Veţi putea plăti cu cardul la toţi operatorii economici cu o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

Veţi putea plăti cu cardul la toţi operatorii economici cu o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro

GALERIE
POSIoan Dobos
  • POS
  • Ioan Dobos
- +


Începând cu ianuarie 2017, persoanele juridice care efectuează activităţi de comerţ cu amănuntul ce au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de 10.000 euro au obligaţia să accepte încasări cu cardurile de debit sau de credit. Neimplementarea sistemului de încasare prin card de către operatorii care au această obligaţie reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei. Reglementarea a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 noiembrie 2016.

Băncile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminalele de plată în cel mult 30 de zile de la data solicitării comerciantului, iar aceste terminale vor fi amplasate în locurile indicate de operatorii economici, în conformitate cu acordurile încheiate cu instituţiile. Refuzul băncilor de a amplasa terminalele privind încasarea cu cardul este considerată, de asemenea, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Tot potrivit noii legislaţii, operatori economici au posibilitatea să acorde clienţilor aşa-numite „avansuri în numerar”, în sumă de până la 200 lei, dacă semnează acorduri de acest fel cu instituţiile financiare. Spre exemplu, un client poate solicita cash comerciantului prin utilizarea POS-ului, iar pentru desfăşurarea acestor activităţi pot solicita un comision din valoarea sumelor acordate, comision ce nu poate depăşi procentul de 1%.

Avansurile se acordă în limita disponibilului de numerar din casierie, iar dacă suma solicitată nu este suficientă pentru a acoperi solicitarea clientului, acesta va primi doar suma disponibilă. Agenţii economici ce acordă avansuri în numerar vor fi obligaţi să afişeze un anunţ vizibil privind această posibilitate, precum şi comisionul practicat.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii privind extinderea plaţilor cu cardul, Ministerul Finanţelor Publice, după consultarea BNR, va emite normele de aplicare.

Ioan Doboş, economist în cadrul AVISSO

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.