anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (11) - Comitetul Executiv (II)

GALERIE
administrator-bloc
  • administrator-bloc
- +

Activitatea membrilor comitetului executiv este complexă și presupune numeroase sarcini cu caracter profesional. Prin acceptarea calității de membru în comitetul executiv, titularul funcției are drepturi și obligații specifice, de mare importanță și responsabilitate în viața asociației de proprietari. Practica a dovedit faptul că în cazul membrilor comitetului care provin dintre proprietarii cu profesii, cunoștințe și experiență în activități de administrare, asociația are mult de câștigat în ce privește eficiența deciziilor și activităților prestate.

Încetarea calității de membru al comitetului executiv survine în cazuri precum: alegerea unui nou comitet executiv, prin renunțare sau demisie, caz în care, cel în cauză, conform art. 55 (8) din lege „își exercită toate atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul său”, prin hotărârea adunării generale, deces, hotărâre a instanței de judecată sau dacă devine incompatibil, fiind înrudit până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă această funcție.

La încetarea mandatului, indiferent de motiv, fostul membru al comitetului executiv trebuie să transmită celorlalți membri, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință, pe bază de proces verbal de predare-primire, vizat de președintele asociației și cenzor.

Dacă un membru al comitetului executiv demisionează, acesta își va exercita „toate  atribuțiile și răspunderile până la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia”. (art. 55 (6) din lege)

Comitetul executiv se întrunește în ședințe, care pot fi ordinare, caz în care trebuie să se țină, în mod obligatoriu, lunar, conform art. 55 (3) din lege și extraordinare, când trebuie luate decizii fără amânare.

Comitetul executiv emite decizii în domeniile sale de competență.

Responsabilitățile comitetului executiv sunt pe larg tratate în Legea nr. 196/2018 în art. 55 (1) lit. a-t.

Printre responsabilitățile mai importante amintim:

• pune în executare hotărârile adunării generale a asociației; (art. 49 (1) din lege)

• veghează la respectarea prevederilor legale, statutului, regulamentului condominiului, acordului de asociere, precum și la orice alte reglementări ce privesc asociația de proprietari; (art. 55 (1) lit. c din lege)

• supraveghează desfășurarea tuturor activităților din cadrul asociației de proprietari, inclusiv situația încasărilor și plăților lunare; (art. 55 (1) lit. i din lege)

• avizează toate documentele asociației de proprietari, corespondența și registrele privind gestiunea administratorului;

• stabilește programul de încasări al asociației; (art. 55 (1) lit. j din lege)

• își asumă obligații, în baza hotărârii adunării generale, în numele proprietarilor membri ai asociației, în ceea ce privește administrarea condominiului, luând toate măsurile legale necesare; (art. 55 (1) lit. k din lege)

• este consultat în legătură cu toate activitățile care implică asociația de proprietari; (art. 55 (1) lit. l din lege)

• propune sistemul propriu de penalizări ale asociației de proprietari pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociației, conform art. 77 (1) din lege

• primește mandat pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari; (art. 46 (2) din lege)

• întocmește proiectul bugetului de venituri și cheltuieli și pregătește desfășurarea adunărilor generale;

• gestionează situațiile excepționale și de criză; (art. 55 (1) lit. n din lege)

• propune adunării generale cuantumul indemnizațiilor, numărul și funcțiile personalului necesar a fi încadrat cu contract individual de muncă sau de prestări servicii, în limita bugetului său; (art. 55 (1) lit. ș din lege)

• este mandatat ca să angajeze și să elibereze din funcție administratorul, cenzorul/comisia de cenzori sau alți angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului; (art. 53 lit. k din lege)

• convoacă, în termen de cinci zile de la încetarea mandatului președintelui o adunare generală pentru alegerea unui nou președinte; (art. 56 (2) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

(Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.