
După Globurile de Aur, după Premiile Oscar și toate câte au mai fost în ultima vreme am revăzut niște filme apocaliptice de diverse facturi, știind că sunt liniștitoare, de felul lor, prin comparație cu realitatea înconjurătoare, și că ne oferă o senzație de bine în contextul actual mondial, european și chiar românesc. O analiză pertinentă, pe categorii, în cele ce urmează!
* Filme cu asteroizi care lovesc planeta. „Armageddon”, „Deep Impact” (la noi a rulat cu titlul „Impact nimicitor”) etc. Asteroizii ăștia pică din cer, deci nu ni se iau, ci ni se dau, așadar sunt de pleașcă și ieșim pe plus cu ei. Dacă mai conțin cumva și fier, încă din seara impactului catastrofal vor fi tăiați în bucățele cu faiul de cetățeni necunoscuți și valorificați la centrele de preluare a fierului vechi.
* Filme cu invazii extraterestre. „Battleship”, „The Predator” etc. De vreme ce extratereștrii sunt cei care vin la noi, nu noi mergem la ei, înseamnă că sunt ființe superioare, care folosesc corect tehnologia, nu doar pe TikTok, țin furculița în stânga, nu dau cu bormașina în orele de somn și utilizează corect cuvântul „decât”. Asta spune multe.
* Filme cu invazii de lăcuste. „Locusts”, „Exodus: Gods and Kings” etc. În multe zone ale planetei lăcustele sunt alimente; chiar și Sfântul Ioan se hrănea cu lăcuste. Lăcustele care ne conduc pe noi doar strică, nu se pot mânca. Gândiți-vă cum ar fi să mâncați deputați, primari sau miniștri.
* Filme cu invazii de zombi. „The Return of the Living Dead” (la noi, evident, „Întoarcerea Morților-vii”), „World War Z” etc. Respectivii morți-vii din filme umblă după viii-vii să le sugă creierele, deci știu să aprecieze materia cenușie, spre deosebire de cei care ne conduc, din cauza cărora creierele au plecat din țară. Plus că pe aici nu prea întâlnești morți-vii, ci vii morți de beți, mult mai periculoși.
* Filme cu îngheț planetar. „The Day After Tomorrow” (la noi, „Unde vei fi poimâine?”) etc. Primarii noștri de-abia așteaptă contracte de deszăpezire pentru un milion de ani și asta va duce la altă catastrofă globală, fiindcă, din cauza lor, va rămâne planeta fără nisip și sare :).
* Filme cu super-furtuni. „Geostorm”, „The Perfect Storm” („Furtuna perfectă”). La urma urmei, între noi fie vorba, parcă tot e mai bine cu furtuni decât cu furturi. Furtunile se isprăvesc la un moment dat, iar filmele cu furtuni, de obicei, se termină cu bine, dar furturile de la noi nu se termină.
* Filme cu pești ucigași. „Jaws” („Fălci”), „Piranha” etc. Milioane de români și-ar dori niște invazii de piranha prin țevile de la bucătărie și de rechini, în cadă, prin țevile de la baie, mai ales că a început și Postul Mare, cu Blagoveștenia și cu celelalte dezlegări la pești diverși.
* Filme cu viruși ucigași. „Outbreak”, „Contagion” etc. Și astea se termină cu bine; pandemia care a fost nu s-a terminat cu bine, că ne-a lăsat cu urmări grave, sub formă de conspirații și de suveraniști. Că atunci, în 2020, s-a spart țeava, dacă mai țineți minte.
* Filme cu păsări care atacă oamenii. „The Birds” (Alfred Hitchcock, 1963) etc. La fel ca în cazul asteroizilor pomeniți mai sus, ieșim tot pe plus și cu burțile pline. Dacă n-avem lemne pentru făcut focul, așteptăm erupțiile din filmele apocaliptice „Volcano” sau „Pompeii” ori incendiul din „The Towering Inferno” (la noi a rulat cu titlul „Infernul din zgârie-nori” – 1974) și le frigem acolo, că iese și mai ieftin, nu mai dăm bani pe cărbuni pentru grătar.
* În fine, mai urmăriți și voi blockbustere cu dezastre, ca să vă convingeți că, dacă v-ați afla acolo, în miezul acțiunii, sigur v-ați descurca și poate chiar ați trage oarece foloase. Aici e mai greu – plus că „blockbuster”, prin părțile noastre, înseamnă, de obicei, o butelie defectă, de la care sare blocul în aer.
Publicitate și alte recomandări video