Vești de peste Prut. Fonduri Europene: autorităților - da, cetățenilor moldoveni - ba.
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Vești de peste Prut. Fonduri Europene: autorităților - da, cetățenilor moldoveni - ba.

GALERIE
fonduri europene, moldova
  • fonduri europene, moldova
- +

După 15 luni de dezbateri, întrevederi, interpelări, scrisori și adresări, asistăm la momentul de adevăr, când Comisia Europeană urmează să se expună, dacă cetăețenii Republicii Moldova, dintre care peste 65% rezonează cu UE, sunt demni de a primi susținere directă de la UE, sau nu. În urma unei guvernări defectuoase a autorităților publice centrale ale Republicii Moldova, a fost ratată ultima tranșă de 40 milioane euro din programul de suport macro-financiar1 alocat țării noastre. În condițiile în care autoritățile moldovenești nu au onorat prevederile acordului UE-RM, noi, simplii cetățeni devenim iarăși și iarăși victime ale politicienilor iresponsabili. 
 

Programul ECIPES a fost dezvoltat de oameni simpli, pentru oameni simpli, consultat cu cei mai importanți beneficiari din Moldova și decidenți din UE. De acesta ar urma să beneficieze 17% din populația Republicii Moldova (200 mii de familii), 50% din primării (500) și 2.000 tineri viitori antreprenori. Programul ECIPES va permite persoanelor vulnerabile social să beneficieze de suport pentru schimbarea și utilizarea echipamentelor electrocasnice uzate, contribuind direct la economii pentru cheltuieli cu energia electrică și la creșterea calității vieții acestora.  De program vor beneficia tinerii, a doua mare categorie a beneficiarilor programului ECIPES. Traversând o perioada complicată din punct de vedere financiar, ei constituie majoritatea celor peste 100 cetățeni, raportati ca emigranti zilnic din Republica Moldova. În aceste condiții, este imperios necesară crearea oportunităților pentru tineri, inclusiv prin crearea locurilor de muncă și susținerea lor directa cu fonduri europene pentru lansarea de start-upuri ecologice. Oportinitatea primăriilor din Republica Moldova de a desfășura proiecte de mediu comune cu primăriile înfrățite din țările UE, inclusiv cu Romania, ar aduce Europa mai aproape de cetățeni din  localitățile rurale.

Realizarea acestui program direct de către Comisia Europeană, împreună cu spriijinul autorităților române, ar contribui la alinierea Republicii Moldova la prevederile Pactului Ecologic European, și care prevede reducerea până în anul 2030 a emisiilor de dioxid de carbon cu 55% faţă de anul 1990. Republica Moldova s-ar putea asocia Pactului Ecologic European prin programul ECIPES, asigurând utilizarea și inlocuirea unui numar de 200.000 electrocasnice (televizoare,  frigidere, mașini de spălat), prin reducerea consumului de energie electică cu minim 40 MW/anual (I), prin realizarea a 500 proiecte verzi la nivel local (II), și 2.000 de afaceri ecologice(III), lansate de tânăra generație. Paralel cu aceste progame și prin desfasurarea unei campanii de informare la nivel de cetățean, vom promova valorile europene și practicile respectuoase pentru mediu.

Între timp, in urma eforturilor de promovarea a programului ECIPES, acesta a primit recunoașterea unor personalități și instituții notorii din UE, persoane care beneficiaza de susținerea aleșilor cetățenilor UE. În sprijinul celor evocate, contăm mult pe susținerea Domnului Președinte al României E.S. Klaus Iohannis2, în demersurile noastre lansate către Comisia Europeană pentru utilizarea instrumentului pilot ECIPES. 

Așteptăm cu interes reacția Comisiei Europene, care urmează să decidă dacă cetățenii Republicii Moldova sunt cei care merită suportul european, sau meritul si sprijinul trebuie sa fie doar pentru autoritățile moldovenești? Cât de “fair play” ar fi ca noi cetățenii de rând, să fim victimele politicienilor moldoveni iresponsabili? 
Noi suntem ferm convinși că simplii cetățeni, primari și tineri din Republica Moldova o merită! 
Dumneavoastra ce credeti ?
Cu considerațiune, Calestru Iurie, IDEP Moldova, director de programe

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.