VIAȚA DE ASOCIAȚIE (11) - Comitetul Executiv (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (11) - Comitetul Executiv (II)

GALERIE
administrator-bloc
  • administrator-bloc
- +

Activitatea membrilor comitetului executiv este complexă și presupune numeroase sarcini cu caracter profesional. Prin acceptarea calității de membru în comitetul executiv, titularul funcției are drepturi și obligații specifice, de mare importanță și responsabilitate în viața asociației de proprietari. Practica a dovedit faptul că în cazul membrilor comitetului care provin dintre proprietarii cu profesii, cunoștințe și experiență în activități de administrare, asociația are mult de câștigat în ce privește eficiența deciziilor și activităților prestate.

Încetarea calității de membru al comitetului executiv survine în cazuri precum: alegerea unui nou comitet executiv, prin renunțare sau demisie, caz în care, cel în cauză, conform art. 55 (8) din lege „își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul său”, prin hotărârea adunării generale, deces, hotărâre a instanței de judecată sau dacă devine incompatibil, fiind înrudit până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă această funcție.

La încetarea mandatului, indiferent de motiv, fostul membru al comitetului executiv trebuie să transmită celorlalți membri, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință, pe bază de proces verbal de predare-primire, vizat de președintele asociației și cenzor.

Dacă un membru al comitetului executiv demisionează, acesta își va exercita „toate  atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia”. (art. 55 (6) din lege)

Comitetul executiv se întrunește în ședințe, care pot fi ordinare, caz în care trebuie să se țină, în mod obligatoriu, lunar, conform art. 55 (3) din lege și extraordinare, când trebuie luate decizii fără amânare.

Comitetul executiv emite decizii în domeniile sale de competență.

Responsabilitățile comitetului executiv sunt pe larg tratate în Legea nr. 196/2018 în art. 55 (1) lit. a-t.

Printre responsabilitățile mai importante amintim:

• pune în executare hotărârile adunării generale a asociației; (art. 49 (1) din lege)

• veghează la respectarea prevederilor legale, statutului, regulamentului condominiului, acordului de asociere, precum și la orice alte reglementări ce privesc asociația de proprietari; (art. 55 (1) lit. c din lege)

• supraveghează desfășurarea tuturor activităților din cadrul asociației de proprietari, inclusiv situația încasărilor și plăților lunare; (art. 55 (1) lit. i din lege)

• avizează toate documentele asociației de proprietari, corespondența și registrele privind gestiunea administratorului;

• stabilește programul de încasări al asociației; (art. 55 (1) lit. j din lege)

• își asumă obligații, în baza hotărârii adunării generale, în numele proprietarilor membri ai asociației, în ceea ce privește administrarea condominiului, luând toate măsurile legale necesare; (art. 55 (1) lit. k din lege)

• este consultat în legătură cu toate activitățile care implică asociația de proprietari; (art. 55 (1) lit. l din lege)

• propune sistemul propriu de penalizări ale asociației de proprietari pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociației, conform art. 77 (1) din lege

• primește mandat pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari; (art. 46 (2) din lege)

• întocmește proiectul bugetului de venituri și cheltuieli și pregătește desfășurarea adunărilor generale;

• gestionează situațiile excepționale și de criză; (art. 55 (1) lit. n din lege)

• propune adunării generale cuantumul indemnizațiilor, numărul și funcțiile personalului necesar a fi încadrat cu contract individual de muncă sau de prestări servicii, în limita bugetului său; (art. 55 (1) lit. ș din lege)

• este mandatat ca să angajeze și să elibereze din funcție administratorul, cenzorul/comisia de cenzori sau alți angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului; (art. 53 lit. k din lege)

• convoacă, în termen de cinci zile de la încetarea mandatului președintelui o adunare generală pentru alegerea unui nou președinte; (art. 56 (2) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

(Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.