Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Viaţa cu stent: ce reguli trebuie să respecte pacientul?

GALERIE
stent
  • stent
- +

Este esenţial să reţineţi că implantarea unui stent reprezintă o soluţie terapeutică eficientă intervenţională numai în condiţiile în care vă trataţi în paralel factorii de risc coronarian (reducerea greutăţii, oprirea fumatului, scăderea colesterolului şi al glicemiei, controlul tensiunii arteriale). În caz contrar există un risc important de restenozare a arterei dilatate cu stent sau apariţia unei noi leziuni aterosclerotice. De asemenea, este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos antiagregant plachetar indicat de medic.

Prof. Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardio­vasculare „George I.M. Georgescu“ Iaşi: „Un pacient cardiovascular explorat, investigat corect şi complet poate beneficia de diverse soluţii terapeutice. Una dintre ele este implanatrea unor stenturi pe diverse teritorii vasculare cu leziuni obstructive severe. Dacă există doar leziuni nesemnificative vasculare, acestea pot fi controlate printr-o medicaţie adecvată şi dispensarizare periodică. Vorbim de leziune nesemnificativă atunci când gradul de ocluzionare a vasului de sânge este sub 75% din calibru. Pacientul nu trebuie să se sperie atunci când află că are un vas ocluzionat peste 50% deoarece există soluţii terapeutice diverse: medicamentoase, intervenţionale sau chirurgicale. Evaluările unor astfel de pacienţi se repetă la o lună, trei luni, şase luni, un an sau ori de câte ori este necesar în raport cu evoluţia clinică. Firesc, între aceste perioade dintre evaluări, pacienţii vor urma un tratament medicamentos şi un regim igieno-dietetic conform prescripţiilor medicului specialist. Acest tip de atitudine terapeutică medicamentoasă se aplică şi în cazul prezenţei leziunilor multiple vasculare care nu pot fi abordate intervenţional sau chirurgical din motive anatomice ale arterelor. Atunci când leziunile coronariene sau din alt teritoriu-vascular (carotidian, membre inferioare, artere renale) sunt semnificative cu un grad de ocluzionare de peste 75% ele trebuiesc abordate intervenţional, pacienţii putând beneficia de implantarea unor dispozitive numite stenturi (metalice sau acoperite cu substanţe antitrombogene) care menţin permeabilitatea vasului afectat. Pacienţii diabetici, cei cu leziuni vasculare lungi sau situate la bifurcarea vaselor beneficiază optim de stenturi acoperite.

După stentare tratamentul cu antiagregante e obligatoriu

Tratamentul antiagregant trebuie urmat obligatoriu după stentare un interval de timp lung - 9-12 luni - sau chiar toată viaţa. După implantarea unui stent sau a mai multor astfel de dispozitive, obligatoriu medicaţia standard se asociază cu terapia antiagregantă plachetară sau chiar a unui tratament anticoagulant oral. Antiagregantele plachetare sunt indicate pentru a preveni ocluzionarea stenturilor implantate. După stentare se recomandă pe termen lung dubla asociere a unor antiagregante plachetare cu evaluarea în prealabil a riscului hemoragic. De exemplu, pacientul va necesita zilnic minimum un an sau chiar mai mult Aspirină şi Plavix, eventual noi antiagregante conform ghidurilor. Această recomendare a specialistului trebuie neapărat respectată pentru a reduce la minim riscul de trombozare şi compromitere a procedurii. Atunci când pacientul are un ulcer sau o altă problemă cu risc de sângerare se poate face tratament cu antiagregante plachetare care sunt mai bine tolerate într-o schemă adaptată particularităţilor pacientului.

O viaţă normal cu condiţia de a respecta riguros tratamentul

Implantarea unui stent sau a mai multor stenturi oferă pacientului posibilitatea unei vieţi normale. Dar, asta cu cu condiţia ca acesta să urmeze riguros tratamentul medicamentos prescris şi un mod de viaţă corespunzător afecţiunii cardiovasculare pentru care a suferit intervenţia. La fel de importante sunt controalele şi evaluările pe care pacientul trebuie să le realizeze periodic. Este vorba de controale cardiologice asociate cu repetarea unor explorări după caz (test de efort, controlul parametrilor-biologici, angiografie CT, coronarografie). Aceste controale şi evaluări se fac ritmic la o lună, trei luni, şase luni şi un an conform recomandărilor medicului curant.

Când trebuie să se prezinte pacientul de urgenţă la spital

Există şi situaţii când apare brusc o complicaţie cu agravarea stării pacientului. Acesta resimte o durere care seamănă cu durerea pentru care a ajuns iniţial la spital înainte de a i se implanta stentul. Evident este o urgenţă şi trebuie repetată explorarea angiografie CT sau coronarografia pentru a vedea dacă stentul unic sau multiple sunt permeabile. Există posibilitatea ca pacientul să nu fi urmat corect tratamentul antiagregant datorită lipsei de complianţă a acestuia. Suspiciunea de tromboză intrastent necesită-adresarea de urgenţă la medic în vederea unei noi evaluări. Rezistenţa la tratamentul antiagregant poate constitui o cauză a ocluzionării, fapt care impune introducerea unor noi terapii regăsite în ghiduri. Deci, cauzele reapariţiei simptomelor pot fi multiple dar important este ca pacientul să se prezinte de urgenţă la medic pentru o nouă evaluare şi stabilire a unei conduite terapeutice adecvate“.

Reguli importante pentru că stentul să rămână cât mai mult timp permeabil

* Este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos indicat de medic. Atenţie: orice întrerupere a terapiei antiagregante în mod voluntar fără consultarea cardiologului poate duce la apariţia trombozei intrastent cu risc foarte mare de infarct miocardic sau alte evenimente cardiovasculare.

* Se recomandă practicarea sistematică a exerciţiilor fizice adaptate de la caz la caz timp de ½ oră pe zi.

* Opriţi fumatul.

* Evitarea excesului ponderal, eventual corectarea la nevoie.

* Controlul tensiunii arteriale, al glicemiei şi al colesterolului.

* Consumul moderat de alcool şi adoptarea unei diete sănătoase bazate pe legume, fructe proaspete, peşte, reducerea consumului de dulciuri concentrate şi fără grăsimi de origine animală.

Se poate zbura cu avionul şi la nevoie se pot efectua lucrări stomatologice!

Nu există nici o contraindicaţie în ceea ce priveşte călătoria cu avionul. Pacientul nu trebuie să anunţe la control pe aeroport că are implantat un stent sau chiar mai multe astfel de dispozitive. De asemenea, se pot face lucrări stomatologice sau intervenţii chirurgicale noncardiace. Însă în aceste condiţii pacientul trebuie să întrerupă antiagregarea plachetară sau tratamentul anticoagulant dacă survine o astfel de situaţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri