anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (10): Comitetul Executiv (I)

GALERIE
tabel
  • tabel
- +

Adunarea generală a asociației nu se poate întruni permanent și de aceea, legea a dispus ca un alt organism, denumit „comitetul executiv” să preia o parte din responsabilitățile ce privesc condominiul și viața de asociație pentru a le rezolva, în mod operativ și eficient.

Comitetul executiv este un organism de decizie și execuție al asociației de proprietari și își desfășoară activitatea conform prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, statutului asociației de proprietari, regulamentului condominiului, acordului de asociere, precum și a hotărârilor adunării generale. La acestea se adaugă numeroase alte prevederi  ale actelor normative pe domenii de activitate, precum PSI, construcții, finanțe, mediu, etc. La rândul său, Comitetul Executiv emite decizii.

Comitetul executiv este format din cinci membri, dintre care unul, este președintele asociației. Acest organism se constituie, prin alegere, de către adunarea generală, din rândul membrilor asociației de proprietari.

În componența comitetului executiv pot fi membri și persoanele juridice care sunt proprietare ale unui spațiu din condominiu și care sunt reprezentate, în scris, de un împuternicit, special desemnat.

Durata mandatului comitetului executiv este de maximum patru ani și poate fi reînnoit.

La încetarea mandatului, vechiul comitet executiv transmite noului comitet, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință, pe bază de proces verbal de predare-primire, vizat de președintele asociației și cenzor, în termen de cinci zile de la data încetării mandatului vechiului comitet.

Ori de câte ori, din indiferent ce motive, numărul membrilor comitetului executiv scade sub cinci, trebuie întrunită adunarea generală pentru a se alege noi membri. În caz contrar, deciziile comitetului executiv pot fi atacate ca fiind nelegale și nestatutare, prin urmare fără drept de aplicare.

Comitetul executiv în întregul său, cât și membri acestuia, în mod individual, răspund, pentru orice faptă care are drept consecință încălcarea legii. Pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce revin membrilor comitetului executiv acestuia răspund, disciplinar, contravențional, civil sau penal, personal sau solidar, pentru prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz (art. 58 (2) din lege)

Comitetul executiv nu poate delega mandatul său în relația cu alte persoane și în nici o probleme de competența sa, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.

Nu pot deveni membri ai comitetului executiv proprietarii care:

• au suferit condamnări „în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară”. (art. 46 (7) din lege)

• nu prezintă cazierul judiciar anterior alegerii în funcția de membru al comitetului executiv și nici în termen de cel mult 5 zile de la data adunării generale. Sancțiunea, în acest caz, constă în anularea hotărârii de alegere în funcția de membru al comitetului executiv; (art. 46 (9) din lege)

• nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari administratorul de condominii, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, precum și cenzorul sau membrii comisiei de cenzori, chiar dacă au calitatea de proprietari; (art. 55 (5) din lege)

• nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari persoanele înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă aceste funcții; (art. 46 (6) din lege)

Funcția de membru în comitetul executiv, este incompatibilă cu funcția de cenzor sau membru în comisia de cenzori. (art. 46 (5) din lege)

Practica a dovedit faptul că dacă membri comitetului executiv provin din rândul proprietarilor care au profesii, cunoștințe și experiență în domeniile de competență ale comitetului executiv, câștigul de performanță pentru asociație este ca și asigurat.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.