anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (1). Despre asociațiile de proprietari și asociațiile de chiriași

GALERIE
lista asociatie
  • lista asociatie
- +

Săptămânal, în această rubrică, vom aborda subiecte privind condominiul, activitatea asociațiilor de proprietari, a celor de locatari/chiriași precum și alte teme de interes cetățenesc. Avem în vedere modalități diverse de prezentare a subiectelor noastre, inclusiv în forme mai puțin convenționale.

Așadar, să pornim la drum.

Pentru început vom enumera principalele acte normative specifice domeniului analizat de noi.Legea nr. 196 in 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor este actul normativ esențial, dar nu unic, prin care se reglementează constituirea și funcționarea asociațiilor de proprietari și inclusiv a asociațiilor de chiriași, cărora legiuitorul le-a alocat un capitol distinct. În legătură cu asociațiile de chiriași, trebuie să amintim și Legea nr. 114/1996 privind locuințele. În completarea Legii nr. 196/2018 este Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Actelor normative, mai sus citate, li se adaugă un important număr de alte reglementări exprimate sub formă de legi, hotărâri și/sau ordonanțe ale guvernului, ordine ale unor instituții centrale ale administrației publice din România. Despre multe dintre acestea vom vorbi la timpul potrivit.

Ce este și de ce trebuie înființată o asociație de proprietari?

Conform art.  2 lit. d) din Legea nr. 196/2018, asociația de proprietari este o „formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii”. În lipsa asociației de proprietari la nivel de condominiu, operatorii economici furnizori ori prestatori de servicii de utilități publice către consumatorii alimentați/racordați printr-un branșament/racord comun, nu au obligația să asigure serviciile lor. (art. 96 (5) din lege)

Cum se constituie o asociație de proprietari?

Pasul 1 - se organizează o primă întâlnire a proprietarilor, cu caracter exclusiv informal, pentru:

• a face cunoștință, între ei și a stabili un plan general în vederea constituirii asociației de proprietari;

• a decide cu privire la măsurile concrete, organizatorice, necesare înființării asociației, în principal,  legate de ținerea adunării generale de constituire;

• a hotărî cu privire la persoana, fizică sau juridică, însărcinată să redacteze statutul, regulamentul condominiului, acordul de asociere și a altor documente cerute de lege;

Pasul 2 -  ținerea  adunării de constituire unde: sunt alese organele de conducere, control și administrare, se dezbat și aprobă documentele asociației (statut, acord de asociere, regulamentul condominiului), inclusiv bugetul, fondul de rulment, reparații/investiții, etc. Desfășurarea adunării se consemnează într-un proces verbal, care va fi redactat în Registrul unic al asociației, document nou introdus prin Legea nr. 196/2018.

Pasul 3 - constituirea și depunerea dosarului la judecătorie în vederea dobândiri personalității juridice, dosar care va conține, conform art. 17 (1) din lege următoarele acte: „cererea pentru dobândirea personalității juridice a asociației de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere și procesul-verbal al adunării de constituire”. Dosarul se înregistrează la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.” Numai aceste acte sunt cerute de lege și orice alte solicitări privind conținutul dosarului, le considerăm exagerate, chiar fără temei sau inutile.

Despre asociațiile de chiriași

Conform Legii nr. 114 (art. 37) „chiriașii clădirilor cu mai multe locuințe se pot asocia, potrivit legii, în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice. În același scop, în cazul neconstituirii asociației, chiriașii pot mandata un reprezentant.

În prezent, în municipiul Iași funcționează un important număr de asociații de chiriași (mai cunoscute ca asociații de locatari, așa cum erau ele definite, în lege, la înființarea lor, cu decenii în urmă),  despre care trebuie să vorbim, în primul rând datorită faptului că dețin o importantă pondere numerică în raport cu asociațiile de proprietari.

Asociații de chiriași se pot înființa și astăzi ori de câte ori condominiul are un proprietar care închiriază spațiile ce le deține, fie cu titlu de locuință, fie cu altă destinație. În art. 23 din Legea nr. 196/2018 se artă că „asociațiile de chiriași se constituie și se organizează în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare.

(Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.