Veşti proaste de la CJ: lucrările de întreţinere încep abia undeva pe la jumătatea anului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Veşti proaste de la CJ: lucrările de întreţinere încep abia undeva pe la jumătatea anului

GALERIE
drum judetean gropi spart
  • drum judetean gropi spart
- +

„Nu este vorba decât strict de termenele impuse de lege pentru diversele proceduri“, se justifică oficialii de la „Drumuri şi Poduri“.

Lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene vor începe abia pe la jumătatea anului. Documentaţia necesară pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor va fi trimisă spre avizare la Bucureşti cel mai devreme luni. Chiar dacă licitaţia ar fi anunţată imediat, contractele de lucrări ar putea fi semnate cel mai devreme în cursul lunii mai. Oficialii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) au apreciat că termenul realist pentru demararea lucrărilor ar fi luna iunie sau chiar iulie. „Nu este vorba de nimic altceva decât strict de termenele impuse de lege pentru diversele proceduri. Atâtea zile pentru un aviz, atâtea zile pentru analizarea ofertelor, atâtea zile pentru contestaţii. Cauzele situaţiei sunt multiple. Direcţia a avut o bună bucată de vreme directori interimari, au fost probleme şi în timpul iernii, când ne-am trezit că nu avem contract de deszăpezire pentru începutul acestui an, pentru că precedentul contract se termina la 31 decembrie. În loc să lucreze la documentaţia pentru întreţinerea de vară, oamenii au lucrat la cea pentru deszăpezire“, a explicat directorul DJADP, Daniel Achiţei.

Contractul pentru întreţinerea de vară a drumurilor judeţene urmează să fie încheiat pe doi ani, până în 2018 inclusiv, valoarea sa estimată ridicându-se la 30 milioane de lei anual. Singurele sume disponibile sunt deocamdată 11,3 milioane de lei, alocate Consiliului Judeţean prin legea bugetului de stat, pentru întreţinerea drumurilor judeţene şi comunale. Bugetul propriu al CJ, prin care s-ar putea aloca sume suplimentare, poate fi adoptat cel mai devreme în aprilie. Înainte de aprobarea în plenul CJ, bugetul trebuie să parcurgă o etapă obligatorie de o lună de dezbatere publică. „Noi avem în plan să cumpărăm măcar două autogredere, să putem efectua cel puţin lucrările de scarificare şi nivelare urgente. Când un drum asfaltat este plin de gropi, cea mai bună soluţie temporară este să-l scarifici şi să completezi cu piatră spartă. Partea proastă este că ne lipsesc şi oamenii. Avem doar trei drumari pentru 1.000 km de drumuri judeţene. La Secţia Drumuri Naţionale, pentru 377 km de şosele au patru sau cinci districte. Câte o echipă întreagă pentru fiecare sută de kilometri. Noi lucrăm «pe surse», pe ce ne mai zic primarii, pentru că nu le putem urmări pe toate cu trei oameni. Normal că, în aceste condiţii, drumurile mai puţin circulate se degradează“, a spus Achiţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.