apreciaţi medici ieşeni

GALERIE
Constantin Romanescu
 • Constantin Romanescu
- +

Profesorul şi psihiatrul Constantin Romanescu a decedat în ajunul Crăciunului la vârsta de 89 de ani 

Constantin Romanescu, unul dintre cei mai respectaţi profesori şi psihiatri din România, s-a stins din viaţă la vârsta de 89 de ani în cursul zilei de 24 decembrie. Cu o vastă şi bogată activitate, numele său a fost alăturat, pentru o lungă perioadă, cu cel al Spitalului „Socola“, unde a avut contribuţii notabile în domeniul medicinei experimentale. S-a dedicat acestei meserii trup şi suflet, ducând această sintagmă chiar la extrem, de dragul medicinei şi a meseriei pe care o practica. Astfel, în anii ’70, a participat la un experiment unic, inoculându-şi virusul malariei pentru a testa un medicament.
 
Împreună cu Ernest Ungureanu şi părintele Pojoga, au participat la acest experiment în secret, fără ştirea autorităţilor sau a familiei. Cu o vastă experienţă medicală, cu numeroase contribuţii pentru medicină prin cărţile şi articolele publicate, dar şi prin numeroasele generaţii de studenţi care l-au numit mentor, profesorul Romanescu lasă în urmă o moştenire remarcabilă, numele său făcând cinste medicinei şi şcolii medicale de la Iaşi. „Din nefericire, profesorul Constantin Romanescu s-a stins din viaţă pe data de 24 decembrie. Dispariţia sa dintre noi reprezintă o pierdere foarte importantă a Spitalului «Socola». Cred că toată lumea regretă dispariţia sa, a fost un om deosebit, un om care a adus numeroase contribuţii medicinii româneşti“, a declarat Gabriel Oprişanu, manager la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi.
 
Profesorul Romanescu a fost unul dintre psihiatrii care, în cei peste 56 de ani de activitate ai săi, s-a confundat cu istoria Institutului de Psihiatrie „Socola“. A văzut şi tratat zeci de mii de bolnavi, cazuri ciudate, a întâlnit poveşti dramatice. Constantin Romanescu a fost profesor de Istoria medicinei şi psihiatriei la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ şi membru în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
În 1970 a participat la un experiment în care şi-a inoculat virusul malariei pentru a testa un medicament. Experimentul a avut doua scopuri: pe de-o parte, să testeze medicamentele antimalarie, dar şi să salveze câteva sute de pacienţi diagnosticaţi cu sifilis nervos, boală considerată incurabilă la acea vreme de majoritatea reprezentaniţlor comunităţii ştiinţifice internaţionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.