anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

VIAŢA DE ASOCIAŢIE (13): Despre rolul comitetului executiv

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Comitetul Executiv (IV). Exercitarea controluluicomitetul executiv poate dispune sau efectua controale, direct sau prin mandatarea președintelui ori administratorului, după caz, în legătură cu orice aspecte care privesc condominiul sau/și viața de asociație; activitatea comitetului executiv este supusă controlului intern de către cenzorul asociației de proprietari.

 

Constatarea și aplicarea contravențiilor - Comitetul executiv poate constata săvârșirea de contravenții în legătură cu aspecte care privesc condominiul sau/și viața de asociație, dar nu are calitatea de a aplica sancțiuni. În schimb, poate sesiza autoritățile publice competente să ia măsurile cerute de lege în aceste cazuri.

Relația membrilor comitetului executiv cu proprietariiMembri comitetului executiv trebuie să țină o legătură permanentă, cu membri asociației pentru a-i informa și consulta cu tot ceea ce prezintă interes referitor la condominiu și la viața de asociație. Această relație trebuie extinsă și la nivelul celorlalte categorii de persoane, respectiv: proprietarii nemembri ai asociației, locuitorii din condominiu, indiferent de calitatea lor (chiriași, membri de familie), cei care desfășoară activități în spații din cadrul condominiului, personalul asociației, cei care tranzitează condominiul (lucrători ocazionali, alte categorii).

Relația cu cei care locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul

Dreptul de a i se adresa cereri Comitetul executiv este obligat să primească orice fel de corespondență ce i se adresează și să dea curs acesteia.

Dreptul de a adresa sesizări privind activitatea furnizoruluiComitetul executiv este obligat să primească și să soluționeze sesizările adresate. Se știe că proprietarii au dreptul de a „primi explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, de a le contesta, în scris, drept prevăzut în art. 28 (3) din lege. Dacă „președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari” aceștia pot să notifice despre aceasta comitetul executiv care este obligat conform art. 28 (3) din lege, să dea un răspuns, în termen de 10 zile de la depunerea acestora. Conform art. 28 (4) din lege „în cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori”.

Dreptul de a fi primit la ședința comitetului executivCu acordul comitetului executiv, persoanele care doresc să-și exprime, personal, punctul de vedere, cu privire la chestiuni ce privesc asociația de proprietari sau condominiul, pot participa la ședința acestui organism. Comitetul executiv poate decide să invite persoane fizice sau/și juridice în legătură cu probleme de competența sa.

Programul de activitate al comitetului executivÎn afara obligației lunare de a ține o ședință, comitetul executiv trebuie să-și întocmească un program de lucru care să includă activități de birou și de teren. Acest program se va aduce la cunoștința proprietarilor prin afișaj la avizierul asociației și orice altă cale care permite înștiințarea proprietarilor.

Remunerația membrilor comitetului executiv Membrii comitetului executiv pot fi remunerați pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor. (art. 58 (1) din lege) 

Registrul unic al asociației de proprietari  Comitetul executiv este obligat, conform art. 55 (4) din lege, să consemneze în Registrul unic asociației de proprietari, procesul verbal al ședinței și deciziile luate.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștalăb-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.