Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Vești de peste Prut. Fonduri Europene: autorităților - da, cetățenilor moldoveni - ba.

GALERIE
fonduri europene, moldova
  • fonduri europene, moldova
- +

După 15 luni de dezbateri, întrevederi, interpelări, scrisori și adresări, asistăm la momentul de adevăr, când Comisia Europeană urmează să se expună, dacă cetăețenii Republicii Moldova, dintre care peste 65% rezonează cu UE, sunt demni de a primi susținere directă de la UE, sau nu. În urma unei guvernări defectuoase a autorităților publice centrale ale Republicii Moldova, a fost ratată ultima tranșă de 40 milioane euro din programul de suport macro-financiar1 alocat țării noastre. În condițiile în care autoritățile moldovenești nu au onorat prevederile acordului UE-RM, noi, simplii cetățeni devenim iarăși și iarăși victime ale politicienilor iresponsabili. 
 

Programul ECIPES a fost dezvoltat de oameni simpli, pentru oameni simpli, consultat cu cei mai importanți beneficiari din Moldova și decidenți din UE. De acesta ar urma să beneficieze 17% din populația Republicii Moldova (200 mii de familii), 50% din primării (500) și 2.000 tineri viitori antreprenori. Programul ECIPES va permite persoanelor vulnerabile social să beneficieze de suport pentru schimbarea și utilizarea echipamentelor electrocasnice uzate, contribuind direct la economii pentru cheltuieli cu energia electrică și la creșterea calității vieții acestora.  De program vor beneficia tinerii, a doua mare categorie a beneficiarilor programului ECIPES. Traversând o perioada complicată din punct de vedere financiar, ei constituie majoritatea celor peste 100 cetățeni, raportati ca emigranti zilnic din Republica Moldova. În aceste condiții, este imperios necesară crearea oportunităților pentru tineri, inclusiv prin crearea locurilor de muncă și susținerea lor directa cu fonduri europene pentru lansarea de start-upuri ecologice. Oportinitatea primăriilor din Republica Moldova de a desfășura proiecte de mediu comune cu primăriile înfrățite din țările UE, inclusiv cu Romania, ar aduce Europa mai aproape de cetățeni din  localitățile rurale.

Realizarea acestui program direct de către Comisia Europeană, împreună cu spriijinul autorităților române, ar contribui la alinierea Republicii Moldova la prevederile Pactului Ecologic European, și care prevede reducerea până în anul 2030 a emisiilor de dioxid de carbon cu 55% faţă de anul 1990. Republica Moldova s-ar putea asocia Pactului Ecologic European prin programul ECIPES, asigurând utilizarea și inlocuirea unui numar de 200.000 electrocasnice (televizoare,  frigidere, mașini de spălat), prin reducerea consumului de energie electică cu minim 40 MW/anual (I), prin realizarea a 500 proiecte verzi la nivel local (II), și 2.000 de afaceri ecologice(III), lansate de tânăra generație. Paralel cu aceste progame și prin desfasurarea unei campanii de informare la nivel de cetățean, vom promova valorile europene și practicile respectuoase pentru mediu.

Între timp, in urma eforturilor de promovarea a programului ECIPES, acesta a primit recunoașterea unor personalități și instituții notorii din UE, persoane care beneficiaza de susținerea aleșilor cetățenilor UE. În sprijinul celor evocate, contăm mult pe susținerea Domnului Președinte al României E.S. Klaus Iohannis2, în demersurile noastre lansate către Comisia Europeană pentru utilizarea instrumentului pilot ECIPES. 

Așteptăm cu interes reacția Comisiei Europene, care urmează să decidă dacă cetățenii Republicii Moldova sunt cei care merită suportul european, sau meritul si sprijinul trebuie sa fie doar pentru autoritățile moldovenești? Cât de “fair play” ar fi ca noi cetățenii de rând, să fim victimele politicienilor moldoveni iresponsabili? 
Noi suntem ferm convinși că simplii cetățeni, primari și tineri din Republica Moldova o merită! 
Dumneavoastra ce credeti ?
Cu considerațiune, Calestru Iurie, IDEP Moldova, director de programe

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri