anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Vești de peste Prut. Fonduri Europene: autorităților - da, cetățenilor moldoveni - ba.

GALERIE
fonduri europene, moldova
 • fonduri europene, moldova
- +

După 15 luni de dezbateri, întrevederi, interpelări, scrisori și adresări, asistăm la momentul de adevăr, când Comisia Europeană urmează să se expună, dacă cetăețenii Republicii Moldova, dintre care peste 65% rezonează cu UE, sunt demni de a primi susținere directă de la UE, sau nu. În urma unei guvernări defectuoase a autorităților publice centrale ale Republicii Moldova, a fost ratată ultima tranșă de 40 milioane euro din programul de suport macro-financiar1 alocat țării noastre. În condițiile în care autoritățile moldovenești nu au onorat prevederile acordului UE-RM, noi, simplii cetățeni devenim iarăși și iarăși victime ale politicienilor iresponsabili. 
 

Programul ECIPES a fost dezvoltat de oameni simpli, pentru oameni simpli, consultat cu cei mai importanți beneficiari din Moldova și decidenți din UE. De acesta ar urma să beneficieze 17% din populația Republicii Moldova (200 mii de familii), 50% din primării (500) și 2.000 tineri viitori antreprenori. Programul ECIPES va permite persoanelor vulnerabile social să beneficieze de suport pentru schimbarea și utilizarea echipamentelor electrocasnice uzate, contribuind direct la economii pentru cheltuieli cu energia electrică și la creșterea calității vieții acestora.  De program vor beneficia tinerii, a doua mare categorie a beneficiarilor programului ECIPES. Traversând o perioada complicată din punct de vedere financiar, ei constituie majoritatea celor peste 100 cetățeni, raportati ca emigranti zilnic din Republica Moldova. În aceste condiții, este imperios necesară crearea oportunităților pentru tineri, inclusiv prin crearea locurilor de muncă și susținerea lor directa cu fonduri europene pentru lansarea de start-upuri ecologice. Oportinitatea primăriilor din Republica Moldova de a desfășura proiecte de mediu comune cu primăriile înfrățite din țările UE, inclusiv cu Romania, ar aduce Europa mai aproape de cetățeni din  localitățile rurale.

Realizarea acestui program direct de către Comisia Europeană, împreună cu spriijinul autorităților române, ar contribui la alinierea Republicii Moldova la prevederile Pactului Ecologic European, și care prevede reducerea până în anul 2030 a emisiilor de dioxid de carbon cu 55% faţă de anul 1990. Republica Moldova s-ar putea asocia Pactului Ecologic European prin programul ECIPES, asigurând utilizarea și inlocuirea unui numar de 200.000 electrocasnice (televizoare,  frigidere, mașini de spălat), prin reducerea consumului de energie electică cu minim 40 MW/anual (I), prin realizarea a 500 proiecte verzi la nivel local (II), și 2.000 de afaceri ecologice(III), lansate de tânăra generație. Paralel cu aceste progame și prin desfasurarea unei campanii de informare la nivel de cetățean, vom promova valorile europene și practicile respectuoase pentru mediu.

Între timp, in urma eforturilor de promovarea a programului ECIPES, acesta a primit recunoașterea unor personalități și instituții notorii din UE, persoane care beneficiaza de susținerea aleșilor cetățenilor UE. În sprijinul celor evocate, contăm mult pe susținerea Domnului Președinte al României E.S. Klaus Iohannis2, în demersurile noastre lansate către Comisia Europeană pentru utilizarea instrumentului pilot ECIPES. 

Așteptăm cu interes reacția Comisiei Europene, care urmează să decidă dacă cetățenii Republicii Moldova sunt cei care merită suportul european, sau meritul si sprijinul trebuie sa fie doar pentru autoritățile moldovenești? Cât de “fair play” ar fi ca noi cetățenii de rând, să fim victimele politicienilor moldoveni iresponsabili? 
Noi suntem ferm convinși că simplii cetățeni, primari și tineri din Republica Moldova o merită! 
Dumneavoastra ce credeti ?
Cu considerațiune, Calestru Iurie, IDEP Moldova, director de programe

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.