VIAȚA DE ASOCIAȚIE (1). Despre asociațiile de proprietari și asociațiile de chiriași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (1). Despre asociațiile de proprietari și asociațiile de chiriași

GALERIE
lista asociatie
  • lista asociatie
- +

Săptămânal, în această rubrică, vom aborda subiecte privind condominiul, activitatea asociațiilor de proprietari, a celor de locatari/chiriași precum și alte teme de interes cetățenesc. Avem în vedere modalități diverse de prezentare a subiectelor noastre, inclusiv în forme mai puțin convenționale.

Așadar, să pornim la drum.

Pentru început vom enumera principalele acte normative specifice domeniului analizat de noi.Legea nr. 196 in 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor este actul normativ esențial, dar nu unic, prin care se reglementează constituirea și funcționarea asociațiilor de proprietari și inclusiv a asociațiilor de chiriași, cărora legiuitorul le-a alocat un capitol distinct. În legătură cu asociațiile de chiriași, trebuie să amintim și Legea nr. 114/1996 privind locuințele. În completarea Legii nr. 196/2018 este Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Actelor normative, mai sus citate, li se adaugă un important număr de alte reglementări exprimate sub formă de legi, hotărâri și/sau ordonanțe ale guvernului, ordine ale unor instituții centrale ale administrației publice din România. Despre multe dintre acestea vom vorbi la timpul potrivit.

Ce este și de ce trebuie înființată o asociație de proprietari?

Conform art.  2 lit. d) din Legea nr. 196/2018, asociația de proprietari este o „formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii”. În lipsa asociației de proprietari la nivel de condominiu, operatorii economici furnizori ori prestatori de servicii de utilități publice către consumatorii alimentați/racordați printr-un branșament/racord comun, nu au obligația să asigure serviciile lor. (art. 96 (5) din lege)

Cum se constituie o asociație de proprietari?

Pasul 1 - se organizează o primă întâlnire a proprietarilor, cu caracter exclusiv informal, pentru:

• a face cunoștință, între ei și a stabili un plan general în vederea constituirii asociației de proprietari;

• a decide cu privire la măsurile concrete, organizatorice, necesare înființării asociației, în principal,  legate de ținerea adunării generale de constituire;

• a hotărî cu privire la persoana, fizică sau juridică, însărcinată să redacteze statutul, regulamentul condominiului, acordul de asociere și a altor documente cerute de lege;

Pasul 2 -  ținerea  adunării de constituire unde: sunt alese organele de conducere, control și administrare, se dezbat și aprobă documentele asociației (statut, acord de asociere, regulamentul condominiului), inclusiv bugetul, fondul de rulment, reparații/investiții, etc. Desfășurarea adunării se consemnează într-un proces verbal, care va fi redactat în Registrul unic al asociației, document nou introdus prin Legea nr. 196/2018.

Pasul 3 - constituirea și depunerea dosarului la judecătorie în vederea dobândiri personalității juridice, dosar care va conține, conform art. 17 (1) din lege următoarele acte: „cererea pentru dobândirea personalității juridice a asociației de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere și procesul-verbal al adunării de constituire”. Dosarul se înregistrează la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.” Numai aceste acte sunt cerute de lege și orice alte solicitări privind conținutul dosarului, le considerăm exagerate, chiar fără temei sau inutile.

Despre asociațiile de chiriași

Conform Legii nr. 114 (art. 37) „chiriașii clădirilor cu mai multe locuințe se pot asocia, potrivit legii, în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice. În același scop, în cazul neconstituirii asociației, chiriașii pot mandata un reprezentant.

În prezent, în municipiul Iași funcționează un important număr de asociații de chiriași (mai cunoscute ca asociații de locatari, așa cum erau ele definite, în lege, la înființarea lor, cu decenii în urmă),  despre care trebuie să vorbim, în primul rând datorită faptului că dețin o importantă pondere numerică în raport cu asociațiile de proprietari.

Asociații de chiriași se pot înființa și astăzi ori de câte ori condominiul are un proprietar care închiriază spațiile ce le deține, fie cu titlu de locuință, fie cu altă destinație. În art. 23 din Legea nr. 196/2018 se artă că „asociațiile de chiriași se constituie și se organizează în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare.

(Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.