Veşti bune pentru persoanele cu talasemie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Veşti bune pentru persoanele cu talasemie

GALERIE
transfuzii sange
  • transfuzii sange
- +

Astăzi, 8 mai, Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România celebrează Ziua Internaţională a Talasemiei. Reprezentanţii organizaţiilor pacienţilor spun că, în contextul în care pe plan mondial sunt descoperite terapii inovative, pacienţii cu talasemie majoră continuă să se confrunte cu probleme legate de sincope ale tratamentului cauzate de birocraţia din sistem sau de crize de sânge periodice, în urma numărului mic de donatori, toate acestea în contextul pandemiei.

"Dorim să marcăm Ziua Internaţională a Talasemiei, dar şi să atragem atenţia asupra nevoilor pacienţilor, de la nevoile de informare corectă şi din surse de încredere până la cele legate de accesul la tratament în această perioadă dificilă. Recomand tuturor pacienţilor să aibă grijă de ei şi să nu întrerupă niciodată tratamentul. Când vorbesc despre acces, mă refer atât la tratamentul pentru talasemie, cât şi la cele pentru celelalte boli acumulate", a declarat Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Talasemie Majoră şi COPAC.

Talasemia majoră este o boală asociată cu o anemie hemolitică extrem de severă, care face ca pacienţii să fie dependenţi de transfuzii cronice de sânge pe toată durata vieţii. Medicii specialişti susţin ca tratamentul pacienţilor cu talasemie majoră să treacă în circuit deschis, managerul Institutul Fundeni spunând că 50 de pacienţi vor beneficia de tratament nou prin intermediul unei donaţii.

"Acest tratament va reduce foarte mult transfuziile de sânge. De la anul, acest medicament va fi compensat. Totodată, eliberarea tratamentului pentru pacienţii cu talasemie în circuit deschis va ajuta şi pacienţii şi sistemul. Prezentările repetate în spital în contextul pandemiei trebuie evitate", a declarat Anca Coliţă, managerul Institutului Fundeni. În România, în prezent sunt 205 pacienţi cu talasemie majoră, o parte fiind copii. 

Cititi si: De patru ori mai mulţi bani pentru bolnavii de hemofilie şi talasemie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.