VIAŢA DE ASOCIAŢIE (13): Despre rolul comitetului executiv
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

VIAŢA DE ASOCIAŢIE (13): Despre rolul comitetului executiv

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Comitetul Executiv (IV). Exercitarea controluluicomitetul executiv poate dispune sau efectua controale, direct sau prin mandatarea președintelui ori administratorului, după caz, în legătură cu orice aspecte care privesc condominiul sau/și viața de asociație; activitatea comitetului executiv este supusă controlului intern de către cenzorul asociației de proprietari.

 

Constatarea și aplicarea contravențiilor - Comitetul executiv poate constata săvârșirea de contravenții în legătură cu aspecte care privesc condominiul sau/și viața de asociație, dar nu are calitatea de a aplica sancțiuni. În schimb, poate sesiza autoritățile publice competente să ia măsurile cerute de lege în aceste cazuri.

Relația membrilor comitetului executiv cu proprietariiMembri comitetului executiv trebuie să țină o legătură permanentă, cu membri asociației pentru a-i informa și consulta cu tot ceea ce prezintă interes referitor la condominiu și la viața de asociație. Această relație trebuie extinsă și la nivelul celorlalte categorii de persoane, respectiv: proprietarii nemembri ai asociației, locuitorii din condominiu, indiferent de calitatea lor (chiriași, membri de familie), cei care desfășoară activități în spații din cadrul condominiului, personalul asociației, cei care tranzitează condominiul (lucrători ocazionali, alte categorii).

Relația cu cei care locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul

Dreptul de a i se adresa cereri Comitetul executiv este obligat să primească orice fel de corespondență ce i se adresează și să dea curs acesteia.

Dreptul de a adresa sesizări privind activitatea furnizoruluiComitetul executiv este obligat să primească și să soluționeze sesizările adresate. Se știe că proprietarii au dreptul de a „primi explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, de a le contesta, în scris, drept prevăzut în art. 28 (3) din lege. Dacă „președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari” aceștia pot să notifice despre aceasta comitetul executiv care este obligat conform art. 28 (3) din lege, să dea un răspuns, în termen de 10 zile de la depunerea acestora. Conform art. 28 (4) din lege „în cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori”.

Dreptul de a fi primit la ședința comitetului executivCu acordul comitetului executiv, persoanele care doresc să-și exprime, personal, punctul de vedere, cu privire la chestiuni ce privesc asociația de proprietari sau condominiul, pot participa la ședința acestui organism. Comitetul executiv poate decide să invite persoane fizice sau/și juridice în legătură cu probleme de competența sa.

Programul de activitate al comitetului executivÎn afara obligației lunare de a ține o ședință, comitetul executiv trebuie să-și întocmească un program de lucru care să includă activități de birou și de teren. Acest program se va aduce la cunoștința proprietarilor prin afișaj la avizierul asociației și orice altă cale care permite înștiințarea proprietarilor.

Remunerația membrilor comitetului executiv Membrii comitetului executiv pot fi remunerați pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor. (art. 58 (1) din lege) 

Registrul unic al asociației de proprietari  Comitetul executiv este obligat, conform art. 55 (4) din lege, să consemneze în Registrul unic asociației de proprietari, procesul verbal al ședinței și deciziile luate.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștalăb-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.